Še četrtič zaporedoma boljši v tie-breaku, njihova usoda v mariborskih rokah

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v svoji zadnji tekmi rednega dela srednjeevropske lige v gosteh premagali VKB Bratislavo s 3:2 (20, 13, -22, -23, 9). Ali bo to dovolj za uvrstitev na zaključni turnir, ki bo 19. in 20. februarja v Pliberku, bo znano šele po sobotni tekmi med ekipama Mladost Zagreb in Merkur Maribor. V soboto pa bodo Kamničani v 16. krogu Sportklub prve odbojkarske lige v gosteh, ob 19. uri, igrali s Črnučami.

  VKP Bratislava  – Calcit Volley  2:3 (-20, -13, 22, 23, -9)

  Bratislava – Športna dvorana Dom športov, gledalcev 50, sodnika: Milić, Keser (oba Avstrija).

  VKP Bratislava: Billich 7, Jurik 12, Vančo 2, Tarabus 6, Kurej (L), Pavlicko 1, Trubač 15, Kostolani 7, Prešinsky 1, Malina 5, Banda, Yacoubou 13. Trener: Matuš Kalny.

  Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar 8, Purić, Gasparini, Klobučar 15, Siirilä 11, Brulec 1, Beravs, Plot (L), Mujanović 19, Pavlović 21. Trener: Matija Pleško.

  Bratislava je bila prvi nasprotnik kamniške ekipe v letu 2022, Calcit Volley je doma zmagal s 3:0, bila pa je njen zadnji nasprotnik rednega dela srednjeevropske lige. Kamničani so za zanesljivo uvrstitev na zaključni turnir, ki bo 19. in 20. februarja, v Pliberku, potrebovali zmago s 3:0 ali 3:1, v primeru kakršnegakoli drugega izida pa bi bila njihova usoda v rokah Merkur Maribora, ki bo v soboto igral z zagrebško Mladostjo v gosteh. Ker so v Bratislavi osvojili le dve točki, bodo v soboto še kako pogledovali proti Zagrebu. Če bo Mladost slavila s 3:1 ali 3:1, bo ona igrala v Pliberku, vsak drugi izid bo na zaključni turnir peljal kamniško ekipo.

  V uvodnem nizu so Kamničan po dveh lastnih napakah domače ekipe povedli z 2:0, po še tretji njihovi že z 9:5. Vendar so domači odbojkarji hitro ujeli priključek, ko so po asu Daouda Yacoubouja svoj zaostanek prepolovili (7:9), po uspešnem napadu Luboša Kostolanija pa so prišli le na točko zaostanka (10:11). Po novem asu domačih, tokrat Radoslava Prešinskyja je bil izid na 13. točki izenačen, zato je Matija Pleško posegel po prvem polminutnem odmoru. V končnico niza so kamniški odbojkarji, tudi po zaslugi še kar treh zaporednih lastnih napakah domače ekipe, vstopili s štirimi točkami prednosti (21:17). Visoke prednosti Kamničani niso zapravili, niz, v katerem je Bratislava naredila kar enajst lastnih napak, Kamničani štiri manj, pa je z asom končal Nik Mujanović.

  V prvem nizu so Kamničani samo eno točko dosegli z blokom, v začetku drugega, na servisu je bil Tommi Siirilä, po zaslugi Mihe Bregarja še dva. Sledil je še as Siirilä, na semaforju pa je bilo že 4:0 za Calcit Volley. Z novim blokom, tokrat Mujanovića, so gostje domačinom pobegnili že za pet točk (6:1). Čeprav so se domačini Kamničanom še približali na dve točki zaostanka (6:8), so odbojkarji Calcit Volleyja na servis Mujanovića, ki je bil pred tem uspešen v napadu, dosegli sedem zaporednih točk za vodstvo s 16:6. Ob tem so Kamničani še naprej prevladovali v bloku – v drugem nizu so jih dosegli šest -, v napadu so bili ob Mujanoviću uspešni še Danilo Pavlović, Bregar in Siirilä, tako da zmaga varovancev Matije Pleška v tem nizu niti v enem trenutku ni bila več vprašljiva. Ob koncu niza je Mujanović s svojim tretjim asom na tekmi poskrbel za dvanajst zaključnih žog, po lastni napaki domače ekipe so izkoristili prvo.

  Veliko bolj izenačen je bil začetek tretjega niza, v katerem je Bratislava povedla z 2:0, z blokom Pavlovića so nato z dvema točkama prednosti povedli Kamničani, nato pa sta bili ekipi do sedme točke izenačeni. Na servis Mujanovića so do prednosti dveh točk prvi prišli gostje (9:7),  domačini pa so jim vrnili z blokom Michala Trubača in vodstvo s 13:11. Tudi njihovo veselje ni dolgo trajalo, kajti Jan Klobučar je poskrbel za izenačenje že na trinajsti točki. Po asu Jana Tarabusa je bilo spet plus dve za Bratislavo (17:15), vendar sta ekipi v končnico vstopili izenačeni (21:21), do dveh zaključnih žog pa so po uspešnem napadu Yacoubouja prišli domači odbojkarji. Prvo je z blokom, šestim domače ekipe v tretjem nizu, izkoristil prav domači korektor, Yacoubou.

  V začetku četrtega niza so Kamničani izid izenačili na četrti točki in to potem, ko so rešili nekaj težkih žog, do prvega vodstva pa so prišli z blokom Siirilä (5:4). Toda nadaljevanje je bilo spet nekoliko slabše in po novem zaostanku dveh točk (9:11), je Pleško vzel prvi polminutni odmor v četrtem nizu. Siirilä je spet popeljal Kamničane do vodstva (14:13), Klobučar pa do dveh (18:16). Veselje gostov ni dolgo trajalo, kajti po novem asu Trubača sta bili ekipi na 18. točki ponovno skupaj, zato je Pleško vzel še svoj drugi polminutni odmor. V še eni napeti končnici so bili spet bolj zbrani domači odbojkarji, ki so z veliko sreče prišli do dveh zaključnih žog, zanju je z asom poskrbel Yacoubou, Trubač pa je izkoristil drugo.

  Pred Kamničani je bil tako še četrti tie-break v zadnjih štirih tekmah. Predhodne tri so dobili, bolje pa so ga začeli tudi v Bratislavi, ko so po točki Siirilä povedli s 5:3, dve točki prednosti pa so imeli tudi ob menjavi strani. Z asom Jana Brulca so povedli z 9:6, po napaki domačinov že z 11:7, dve točki pa je z asom zagotovil Mujanović.

  Izjava po tekmi

  Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Žal nismo dobili tistega, po kar smo prišli, tako da zdaj nismo več odvisno sami od sebe in bomo morali čakati na razplet sobotne tekme v Zagrebu. Če bi bilo vse normalno, bi Mariborčani morali to tekmo dobiti, vendar bomo videli. Zdaj nas čaka dolga pot domov, spet smo odigrali pet nizov, v soboto pa se moramo čim bolje pripraviti na Črnuče, ki nimajo česa izgubiti. Nam ne preostane drugega, da potrdimo svojo kakovost in da to tekmo dobimo. Bo spet težko.«