S petim nizom v finale

  Luka Koper – Calcit Volleyball   2:3 (18, -18, -15, 23, -9)

  Koper – Dvorana OŠ Koper. 200 gledalcev. Sodnika: Globačnik (Topolšica) in Markelj (Bled).

  Luka Koper: Barič 12, A. Lucas, Calcina, Kušar – libero, Bible 4, D. Lucas 13, Ferlinc 6, Kocet, Vedlin Gojčič, Valenčič 14, Kaker 16, Flego. Trener: Marko Kalc.

  Calcit Volleyball: Kranjc, Barnes 11, Božič 3, Kregar, Borko 5, Vrhovnik 17, Igličar 19, Forštnarič, Kučej 2, Hribar 3, Jerala – libero, Ščuka 20. Trener: Gašper Ribič.

  Na prvi polfinalni tekmi končnice 1. DOL – ženske so odbojkarice Calcit Volleyballa v svoji dvorani sicer s 3:0 premagale Luko Koper in se ji na ta način vsaj delno oddolžila za poraz v polfinalu pokala Slovenije, toda za popolno oddolžitev so potrebovale še eno zmago, s katero bi se uvrstile v finale. Da jih v Kopru čaka vse prej kot lahko delo, se je po porazu v Braslovčah na zaključnem turnirju pokala Slovenije dalo slutiti tudi po tekmi v Kamniku, kajti kar dva od treh nizov sta se končala na razliko. Napovedi so se uresničile že v uvodnem nizu, v katerem so Koprčanke, ki so tekmo začele v postavi Amanda Bible, Marina Barič, Sara Valenčič, Nuša Ferlinc, Tina Kaker, Dajana Lucas in Sara Kušar na mestu proste igralke, na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk. A po njem so se prave težave za Kamničanke, njihov trener Gašper Ribič se je tokrat odločil za Zalo Kranjc, Petro Vrhovnik, Lano Ščuko, Mekano Barnes, Tamaro Borko, Urško Igličar in prosto igralko Meto Jeralo šele začele, kajti domače odbojkarice so na servis Kakerjeve in ob odlični igri v bloku prišle do kar desetih točk prednosti (14:4). Po osvojeni točki so na servis Ane Katarine Hribar osvojile štiri točke zapored, vendar do Koprčanke na drugi tehnični odmor odšle z izidom 16:8. Že pred drugim tehničnim odmorom je Ribič namesto Kranjčeve v igro poslal Mojco Božič, vendar so njegove varovanke še naprej imele preveč težav na sprejemu servisov ter z učinkovitostjo v napadu. Ko so Koprčanke po novem asu, tokrat Bible, še naprej vodile z osmimi točkami prednosti (20:12), je bilo jasno, da je za Kamničanke prvi niz izgubljen. Še toliko bolj, ker so takoj nato naredile še dve lastni napaki.

  Koprske odbojkarice so v drugi niz vstopile v nespremenjeni zasedbi, medtem ko so Kamničanke tekmo nadaljevale z Božičevo na mestu organizatorke igre in Eleno Kučej, ki je ob koncu prvega niza zamenjala kapetanko Tamaro Borko v bloku. Ob nekaj boljšem servisu so gostje povedle s 7:4, toda na servis Valenčičeve, ki je lani igrala za Calcit, so Koprčanke tudi na prvi tehnični odmor v drugem nizu odšle s točko prednosti. Gostje so spet imele težave na sprejemu in posledično z organizacijo napada, toda s štirimi točkami Ščuke so povedle z 11:9. Z blokom Vrhovnikove so Kamničanke prišle do treh točk prednosti (14:11), toda po polminutnem odmoru so varovanke Marka Kalca izid na štirinajsti točki že izničile svoj zaostanek, ob drugem tehničnem odmoru pa zaostajale za točko. Z asom Barnesove so gostje Koprčankam pobegnile za štiri točke (19:15), zato je domači trener vzel nov polminutni odmor. Tokrat so gostje zadržale visoko prednost in z asom Kučejeve izid v nizih izenačile.

  V kamniški ekipi se je že pred drugim tehničnim odmorom v drugem nizu v igro vrnila Borkova, ki je tudi nadaljevala s tekmo v tretjem nizu. To je bila tudi edina sprememba v obeh ekipah v primerjavi s predhodnim nizom. Na prvi tehnični odmor so s prednostjo treh točk odšle gostje, ki so v igri naredile manj lastnih napak, popravile so tudi igro v napadu, povedle z 10:5 ter asom Borkove že s 13:7. Na drugi strani mreže domačim odbojkaricam ni prav veliko uspevalo, padle so na sprejemu in po asu Igličarjeve je bil izid 16:8. Ko je po vrnitvi na igrišče lepo akcijo svoje ekipe zaključila še Barnesova, je bil tudi tretji niz bolj ali manj odločen v korist kamniške ekipe, ki je prevladovala v vseh elementih igre. Niz je zaključila Petra Vrhovnik.

  Četrti niz je do prvega tehničnega odmora minil v izenačeni igri. Koprčanke so vzpostavile ravnotežje na igrišču, naredile manj lastnih napak in na prvi tehnični odmor odšle s točko prednosti. Z dobro igro sta ekipi nadaljevali tudi po tehničnem odmoru, prvi pa se je za polminutni odmor ob zaostanku dveh točk (12:14) odločil trener Kamničank Gašper Ribič. Ob drugem tehničnem odmoru je bil zaostanek njegove ekipe še vedno dve točki, po asu Kakerjeve že tri (14:17), toda po napaki Baričeve sta bili ekipi na sedemnajsti točki že skupaj. Z asom Dajane Lucas in napaki Ščuke v napadu so domače odbojkarice po polminutnem odmoru Marka Kalca spet prišle do treh točk prednosti (20:17), povedle so tudi z 22:18, toda z dvema zaporednima blokoma gostij je bil izid na 22. točki še enkrat več v četrtem nizu izenačen. In zadnjič, kajti po predolgem servisu Igličarjeve je v naslednjem napadu Baričeva svoji ekipi priborila tie-break.

  Tie-break je odločal zmagovalke tudi na polfinalni pokalni tekmi v Braslovčah. Takrat, pred več kot mesecem dni so slavile koprske odbojkarice, ki so po bloku Barnesove za gostjami zaostajale za tri točke (1:4). Ob menjavi strani je bil po šiku Ščuke zaostanek domače ekipe že štiri točke. Z novo točko Ščuke so Calcitovke povedle z 10:5, svoje prednosti pa niso več izpustile iz rok ter se še enkrat več uvrstile v veliki finale slovenskega državnega prvenstva. Zadnjo točko za finale je dosegla Vrhovnikova.

  V finale so se uvrstile tudi odbojkarice Nove KBM Branika, ki so na drugi tekmi v Novi Gorici s 3:0 (22, 18, 19) premagale Go Volley. Na prvi tekmi v dvorani Lukna je bilo 3:1 za Mariborčanke. Prva finalna tekma končnice bo 28. marca v Mariboru, druga teden dni pozneje v Kamniku, tretja v petek, 10. aprila (Maribor), morebitna četrta v torek, 14. aprila, v Kamniku ter morebitna peta, v petek, 17. aprila, spet v Mariboru.

  Izjavi po tekmi

  Marko Kalc, trener Luke Kopra: Po padcu v tretjem nizu smo se vrnili v igro, v petem nizu pa so odločale nianse, do izraza pa je prišla tudi večja kakovost kamniške ekipe. Žal nismo zdržali ritma prvega niza. Na drugi strani so Kamničanke zelo dobro igrale v polju in zasluženo zmagale. Nam še nekaj manjka, ne preostane nam drugega, kot da delamo naprej. En cilj smo z uvrstitvijo v finale pokala dosegli, zdaj bomo skušali v prvenstvu osvojiti tretje mesto, tako da na najlepši možni način končamo letošnjo sezono.

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: Že po tekmi v Kamniku sem dejal, da je popolnoma vseeno, ali bomo zmagali po treh, štirih ali petih nizih. Uspelo nam je v petem, čeprav je škoda, da nismo v četrtem izkoristili priložnost, ki se nam je ponudila. Toda to, da smo se po tem nizu pobrali, je velika stvar in dekleta si zaslužijo pohvale. V finalu bomo lahko igrali sproščeno, vendar si želimo še kaj več, kot le igrati v njem. Branik je v prednosti, vendar bomo iskali svojo priložnost. Vsaka tekma bo nova zgodba, prvak pa bo tista ekipa, ki bo prej zmagala na treh tekmah. Verjamem, da lahko naredimo to, kar smo si potihem želeli že na začetku sezone.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

   

   

  Komentarji