Proti Novari bo že lažje

  Ekipa Igor Gorgonzola Novara, že samo ime pove, kdo je glavni pokrovitelj kluba, se ne ponaša s kakšno blestečo zgodovino. Klub je bil ustanovljen leta 1984 pod imenom Agil Volley s sedežem v Trecatu. V italijansko A-1 ligo se je prvič uvrstila v sezoni 2001/2, ko se je preselila v Novaro. Redni del prvenstva je končala na tretjem mestu, leto pozneje pa je v pokalu challenge igrala v finalu, toda že v naslednji sezoni so prodali pravice Antoniu Caserti, ki je potem v italijanski ligi igral z ekipo Asystel Novara, Agil Volley pa se je vrnil v nižji rang tekmovanja. Toda po sezoni 2011/12, ko se je Asystel umaknil iz odbojke, se je Agil še enkrat preselil v Novaro, v isti sezoni osvojil prvo mesto v A-2 ligi in predlani spet zaigral v najboljši italijanski ligi, v kateri je bil lani drugi, za ekipo Casalmaggiore, osvojil pa je pokalni naslov.

  V letošnji sezoni je Igor Gorgonzola Novara po petih odigranih krogih italijanske A-1 lige edina ekipa brez poraza, ima pa tekmo manj.

  Novara je po lanski sezoni prevetrila ekipo. Američanki na sprejemu Kimberly Hill in Alexandro Rose Klineman sta zamenjali Caterina Bosetti in Portoričanka Aurea Cruz. Do menjave je prišlo tudi na korektorskem položaju, kjer je Katarino Barun zamenjala prav tako Hrvatica Samanta Fabris. V bloku sta italijanski reprezentantki Martina Guiggi in Cristina Chirichela, imajo pa najboljšo prosto igralko v Italiji Stefanio Sansonno. Morda so še najbolj tanke na mestu podajalke, kjer je igra Noemi Signorile. Na klopi je še srbska reprezentantka Tijana Malešević, imajo pa še dve zelo nadarjeni mladi reprezentantki. Mislim, da so med štirimi najbolj resnimi ekipami za naslov državnih prvakinj, v ligi prvakinj želijo priti iz skupine … Če bodo Calcitovke želele priti do ugodnega izida, bodo morale predvsem imeti dober servis, brez tega bo njihova zgodba kratka. V vsakem primeru jim želim veliko sreče, je italijansko ekipo na kratko predstavila nekdanja slovenska reprezentantka Tina Lipicer Samec, ki se vse bolj nagiba k temu, da bo končala svojo blestečo odbojkarsko kariero in ki je vrsto let igrala v italijanski A-1 ligi.

  Z igro Novare se je dobro seznanil tudi Gašper Ribič, trener slovenskih državnih prvakinj. Novara je v prejšnjem krogu s 3:1 premagala Modeno, za katero igra nekdanja Calcitovka Lana Ščuka, v prvem krogu skupine B lige prvakinj pa je v Istanbulu proti domači VakifBanki izgubila z 1:3.

  Novara za zdaj zmaguje v italijanskem prvenstvu in je za zdaj v zmagovalnem ritmu. Čeprav ne igra prav dolgo v tej zasedbi, so zelo uigrane. Dejstvo je, da bo zelo pomembno, kako bomo servirali. Če nam jih bo s servisi uspelo spraviti v težave, nam bo lažje tudi v napadu, sicer pa je to vedno recept, kako priti do zmage. V različnih rotacijah bomo skušali vršiti pritisk na njihove sprejemalke. Morali bomo biti bolj uspešni, kot smo bili proti Sopotu, in če nam bo tu uspelo narediti korak naprej, potem lahko pričakujemo tudi kakšno točko več, morda tudi niz. Vem pa, da nam ne bo lahko, tako kot tudi ne na sprejemu. Na njihovi strani imajo dve skok serverki, na kar nismo navajeni, ker v slovenski ligi redko igramo proti ekipi, ki ima igralko, ki servira skok servis. Na zadnjih treningih smo veliko pozornosti namenili skok servisu, seveda pa bo treba zaustaviti njihove najboljše napadalke. Predvsem Fabrisova je v tem elementu igre zelo dobra, je o tem, kako igrati proti italijanski ekipi, dejal Ribič.

  Le tri dni pozneje pa bo Calcit Ljubljana v dvorani Tivoli igral slovenski derbi z Novo KBM Branikom.

  Zelo hitro po tekmi v Novari bomo morali misli usmeriti na sobotno tekmo z Mariborčankami v dvorani Tivoli. Na trenerskem štabu je, da najdemo pravo mero treninga in počitka. Vemo, da nas čaka takoj po sredini tekmi pot domov, zato bo treba premisliti, koliko v četrtek in petek sploh trenirati, da bomo čim bolj sveži prišli v tekmo z Branikom. Časa za pripravo na to tekmo ne bo veliko, temu se bomo morali prilagoditi in upam, da nam bo uspelo in da se bodo dekleta znala pripraviti na to tekmo, da bomo v njej uspešni, se je dvoboja z Mariborčankami dotaknil Ribič.

  Ljubljanske odbojkarice za zdaj seveda razmišljajo le o Italijankah. Led v ligi prvakinj je bil prebit in s tega stališča jim bo zdaj lažje.

  Na tekmi s Sopotom smo dejansko videle, kako stvari v ligi prvakinj stojijo in zgledajo. Lahko si sicer pred tekmo predstavljaš, kako bo, toda šele, ko to res doživiš, vidiš, kako je. Šele na sami tekmi smo videle, na kakšen način smo prihajale do točk, koliko truda je bilo potrebnega, kako je bilo treba pritiskati s servisom, kako držati sprejem. To smo zdaj videle in doživele, to je za nami in zato nam bo glede tega, kaj pričakovati, lažje. Seveda pa sama tekma ne bo lažja, bo pa lažje z vidika, da vemo, kaj nas čaka. Izredno pomemben bo naš sprejem, kajti z dobrim sprejemom lahko gradiš hitro, nepredvidljivo igro in večkrat prihajaš na enojni blok. Prav tako bo treba vršiti pritisk s servisom, da jih oddaljimo od mreže, tako kot nam je predvsem v drugem nizu uspelo proti Sopotu. Takrat se je pokazalo, da tudi one lahko naredijo kakšno napako več, je v pričakovanju sredine tekme kapetanka ekipe Petra Vrhovnik.

  Kako igra Novara, v ekipi Calcita Ljubljane najbolje vesta Olivera Kostić, lani igralka Modene in Monika Potokar, ki je v drugem delu sezone igrala za Forli.

  Njihova letošnja ekipa je precej drugačna, vendar je isti trener, zato je tudi njihova igra podobna. Menim, da ima VakifBank najboljšo ekipo v naši skupini, zato me poraz Novare v Istanbulu ni presenetil, vendar gre za zelo dobro ekipo, kar dokazuje z zmagami v italijanskem prvenstvu. Odlična je Fabrisova, ki skočna, močna na korektorskem položaju, imajo pa tudi zelo dober blok. Skratka, ekipa je sestavljena iz odličnih posameznic, je boljša od poljskega Sopota, toda v tekmo gremo zdaj lahko sproščeno, ne bomo več tako v krču, ker ne bo šlo za prvo tekmo v ligi prvakinji, saj zdaj približno vemo, kako ke videti igranje v tem tekmovanju. Igrati moramo svojo igro, sproščeno in v njej uživati. Skušale jih bomo čim bolj napasti s servisi in potem se lahko kaj obrne tudi v našo korist. Vemo, da so na papirju boljše od nas, vendar bo zelo pomembna sama priprava na tekmo, pa pred tekmo meni Potokarjeva.

  Že danes je v skupini B na sporedu prva tekma drugega kroga. V Sopotu bo domača ekipa ob 18. uri gostila turški VakifBank Istanbul.

  Igor Gorgonzola Novara v sezoni 2015/16

  ORGANIZATORKI IGRE: Noemi Signorile, Francesca Bossi.

  SPREJEMALKE: Aurea Cruz, Caterina Bosetti, Tijana Malešević, Helene Rousseaux.

  BLOKERKE: Martina Guiggi, Cristina Chirichella, Sara Bonifacio, Kadja Noura Mabilo.

  KOREKTORKI: Samanta Fabris, Magdalena Wawrzyniak.

  PROSTI IGRALKI: Stefania Sansonna, Eleonora Bruno.

  Trener: Luciano Pedulla, pomočnik trenerja: Daniele Adami.

  OK Calcit Ljubljana v sezoni 2015/16

  ORGANIZATORKI IGRE: Mojca Božič, Cecilia Aragao.
  SPREJEMALKE: Petra Vrhovnik, Kaja Turk, Monika Potokar.
  BLOKERKE: Elena Kučej, Tina Grudina, Maja Forštnarič.
  KOREKTORKI: Urška Igličar, Olivera Kostić, Klara Kregar.
  PROSTA IGRALKA: Meta Jerala, Ana Katarina Hribar.
  TRENER: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

  Skupina B lige prvakinj

  Prvi krog: Calcit Ljubljana – PGE Atom Trefl Sopot 0:3 (-14, -19, -17), VakifBank Istanbul – Igor Gorgonzola Novara 3:1 (20, -21, 20, 18).

  2. krog, 10. november: Atom Trefl Sopot – VakifBank Istanbul (18.00), 11. november: Igor Gorgonzola Novara – Calcit Volleyball (20.30).

  3. krog, 24. november: Atom Trefl Sopot – Igor Gorgonzola Novara (18.00); 26. november: Calcit Volleyball – VakifBank Istanbul (20.00).

  4. krog, 9. december: VakifBank Istanbul – Calcit Volleyball (19.00), Igor Gorgonzola Novara – Atom Trefl Sopot (20.30).

  5. krog, 19. januar: Calcit Volleyball – Igor Gorgonzola Novara (20.00), 20. januar: VakifBank Istanbul – Atom Trefl Sopot (19.00).

  6. krog, 27. januar: Atom Trefl Sopot – Calcit Volleyball (18.00), Igor Gorgonzola Novara – VakifBank Istanbul (20.30). 

   

  Komentarji