Peterica v reprezentanci

  Na selektorjevem seznamu so, ob že preverjenih imenih, tudi novinci. Gre predvsem za mlade odbojkarje, ki jih Giani v prihodnosti vidi kot igralce, ki bodo v izbrani vrsti nosili največje breme. Med njimi sta tudi Žiga Štern in Sašo Štalekar, za katera bo to prvi poziv v člansko izbrano vrsto, medtem ko so Jan Brulec, Žiga Štern in Klemen Hribar v preteklosti že nosili dres slovenske moške reprezentance.

  V ekipo moramo vključiti igralce, ki bodo v prihodnjih letih nosilci igre te reprezentance. Želim, da že zdaj spoznajo moj način dela in se nanj privadijo, sploh ker govorimo o dolgoročnem projektu. Zelo pomembno je, da ti mladi igralci razumejo sistem dela, ki nas pripelje do zastavljenih ciljev ter da sodelujejo s člani strokovnega štaba in izkušenimi igralci, ki zdaj tvorijo jedro reprezentance in ki so lani dosegli izjemne rezultate. Tako bodo priča predanosti, delu in komunikaciji znotraj naše ekipe. Prav tako se morajo naučiti stvari delati na način, na kakršnega jih zdaj delajo zdajšnji reprezentanti, je dejal Giani.

  Od igralcev, ki so Sloveniji priigrali prvo odbojkarsko kolajno na največjih tekmovanjih, na spisku ni le Jana Kozamernika, ki je udeležbo na reprezentančni akciji odpovedal zaradi študijskih obveznosti, a bo selektorju, tako kot tudi že lani, po potrebi vseeno na voljo.

  Igralci se bodo pod Gianijevim vodstvom prvič letos zbrali v začetku maja v Kranjski Gori, kjer bodo opravili prvi del priprav, vmes pa jih čakajo tudi testiranja v Ljubljani. Reprezentanca bo 18. maja odpotovala na desetdnevne priprave v Brazilijo. Na prvi turnir svetovne lige, ki ga bo od 17. do 19. junija gostila Ljubljana, se bodo Slovenci tako pripravljali skupaj z brazilsko izbrano vrsto. Brazilski strateg Bernardo Rezende si je namreč Slovenijo zaželel za trening partnerico na pripravah na domače olimpijske igre, v slovenskem taboru pa se veselijo priložnosti, da se bodo od ene najboljših reprezentanc sveta lahko učili, kako še napredovati.

  Giani, ki je ob prevzemu naše izbrane vrste napovedal, da bo Slovenijo popeljal v družbo najboljših reprezentanc, je tako izpolnil še enega od zadanih ciljev. Italijanski strateg se sicer še vedno rad ozre v lansko sezono, a se hkrati že zelo veseli nastopov v svetovni ligi, v kateri bo Slovenija zaigrala prvič doslej.

  Še vedno se razveselimo, ko pomislimo na lanski uspeh. Prevevajo nas močna čustva. Za to, da nam je uspelo doseči ta mejnik, smo morali res veliko in trdo delati. Številni igralci so bili vrsto let člani reprezentance, a jim kljub večkratnim poizkusom ni uspelo izpolniti zastavljenega cilja, da bi zmagali v evropski ligi in si zagotovili nastope v svetovni ligi. Zdaj bodo po dolgoletnem trudu končno lahko zaigrali v tem pomembnem tekmovanju. Da bomo ob premiernem nastopu v svetovni ligi najprej igrali doma, je prav tako zelo lepo, kajti nastopili bomo pred svojimi navijači. Obenem bo to dobra priložnost za promocijo naše ekipe, našega športa in naše države. To je zelo pomembno, to moramo izkoristiti, stvari narediti na najboljši možen način in na čim več tekmah zmagati.

  Slovenski selektor je na kratko spregovoril tudi o tekmovalnih ciljih, ki so, kot je pri njem že v navadi, tudi tokrat visoki: Letos imamo pravzaprav le en cilj, zmagati v naši skupini svetovne tako da bi lahko prihodnje leto nastopili v drugem kakovostnem razredu. Drugih možnosti ni. Morali bomo igrati na visoki ravni, hkrati pa za nas to pomeni tudi začetek obdobja, v katerem se bomo merili z ekipami, proti katerim še nikoli nismo igrali. 

  Za slovenske odbojkarje bo nastop v svetovni ligi sicer edino letošnje tekmovanje, saj na jesenskih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ne bodo sodelovali. Z osvojitvijo drugega mesta na lanskem prvenstvu stare celine v Bolgariji in Italiji so si namreč nastop med evropsko elito, leta 2017, že zagotovili.

  Seznam slovenske moške reprezentance

  Igralci:

  Organizatorji igre: Dejan Vinčić (Beauvais/Francija), Gregor Ropret (Hypo Tirol Innsbruck/Avstrija), Matija Jereb (ACH Volley), Jan Brulec (Calcit Volleyball).

  Korektorja: Mitja Gasparini (Paris Volley/Francija), Tonček Štern (Calcit Volleyball).

  Sprejemalci: Tine Urnaut (Trentino Volley/Italija), Klemen Čebulj (Lube Treia Macerata/Italija), Alen Šket (Latina/Italija), Jan Klobučar (United Volleys Rhein-Mein), Jan Pokeršnik (ACH Volley), Matej Kk (Triglav Kranj), Žiga Donik (ACH Volley), Žiga Štern (Calcit Volleyball).

  Blokerji: Alen Pajenk (Fenerbahče/Turčija), Danijel Koncilja, Uroš Pavlović (oba Posojilnica Dob/Avstrija), Sašo Štalekar (Calcit Volleyball), Miha Bregar (Krka), Mario Koncilja (ACH Volley).

  Prosti igralci: Jani Kovačič (Cannes/Francija), Klemen Hribar (Calcit Volleyball), Miha Plot (Krka).

  Strokovno vodstvo:

  Selektor: Andrea Giani, pomočnika selektorja: Matteo De Cecco, Samo Miklavc, kondicijski trener: Oscar Berti, statistik: Roberto Ciamarra, fizioterapevt: Marko Macuh, dr. Mile Majstorović.

   

  Komentarji