O naslovu prvakinj v Tivoliju

  Nova KBM Branik – Calcit Volleyball 3:0 (25, 16, 13)

  Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 1000, sodnika: Valentar (Prevalje) in Globačnik (Topolšica).

  Nova KBM Branik: Mlakar 17, Blagne – libero, Kaučič 7, Sužnik – libero, Cvetanović 12, Ammerman 5, Vovk, Najdič 3, Keglevič, Planinšec 8, Sobočan, Pintar, Eržen. Trener: Bruno Najdič.

  Calcit Volleyball: Grudina 10, Božič, Igličar, Forštnarič, Kučej 4, Kostić 12, Hribar, Jerala – libero, Turk, Potokar 4, Koleva 13, Van de Vyver. Trener: Gašper Ribič.

  Aktualne slovenske državne prvakinje so imele lepo priložnost, da bi v dvorani Lukna ponovile lanskoletni uspeh in se še drugih zapored, sicer že tretjič, v Mariboru veselile naslova državnih prvakinj. Po zapravljeni priložnosti v uvodnem nizu, ko so vodile , so v drugem in tretjem nizu popolnoma popustile, na drugi strani mreže pa je domačim odbojkaricam uspevalo prav vse, tako da bo o naslovu državnih prvakinj letos odločala peta finalna tekma končnice.

  Prvi niz je bil izenačen do enajste točke, nato pa so odbojkarice Calcita s tremi zaporednimi uspešnimi napadi Tine Grudine Mariborčankam pobegnile na 14:11. Še večja je bila njihova prednost ob drugem tehničnem odmoru, saj je Elena Kučej poskrbela za vodstvo 16:12, s točko Olivere Kostić pa so branilke naslova prednost štirih točk ohranile tudi pri izidu 20:16. Toda na servis Marine Cvetanović so se bankirke vrnile v igro, prišle na točko zaostanka (19:20), z dvema uspešnima napadoma Ize Mlakar tudi do dveh zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih. Izkoristile so tretjo, spet pa je bila mariborska korektorka tista, ki je bila uspešna v napadu.

  V drugem nizu so domače odbojkarice na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo dveh točk, ob drugem se je njihova prednost povečala že na pet točk. Po vodstvu 11:7 je trener calcitiovk Gašper Ribič namesto Monike Potokar v igro poslal Urško Igličar, a zamenjava ni prinesla pričakovanega učinka. Mlakarjeva in Cvetanovićeva sta po natančnih podajah Sare Najdič točke dosegale v serijah in povedle 18:1. Ko je mariborska ekipa odlično zaigrala še v obrambi, se je prednost iz minute višala. Z delnim izidom 6:0 so domače povedle 24:14, nato pa ob bučnem navijanju številnih gledalcev brez težav osvojile niz.

  Tudi v tretjem nizu je bila igra do prvega tehničnega odmora še izenačena, toda po izidu 9:7 za Branik, so domače odbojkarice na servis Sare Najdič dosegle kar osem točk zapored. V bloku se je izkazala Saša Planinšec, v napadu Mlakarjeva, calcitovke pa so imele vse preveč težav na sprejemu, za nameček pa so, podobno kot v drugem in delno tudi v prvem nizu, naredile vse preveč lastnih napak. Skupaj na tekmi kar 24, Mariborčanke le 11, slabše pa so bile tudi v drugih elementih igre. Prednost domače vrste je naraščala iz minute v minuto, tekma pa se je končala z napako Slavine Koleve.

  Izjave po tekmi:

  Olivera Kostić, odbojkarica Calcita Volleyballa: “Ne vem, kaj naj rečem. Vedno, ko pridemo v Maribor, nekako ne najdemo svoje igre. Tudi tokrat smo delali napake, imeli veliko teh tudi v servisu, delali napake na sprejemu, nato je sledil razpad sistema. Ni nam uspelo dobiti ne nizov, ne tekme.”

  Gašper Ribič, trener Calcita Volleyballa: “To je bila ponovitev prejšnje tekme tukaj v Mariboru. Imeli smo prvi set tukaj, ki se je nato pokazal kot ključen, saj v nadaljevanju nismo našli svoje igre. V nekih elementih nismo našli svoje igre, Maribor se je razigral, ko se razigra, ga je doma težko ustaviti. Če stvari ne gredo v pravo smer, potem nekaj rešujemo po svoje in ne gre, kot bi si želel. Pred zadnjo tekmo nismo v lahki poziciji, a dokler je možnost, bomo vztrajali in se ne bomo predajali.”

  Marina Cvetanović, odbojkarica Nove KBM Branika: “Zelo sem zadovoljna, boljšega izida ne bi mogli pričakovati, vesela sem, da smo v naši dvorani pokazali kar znamo. Prvi niz ne pomeni veliko, to smo videli že na prejšnjih tekmah, vesela sem, da smo obdržale ritem tudi v nadaljevanju. Vsaka tekma je poglavje zase, vemo, da bo naslednja odločilna, da bo treba iti na vse ali nič, psihološko breme je za obe strani enako naporno.”

  Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: “Zagotovo je prvi niz težek, težka borba, ekipi sta se menjavali v vodstvu vse do drugega tehničnega odmora, ko je Calcit dobil prvo večjo prednost. Obe ekipi sta napadali, treba je bilo zdržati v bloku in obrambi. Sprejem je bil dober pri obeh ekipah. Na prejšnji tekmi smo dobili prvi niz, potem popustili, danes pa smo startali na polno in gostjam nismo dovolili ritma. Gradili smo našo igro, poskusili povest, to se nam je poznalo. V ponedeljek sledi že nova tekma, moramo se pripraviti, iskati tisto, kar rabimo od napada, ki je ključen, do tega, da ne pademo, da igramo na ravni, da pritiskamo s servisom, protinapadom in naredimo čim manj napak. Koncentracija bo pomembna, fizična moč, zdaj nas čakajo štirje dnevi počitka. Vsaka ekipa bo iskala svoje prednosti, kaj pa je tisto, kar je potrebno za zmago, pa zdaj nisem najbolj pameten.”

   

  Napisal: Miha Štamcar

  foto: Klemen Brumec

  Komentarji