O Kopru po Puconcih

  V finalu srednjeevropske lige so po dobri igri v Kamniku in minimalni zmagi, v Mariboru, na povratni tekmi varovanke Gašperja Ribiča zaigrale slabše, z vsemi svojimi napakami, ki jih ponavljajo v letošnji sezoni. V letošnji sezoni odbojkarice Calcita iz že znanih razlogov nikakor ne pridejo do pravega tekmovalnega ritma, kar še zlasti velja za obdobje po novem letu.

  „Težko je priti do tekmovalnega ritma, če pa imamo dve tekmi zapored, nato smo štirinajst dni brez njim, vemo pa, da le s tekmami prideš do zanesljivosti in forme. Za nameček imamo precej spremenjeno ekipo v primerjavi z lansko sezono, tako da še vedno ni tiste prave uigranosti, ki bi bila potrebna,“ je o vzrokih za nihanja v kamniški igri spregovorila Tamara Borko.

  Težave s pomanjkanjem tekem ima sicer tudi Nova KBM Branik, toda Mariborčanke so bolj ali manj ohranile jedro ekipe, vsaj tisto iz prve postave in tudi v tem je njihova prednost pred kamniškimi odbojkaricami.

  „Tudi Braniku se je poznal odhod Ane Starčević, saj proti SVS Postu niso prikazale ravno kakovostne odbojke, vendar imajo še vedno neko jedro iz lanske sezone. Tu predvsem mislim na organizatorki igre, blokerke in Izo Mlakar, kar se na koncu vse pozna tudi na rezultatu.“

  Vendar se na preteklost nima smisla ozirati. Kamničanke se moramo predvsem osredotočiti na končnico državnega prvenstva. Zanje in za branilke naslova je letošnje državno prvenstvo nekoliko nenavadno, saj se mu bosta obe ekipi pridružili šele v četrtfinalu končnice. V letošnji sezoni namreč ne Calcit Volleyball, ne Nova KBM Branik nista igrala v modri skupini, edino srečanje z ekipami v 1. DOL pa sta do zdaj imela le v pokalnem tekmovanju. Za Kamničanke bo torej četrtfinalni obračun s Kemo Puconci prvi v letošnjem državnem prvenstvu. Za Borkovo bo ta tekma, kot so vse proti Puconcem, nekaj posebnega, saj je pred prihodom v Calcit Volleyballa nekaj let igrala za to prekmursko ekipo.

  „Na Puconce me vežejo štiri dobre sezone, ko sem imela dobre soigralke, dosegle pa smo tudi dobre rezultate. Še vedno imam z nekdanjimi soigralkami stike, zato so mi dobro znane težave, ki so jih imele v letošnji sezoni. Še zlasti to velja za tekme v zeleni skupini in še dobro, da so imele po rednem delu tekmovanja veliko prednost pred zasledovalkami. Žal jim v rednem delu državnega prvenstva malenkost zmanjkalo za uvrstitev v modro skupino, saj jim nekateri izidi niso šli na roke. Se je pa v nadaljevanju prvenstva opazilo, da so bile igralke, razočarane glede razpleta nekaterih tekem ob koncu rednega dela prvenstva.“

  Četrtfinalni tekmi s Pucončankami bosta za odbojkarice Calcita dodatna motivacija, kajti v polfinalu naj bi jih, če ne bo prišlo do kakšnih presenečenj, čakala najboljša ekipa dozdajšnjega državnega prvenstva, Luka Koper. Kot vemo, so jim prav Koprčanke zaprle pot do finala pokala Slovenije.

  „Dejstvo je, da si vse zelo želimo Koprčankam oddolžiti za tisti poraz v polfinalu pokala Slovenije, toda ne bomo še razmišljale o tej tekmi, saj moramo najprej igrati še s Puconci. Kakršnokoli prehitevanje se nikoli ne obrestuje, vemo pa, da nobeni slovenski ekipi, ko igra proti nam ali Braniku, ne manjka motivacije, na strani ekipe iz Puconcev pa so še njihovi glasni navijači, ki so dodatna podpora zanje. Tako, da bomo morale obe tekmi odigrati na polno, da ne bo prišlo do neljubih zapletov.“

  Na drugih treh četrtfinalnih tekmah so izrazite favoritinje Mariborčanke, ki se bodo pomerile s Šempetrčankami. Glede na lestvico po rednem delu prvenstva in tudi v modri skupini bi v prednosti morale biti tudi Koprčanke, toda vitalovke so jih v letošnji sezoni enkrat premagale, enkrat pa izgubile z minimalnim izidom. Najbolj izenačen četrtfinalni par pa naj bi bil med ekipama Go Volleyja in Braslovč.

  „Mariborčanke s Šempetrčankami res ne bi smele imeti večjih težav, zato pa bi lahko bile druge tekme kar zanimive. Koprčanke zadnje čase niso igrale najbolj zanesljivo, toda, če bodo igrale, kot znajo, imajo prednost pred Ljubljančankami. Še bolj odprta bo tekma med Go Volleyjem in Braslovčami in ti je res težko karkoli napovedovati,“ je o drugih četrtfinalnih parih povedala kapetanka Calcit Volleyballa.

  Pucončanke so že četrto sezono v prvi ligi. V prvi so se prebile do četrtfinala končnice, kjer so jih zaustavile Mariborčanke, predlani so bile boljše od njih v četrtfinalu Šempetrčanke, lani pa po treh odigranih tekmah Formis. V letošnji sezoni se jim ni uspelo prebiti do modre skupine, zato pa so v zeleni osvojile prvo mesto.

  „Po odličnih pripravah in igrah v septembru smo v nadaljevanju sezone imeli nemalo težav z odsotnostjo igralk, ki študirajo ali pa hodijo v službo. Tako smo po poškodbi Ane Praprotnik Flisar nekaj časa bili na treningih celo brez podajalke, saj Monika Banfi študira v Ljubljani, zato se nam je to še kako poznalo v igri. Vsa ta odsotnost na treningih se nam pozna tudi v igri. Delamo zelo veliko napak, imamo tudi prebliske, ko niz dobimo na dvanajst, trinajst, že naslednji niz pa izgubimo,“ je o težavah v puconski ekipi spregovoril njihov trener Bojan Novak, ki je v zadnjem času z udeležbo na treningih nekoliko bolj zadovoljen. „Zdaj manj trenira Sara Sakovič, ki se že pripravlja na sezono v odbojki na mivki in hodi le še dvakrat, trikrat tedensko na trening, zato je težko reči, kaj lahko pričakujemo od tekem s Kamničankami. V vsakem primeru bomo dali vse od sebe, in če nič drugega, bomo skušali nuditi čim boljši odpor,“ pa je trener Pucončank spregovoril o pričakovanjih svoje ekipe v četrtfinalu končnice državnega prvenstva.

   

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15
  Organizatorki igre; Mojca Božič, Zala Kranjc.
  Sprejemalke: Lana Ščuka, Petra Vrhovnik, Ana Katarina Hribar.
  Blokerke: Tamara Borko, Maja Forštnarič, Mekana Barnes, Elena Kučej.
  Korektorka: Urška Igličar, Klara Kregar.
  Prosta igralka: Meta Jerala.
  Trener: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.


  Kema Puconci v sezoni 2014/15

  Organizatorki igre: Ana Praprotnik Flisar, Monika Banfi.
  Sprejemalke: Dona Vinkovič, Iva Škraban, Sara Sakovič.
  Blokerke: Petra Franko, Vanja Vidonja, Tjaša Frumen.
  Korektorki: Janja Donša, Mateja Kadiš.
  Prosti igralki: Katja Koler, Melani Jerič.
  Trener: Bojan Novak, pomočnik trenerja: Sebastjan Lenarčič.

   

  Pari prvih četrfinalnih tekem končnice DP

  Jutri: Calcit Volleyball – Kema Puconci (ŠD Kamnik, 20:00), Nova KBM Branik – Aliansa (ŠD Tabor, 17:00), Luka Koper – Vital Ljubljana (OŠ Koper, 19:30), Go Volley – Braslovče (ŠD Balon, 17:00).

   

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji