Niso še pozabili na lanske poraze

  Sedmi krog 1. DOL moški bo v znamenju derbijev, kar bo zagotovo veljalo tudi za jutrišnjo tekmo v Kamniku, začela se bo ob 18. uri, ko se bosta pomerila lanska polfinalista končnice državnega prvenstva. Uvrstitve v finale so se veselili odbojkarji Panvite Pomgrada, Andrej Štembergar Zupan, kapetan Calcit Volleyballa pa pravi, da se bodo s soigralci skušali Sobočanom oddolžiti za lanske poraze.

  Včeraj so kamniški odbojkarji gostovali v Pliberku, kjer so proti udeležencu letošnje lige prvakov, Posojilnici Dob, ki jo vodi njihov nekdanji trener Bogdan Kotnik, izgubili z 1:3. Vendar so bili Kamničani z mislimi že na jutrišnjem derbiju s Panvito Pomgradom, ki jih je lani zaustavila na poti do finala končnice državnega prvenstva. Do zdaj so odbojkarji Calcita v domačem prvenstvu naredili tisto, kar se je od njih pričakovalo. Edini poraz so vknjižili proti ACH Volleyju, ko so si morda sami naložili preveliko breme.

  „Do tekme z ACH Volleyjem smo naredili tisto, kar se je od nas pričakovalo, premagali smo vse štiri nasprotnike, potem pa je prišla tekma z Ljubljančani. Govorilo se je, da jih lahko premagamo, toda vseeno je bil na tej tekmi ACH boljši od nas, bolj konkreten, bolj zbran v končnicah nizov ter zasluženo zmagal. Vendar smo na ta poraz pozabili. Zavedamo se, da imamo še rezerve, vemo, na čem moramo delati, kajti ACH je letos bolj premagljiv, kot je bil prejšnja leta, toda vsakdo, ki ga bo želel premagati, bo moral, prikazati vrhunsko igro in nepopustljivost. Bomo videli, kaj bodo pokazale naše prihodnje medsebojne tekme. Dejstvo je, da bosta za obe ekipi bolj pomembni tekmi v četrtfinalu pokala Slovenije, kar bo popolnoma druga zgodba. V njem bomo morali obe tekmi odigrati najboljše, kot znamo, predvsem pa bomo morali iti v obe tekmi sproščeno, brez kakršnega koli bremena, kajti Ljubljančani so tisti, ki so v vlogi favorita,“ meni Andrej Štembergar Zupan, ki je bil minulo soboto med najboljšimi igralci v kamniški ekipi. Proti svoji nekdanji ekipi Astecu Triglavu, kjer je tudi začel svojo odbojkarsko pot, je bil zelo učinkovit v napadu. Kot da je tudi v tem primeru veljal zakon „bivšega“.

  „Vedno je tako, da je, ko igraš proti svojemu matičnemu klubu še dodatna energija in še večja želja po zmagi. Ne vem, ali je tudi pri meni odločala ta dodatna motivacija, ampak mislim, da smo kar vsi v dokaj solidni formi in mislim, da smo v celoti gledano odigrali dobro tekmo. Naredili smo sicer nekaj napak, ki jih bo treba v nadaljevanju sezone popraviti,“ se je zmage proti Kranjčanom dotaknil kamniški kapetan.

  Še težji obračun pa Kamničane čaka jutri. Omenili smo že, da so Sobočani kamniški dolžniki.

  „Zagotovo še nismo pozabili na lanske poraze proti Sobočanom. Predvsem tista v polfinalu končnice in želimo si poravnati račune z njimi. Želim si, da bi prikazali dobro igro, da bi imeli čim manj nihaj. Sobočani so letos v nekoliko spremenjeni zasedbi, tako kot smo tudi mi, jutri pa bomo videli, kdo je trenutno močnejši. V pripravah smo jih enkrat premagali, toda pripravljalne tekme niso najboljši pokazatelj stanja, je pa dejstvo, da bi bilo proti Panviti dobro zmagati. Že zato, ker so naš neposredni konkurent za najvišja mesta v državnem prvenstvu.“

  Vendar pa derbi v Kamniku ne bo edini v sedmem krogu domačega prvenstva. Pravzaprav bi prav za vsako jutrišnjo tekmo lahko dejali, da gre za derbi. Štiri ekipe, ob Calcit Volleyballu in Panviti Pomgradu to velja še za ACH Volley in Salonit, so se nekoliko oddaljile od tekmecev, kar se je pred začetkom prvenstva tudi napovedovalo, drugih šest pa se bo borilo za še dve mesti, ki vodita v modro skupino in prinašata zanesljiv obstanek v ligi. Ena tistih tekem, ki bo o tem odločala, bo zagotovo med Triglavom in Fužinarjem.

  „Kot kaže je bolgarski korektor Nikolov, ki je letos na Ravnah zamenjal Kanadčana Hunta, dober igralec in da je dober nakup za Ravenčane. Ker z njimi letos še nismo igrali, težko govorim o njihovi moči, lahko pa kaj več rečem za Triglav, ki je čvrsta, borbena ekipa. V bloku ena boljših v ligi, v napadu imajo ob svojih mladih igralcih še Breganta, ki še zdaleč ne sodi med stare igralce, tako da imajo zelo nadarjeno ekipo. Če bodo delali na tem, da bo njihova igra brez nihanj čez celo tekmo, bodo zelo nevarni tudi za najboljše slovenske ekipe. Ne nazadnje so niz odvzeli tako ACH Volleyju, kot Panviti in nam, tako da jim privoščim zmago in tudi realno mislim, da lahko premagajo Fužinar. Bo pa zagotovo napeta tekma,“ je o dvoboju v Kranju povedal nekdanji igralec Astec Triglava, ki napeto tekmo pričakuje tudi v Šoštanju, kjer bo gostoval Go Volley in v Novem mestu, kamor prihaja Lunos Maribor.

  „Šoštanjčani so v prejšnjem krogu brez večjih težav premagali Mariborčane, kar je bilo zame nekoliko presenetljivo. Tu mislim na sam izid, in če bodo takšno igro ponovili tudi jutri, lahko tudi Go Volleyju mešajo štrene, drugače pa bi prednost vseeno dal Novogoričanom, ki imajo v Paliski, Basanežeju in še kom več izkušenejših igralcev. Krka ima že nekaj sezon bolj ali manj isto ekipo, ki lahko prikaže zelo dobro igro. Tako so nas lani premagali v zadnjem krogu rednega dela prvenstva, vendar so sposobni igrati slabo, kot je bilo v drugem krogu proti nam, zato je težko, karkoli napovedovati. Nekaj podobnega velja tudi za Mariborčane, ki ima mlade igralce, ki igrajo dosti po navdihu. Če imajo dober dan, dobro dnevno formo, lahko tudi odlično igrajo. Tu je mladinski reprezentant Donik, pa mladi Košenina, ki je za nas še dokaj neznan, tako da mislim, da bo napeta, zanimiva tekma, vseeno pa bi dal prednost krkašem, ker igrajo doma, ne pa bi se čudil, če bo pet nizov.“

  Ostaja še tekma v dvorani Tivoli, kamor prihaja trenutno tretjeuvrščeni Salonit iz Kanala.„ACH je na tej tekmi favorit, kar je tako ali tako na vsaki tekmi. Je pa res, da ima Salonit praktično isto ekipo kot lani z dodatkom Savičiča, ki je kakovosten igralec, tako da so še nekoliko močnejši kot lani. Toda ne glede na to so Ljubljančani močnejši in bi morali zmagati,“ je Štembergar Zupan nekaj besed namenil še derbiju z vrha prvenstvene lestvice.

  „Dejstvo, da bo v tem krogu vsaka tekma derbi zase govori o tem, da se v slovenski ligi igra dobra odbojka in da so v njej dobre ekipe. Res je, da smo se trenutno štiri ekipe nekoliko oddaljile od drugih, vendar je to še vedno le začetek prvenstva. Sezona bo še dolga in v njej bo treba še marsikaj dokazati. To velja tako za prvi del prvenstva, kot potem v modri oziroma zeleni skupni ter seveda v končnici. Čeprav smo se štiri ekipe oddaljile, je bilo v prvih šestih krogih že nekaj presenetljivih izidov, kar samo dokazuje, da je treba proti vsaki ekipi igrati maksimalno zbrano, če želiš priti do točk,“ o dozdajšnjem poteku prvenstva pravi Dejan Fujs, trener soboške ekipe, ki v primerjavi z lani v svojih vrstah nima več Ivana Čolovića in Andreja Tota, novinca sta Nejc Zemljak in Jernej Detela, njeni mlajši igralci, kot so Drvarič, Ajlec in Grabar pa so napredovali v svoji igri.

  „Drži, da smo bili lani močnejši od Kamničanov, kar smo na večini tekem tudi potrdili z zmagami. Ne nazadnje je bilo tako tudi v polfinalu končnice, vendar je letos nova sezona, nova zgodba. Mislim, da je Calcit letos močnejši, kot je bil lani, mi, vsaj v tem trenutku, nekoliko slabši, vendar imamo zdaj večjo širino, potrebujemo pa še nekaj časa, da pridobimo kakovost. Na začetku sezone so bili Kamničani v boljši formi, tako kot že lani, medtem ko smo mi sezono nekoliko slabše začeli, vendar zdaj zadeve prihajajo na svoje mesto. Na jutrišnjo tekmo se bomo zagotovo dobro pripravili. Skušali bomo dati vse od sebe, kako pa se bo na koncu razpletlo, bomo šele videli, v vsakem primeru pa bodo gledalci zagotovo prišli na svoj račun,“ je prepričan trener soboške ekipe, ki je z lanskim drugim mestom dosegla največji uspeh v zgodovini kluba.

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15

  Organizatorja igre: Jan Brulec, Tine Kvas.

  Sprejemalci: Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Žiga Štern, Sergej Drobnič.

  Blokerji: Jernej Stavbar, Boris Brus, Žan Novljan.

  Korektorji: Tonček Štern, Primož Vidmar.

  Prosti igralec: Klemen Hribar.

  Trener: Marko Brumen, pomočnik trenerja: Aleš Hribar, statistik: Karlo Reisner.

  Panvita Pomgrad v sezoni 2014/15

  Organizatorja igre: Nejc Zemljak, Urban Drvarič.

  Sprejemalci: Blaž Ajlec, Jernej Detela, Dejan Pelemiš.

  Blokerji: Gorazd Flisar, Uroš Pavlovič, Blaž Grabar.

  Korektorja: Aljoša Bogožalec, Matej Miličevič.

  Prosta igralca: Tin Vrabl, Bine Fridrih.

  Trener: Dejan Fujs, pomočnik trenerja: Sašo Topovšek.

  Pari sedmega kroga 1. DOL moški

  Jutri: Calcit Volleyball – Panvita Pomgrad (ŠD Kamnik, 18:00), Astec Triglav – Fužinar Metal Ravne (ŠD Planina, 15:30), ACH Volley – Salonit Anhovo (ŠD Tivoli, 18:00), Šoštanj Topolšica – Go Volley (ŠD Šoštanj, 17:00), Krka – Lunos Maribor (ŠD Marof, 20:00).

  Vrstni red: 1. ACH Volley 18 )18:3), 2. Calcit Volleyball 15 (16:6), 3. Salonit Anhovo 14 (16:8), 4. Panvita Pomgrad 13 (14:8), 5. Fužinar Metal Ravne 8 (12:13), 6. Astec Triglav 7 (12:14), 7. Šoštanj Topolšica 7 (9:13), 8. Go Volley 3 (8:17), 9. Krka 3 (7:17), 10. Lunos Maribor 2 (5:18).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji