Namučili državne prvake

  ACH Volley – Calcit Volleyball  3:1 (23, -20, 22, 23)

  Ljubljana – Dvorana Tivoli. 100 gledalcev. Sodnika: Gril (Pekre) in Seifried (Maribor).

  ACH Volley: Flajs 4, Jereb, Kozamernik 9, Purič, Walker 16, Satler 1, Pleško – libero, Jurić, Donik, Mochalski 18, Terpin 5, Ledinek – libero, Koncilja 10, Kumer. Trener: Bogdan Kotnik.

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 4, T. Štern 22, Vidmar, Štembergar Zupan 18, Brulec 3, Lakner 8, Kotnik 10, Videčnik, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

  V minuli sezoni najboljši slovenski odbojkarski ekipi sta derbi drugega kroga prve odbojkarske lige odigrali že danes, kajti Kamničane že konec tega tedna čaka prvi turnir v letošnji prenovljeni srednjeevropski ligi, ko bodo v Innsbrucku igrali z domačini in Panvito Pomgradom. Ljubljančani bodo svoj prvi turnir v srednjeevropski ligi gostili prihodnji ponedeljek, ko bodo v dvorani Tivoli igrali z Amstettnom in Mladostjo iz Kaštele.

  V prvem krogu letošnjega državnega prvenstva so ljubljanski in kamniški odbojkarji na svojem igrišču brez težav vpisali po tri točke. Varovanci Bogdana Kotnika so bili boljši od Ravenčanov, varovanci Marka Brumna pa so premagali Šempetrane. V pripravljalnem obdobju sta ekipi odigrali nekaj medsebojnih pripravljalnih tekem, tudi na dveh močnih turnirjih, v Žirovnici so bili boljši Kamničani, v Kanalu Ljubljančani, ki so v prvi uradni derbi v letošnji sezoni vstopili z reprezentantom Janom Kozamernikom. Na drugi strani Brumen ni mogel računati na poškodovana Žigo Šterna in Saša Štalekarja.

  Kamničani so tekmo začeli z Janom Brulcem, Domnom Kotnikom, Andrejem Štembergar Zupanom, Žanom Novljanom, Juretom Laknerjem, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem, Ljubljančani pa z Matijo Jerebom, Andrejem Flajsem, Samuelom Walkerjem, Janom Kozamernikom, Mariom Konciljo, Ericom Mochalskim in prostim igralcem Matijo Pleško. Na prvi tehnični odmor so s točko prednosti odšli gostje, ki so z uspešnim napadom Tončka Šterna prvič na tekmi povedli za dve točki (12:10), takšna je bila njihova prednost po novi točki njihovega korektorja tudi ob drugem tehničnem odmoru. Z blokom Koncilje so domačini izid na 16. točki izenačili, z novim blokom, tokrat Kozamernika pa povedli (18:17). Brumen je vzel polminutni odmor, nato pri zaostanku dveh točk (20:22) še drugega. Z blokom Brulca sta bili ekipi spet izenačeni (23:23), toda po dveh zaporednih točkah domače ekipe, drugo z blokom Walkerja, je prvi niz pripadel domači ekipi.

  Tudi drugi niz je prinesel dobro in izenačeno odbojko. Domačini so na prvi tehnični odmor odšli s točko prednosti, ki so povedli tudi za dve točki, a so bili Kamničani z napadom Tončka Šterna tisti, ki so ob drugem tehničnem odmoru vodili za točko. Pred drugim tehničnim odmorom je Brumen opravil prvo menjavo na tekmi, Laknerja je v bloku zamenjal Matic Videčnik, gostje iz Kamnika pa so z dvema zaporednima točkama Štembergar Zupana povedli z 19:15. Kotnik je namesto Flajsa v igro poslal Jerneja Terpina in vzel še polminutni odmor, vendar je kapetan kamniške ekipe z blokom poskrbel še za eno točko Calcita. Z delnim izidom 4:1 so državni prvaki svoj zaostanek znižali na dve točki (19:21), zato je po polminutnem odmoru posegel Brumen. Po njem so njegovi varovanci, na servisu je bil Lakner, ki se je vrnil v igro, dosegli tri zaporedne točke, izkoristili pa so drugo zaključno žogo za izenačenje v nizih.

  Tretji niz so bolje začeli ljubljanski odbojkarji in pri zaostanku treh točk (1:4) je Brumen že vzel polminutni odmor. Po njem so Kamničani zaigrali bolje, vendar so ob tehničnem odmoru zaostajali za dve točki, s še enim uspešnim napadom Štembergar Zupana so prvič v tretjem nizu izid izenačili (9:9), nato tudi povedli (14:13), a so domačini s tremi zaporednimi točkami tudi na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk. Z dvema zaporednima asoma Terpina so Ljubljančani, pri katerih je v igro vstopil tudi Rok Satler, gostom pobegnili za pet točk (19:14), kar jim je zadostovalo za zmago v tretjem nizu. Kamničani so se jim še približali na dve točki zaostanka, kaj več pa jim v tretjem nizu, ki se je končal z napako Tončka Šterna, ni več uspelo.

  V četrtem nizu so na prvi tehnični odmor s točko prednosti odšli ljubljanski odbojkarji, ki so prvi povedli z dvema točkama prednosti (7:5), z dvema dobrima servisoma Koncilje tudi za tri (10:7). Po polminutnem odmoru Brumna so Kamničani zaostajali za domačo ekipo že za štiri točke, v bloku je bil uspešen Satler. Ko je s prvim tempom točko dosegel še Kozamernik, je zaostanek gostov znašal pet točk (8:13). V končnici so domačini povedli že s 24:18, toda s seriji odličnih servisov Štembergar Zupana so se jim Kamničan približali na točko zaostanka, preobrat pa je preprečil Kozamernik, ki se po tej tekmi vrača v reprezentanco.

  Kamničani bodo v petek in soboto igrali na prvem turnirju srednjeevropske lige. V petek se bodo v Innsbrucku pomerili z domačo ekipo, ki igra v ligi prvakinj, v soboto še s Panvito Pomgradom. V domačem prvenstvu bodo prihodnjo soboto gostovali v Kanalu.

  Izjavi po tekmi

  Jan Kozamernik, igralec ACH Volleyja: “Vesel sem, da mi je selektor Andrea Giani dovolil, da sem lahko odigral to tekmo. Takšne tekme je vedno lepo igrati, saj gre za derbi državnega prvenstva. Sama tekma je bila na dokaj visoki ravni, vmes smo oboji nekoliko popustili, vendar mislim, da so gledalci prišli na svoj račun.

  Andrej Štembergar Zupan: “Proti kakšni drugi ekipi bi s tako velikim številom neizsiljenih napak morda še lahko zmagali, proti ACH Volleyju je to nemogoče. Te napake bomo morali izničiti, izboljšati še nekaj drugih stvari, da bi na prihodnjih tekmah lahko premagali državne prvake, ki so tudi v tej sezoni prvi favoriti za naslov državnega prvaka.” 

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji