Najlepše za konec modre skupine

  Boljše in lepše končnice državnega prvenstva v modri skupini si slovenski ljubitelji odbojke niso mogli želeti, kajti o prvem mestu bo odločal zadnji krog. V letošnji sezoni sta se ekipi Calcit Volleyballa in ACH Volleyja srečali že petkrat, vseh pet tekem so dobili Ljubljančani, vendar zadnje tri šele v petem nizu in tudi to dviga napetost pred jutrišnjim derbijem v hramu slovenskega športa. Vsekakor je to dobra reklama za slovensko odbojko.

  „Želimo biti čim bližje ACH-ju, vendar ga v letošnji sezoni niti približno še nismo prehiteli, saj smo vseh pet tekem izgubili. Vemo, da imajo Ljubljančani atribute in kakovost, ki je na njihovi strani in če bomo želeli biti boljši, bomo morali popolnoma vse oddelati brez napake. Na ta način jih bomo lahko vsaj dosegli, če ne celo prehiteli,“ razmišlja Stavbar.

  Kamničani so Ljubljančane skoraj dosegli na zadnjih treh medsebojnih tekmah, ko so bili blizu, pa spet zelo daleč od zmage.

  „Tako je. Na obeh polfinalnih tekmah pokala Slovenije in na prvi tekmi modre skupine smo bili res blizu uspeha, toda, če pogledamo, kako se je razpletel peti niz, vidimo, da smo bili spet daleč do njega. Še najbližje zmagi nad ACH-jem smo bili na povratni polfinalni tekmi v Tivoliju, ko smo v četrtem nizu imeli dve zaključni žogi za zmago, a ju, delno po svoji krivdi, delno pa po zaslugi njihovih odličnih posameznikov nismo izkoristili.“

  Sodeč po zadnjih tekmah odbojkarjev Calcit Volleyballa, varovanci Marka Brumna prihajajo v želeno formo. Igrajo zelo prepričljivo, zanesljivo in tudi, ko imajo v posameznem nizu svoje „črne“ minute, se poberejo in tudi v takšnem nizu pridejo do zmage. Tako, kot je bilo recimo, minulo soboto v drugem nizu proti Panviti Pomgradu.

  „Naš trener je načrtoval, da bi do vrhunca forme prišli približno v tem času. Težko rečem, da smo zdaj že v tisti formi, v kateri smo lahko. No, vsaj upam, da še nismo. Zavedamo se, da moramo popraviti še vse elemente v svoji igri. Ni še tako, da bi bili lahko s tem zadovoljni. Do konca prvenstva se bomo moral še pošteno truditi, če bomo želeli biti v letošnji sezoni uspešni,“ je z obema nogama čvrsto na tleh 29-letni odbojkar, ki je po poklicu veterinar, ki se dobro zaveda, da v tem trenutku verjetno niti ena ekipa, ki igra v modri skupini, še ni v svoji najboljši formi, saj jo prav vse načrtujejo za končnico državnega prvenstva.

  „Tudi sam razmišljam podobno. Verjetno večina ekip, ki igra v modri skupini, še ni v svoji najboljši formi. Morda je rahla izjema prav ACH Volley, ki ga v soboto čaka zaključni turnir srednjeevropske lige in to bo zanje v letošnji sezoni zagotovo eden od vrhuncev. Pričakujemo lahko, da bo, zato, na jutrišnji tekmi že zelo nabrušen, tako da bomo verjetno že igrali proti ACH Volleyju v njegovi najboljši izvedbi. Zato nam bo delo še toliko bolj oteženo, vendar bo ne glede na to za nas to velik imperativ, kajti modro skupino na prvem mestu, je za nas zagotovo velik izziv. Se pa zavedamo, da sama tekma na končni razplet državnega prvenstva še ne bo odločilna.“

  Stavbar se namreč dobro zaveda, da bodo najpomembnejše tekme v letošnjem državnem prvenstvu šele od četrtfinala končnice naprej, ko bo treba igrati svojo najboljšo odbojko. Toda po drugi strani je prvo mesto v modri skupini še kako mamljivo. Prvo mesto pomeni, da bi potem v morebitnem finalu končnice imeli tekmo več v svoji dvorani, v četrtfinalu končnice pa bi imeli, vsaj na papirju nekoliko lažjega nasprotnika. Lažjega zato, ker so Ravenčani ostali brez Bolgara Nikolova, hkrati pa ne smemo pozabiti, da so jih Mariborčani ob Ljubljančanih edini v letošnji sezoni že premagali.

  „V letošnji sezoni smo prav na tej tekmi pokazali, da se lahko tudi proti slabšemu nasprotniku lahko opečemo, zato tudi pravim, da najpomembnejše tekme v letošnji sezoni šele prihajajo,“ je prepričan Stavbar.

  Nekaj podobnega velja tudi za državne prvake, ki bodo zagotovo naredili vse, da bodo tudi v letošnji sezoni, še enajstič zapored končnico državnega prvenstva začeli s prvega mesta. Toda, kot rečeno, Ljubljančane konec tedna v Pliberku čaka še zaključni turnir srednjeevropske lige, ko bodo v soboto v polfinalu igrali proti domačinu Posojilnici Dobu. Avstrijske podprvake vodi njihov nekdanji trener Luka Slabe, medtem ko Ljubljančane zdaj vodi Bogdan Kotnik, ki je predlani z Dobom osvojil naslov avstrijskega prvaka, v letošnji pa je z njimi preživel več kot pol sezone.

  „Za nas bo tekma s Calcit Volleyballom tekma kot vsaka druga in tudi na njej bomo šli na zmago. Trenutno se ukvarjamo s tem, kako bi igrali vsak dan bolje in s tem se bomo ukvarjali do končnice, ko bo pomembno, da bomo v najboljši formi,“ je bil tokrat kratek v izjavi trener ACH Volleyja.

  Jutri bo na sporedu še ena tekma desetega kroga modre skupine, v kateri bodo Sobočani gostili kranjski Triglav. Morda bomo že po tej tekmi dobili končni odgovor o tem, katera ekipa bo modro skupino končala na tretjem in katera na četrtem mestu. Isto število točk kot Sobočani, le slabšo razliko v nizih, imajo trenutno Kanalci, ki pa bodo s Krko igrali šele v soboto.

  „Kranjčani v modri skupini še ni zmagal in ne verjamem, da bodo do prve zmage prišli do Murske Sobote. Zato menim, da ima Panvita večje možnosti v boju za tretje mesto od Kanalcev, toda kot rečeno, popolnoma vseeno je, s kom bomo igrali v morebitnem polfinalu. Trenutno razmišljamo le o ACH Volleyju, potem so na sporedu tekme v četrtfinalu končnice in šele nato se bomo ukvarjali z nasprotnikom v polfinalu. Če želiš biti na koncu prvi, boš moral biti boljši od vseh. Tega se zavedamo vsi, zagotovo pa nas v končnici čakajo same zanimive tekme,“ je prepričan Jernej Stavbar.


  ACH Volley v sezoni 2014/15

  Organizatorja igre: Matija Jereb, Michal Kowalski.
  Sprejemalci: Andrej Flajs, Jan Klobučar, Matija Pleško, Bine Slovnik.
  Blokerji: Jan Kozamernik, Diko Purič, Stipe Jurič, Sem Dolegombai, Mario Koncilja.
  Korektorja: Eric Mohcalski, Danijel Pokeršnik.
  Prosti igralec: Miha Plot.
  Trener: Bogdan Kotnik, pomočnik trenerja: Zoran Kedačič, statistik: Mitja Torkar.

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15

  Organizatorja igre: Jan Brulec, Tine Kvas.

  Sprejemalci: Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Žiga Štern, Sergej Drobnič.

  Blokerji: Jernej Stavbar, Boris Brus, Žan Novljan.

  Korektorji: Tonček Štern, Primož Vidmar.

  Prosti igralec: Klemen Hribar.

  Trener: Marko Brumen, pomočnik trenerja: Aleš Hribar, statistik: Karlo Reisner.

   

  Pari desetega kroga 1. DOL – modra skupina:

  Jutri: ACH Volley – Calcit Volleyball (ŠD Kamnik, 18:00), Panvita Pomgrad – Astec Triglav (dvorana OŠ 1, Murska Sobota 18:00), sobota, 14. marec: Krka – Salonit (ŠD Marof, 20:00).

  Lestvica:

  poz.ekipatočkezm.izg.zm.izg.količnikzm.izg.količnik
  1ACH Volley35902773,8578006611,210
  2Calcit Volleyball33812664,3337666411,195
  3Panvita Pomgrad174515170,8827227211,001
  4Salonit Anhovo174515170,8826857150,958
  5Krka7278230,3486267160,874
  6Astec Triglav2096270,2226638080,821

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji