Naj odloča „zlati“ niz

  V kamniškem taboru so že pozabili na izredno zanimiv, poln preobratov slovenski derbi, ki je po dveh urah in pol na koncu pripadel odbojkaricam Nove KBM Branika. Navkljub grenkemu priokusu zaradi poraza, razlogov za slabo voljo v ekipi Calcit Volleyballa ni bilo. V primerjavi z njihovo prvo medsebojno pred mesecem dni in pol, je v igri Kamničank zaznati velik napredek in to je tisto, kar jih pred jutrišnjo povratno tekmo prvega kroga pokala Challenge navdaja z optimizmom. Trdo delo na treningih se jim že počasi obrestuje.

  „Opaziti je, da smo v določenih zadevah napredovali, toda kot trener računam na to, da bomo nekatere stvari še popravili. Upam, da nam bo to uspelo že na jutrišnji tekmi. Trenutno v določenih fazah igre delujemo dobro, še vedno pa je na trenutke preveč nihanja, ko imamo praktično že dobljene nize, a jih ne zaključimo v svojo korist. Kot kaže tudi za to, potrebujemo čas, kajti večkrat, ko bodo igralke v podobnem položaju, bomo ob razpletih v takšnih nizih mi tisti, ki bomo ob koncu nizov zmagovalci,“ pravi Gašper Ribič, trener kamniške ekipe. Prva priložnost za to se njegovim varovankam ponuja na jutrišnjem obračunu z Norvežankami. Če bodo Kamničanke želele priti do zlatega niza, bodo morale naprej premagati norveško ekipo s 3:0 ali 3:1. Na prvi tekmi so norveške prvakinje slavile brez izgubljenega niza, vendar so bile slovenske pokalne zmagovalke v prvem in predvsem v drugem nizu blizu uspeha.

  „Čaka nas še ena zelo težka tekma. Na prvi tekmi smo se lahko prepričali, kakšne so naše nasprotnice, ki so bolj izkušene od nas. V končnicah nizov so imele nekoliko več sreče od nas. Nadejam se, da bo na povratni tekmi obratno. Za nas bo nekaj veljala le zmaga s 3:0 ali 3:1, da bi potem o napredovanju v drugi krog odločali v zlatem nizu. Na igrišču bomo morali narediti vse, da pride to tega, kako uspešni bomo v tem, bomo videli jutri. Prepričan sem, da smo tega sposobni,“ svojim varovankam zaupa Ribič.

  Na tekmi v Steinkjerju je bila norveška ekipa, ki ima v svojih vrstah tri Brazilke (Amanda Ferreira Menezes, Clarisse Benicio Peixoto, Helena Oliveira), dve Poljakinji (Aleksanda Szymanska, Paulina Szpak), Kubanko (Loris Acea Cabrera), Romunko (Adriana Bobi) in Albanko (Arjolo Prengo), od kamniške, statistično gledano, izrazito boljša le v napadu in malenkost boljša v bloku. Drugi elementi igre so bili na strani Calcit Volleyballa.

  „Težave z učinkovitostjo v napadu imamo že od začetka sezone. Sicer pa smo se na tekmi ves čas držali dogovora. Servirali smo na tiste njihove sprejemalke, ki imajo s sprejemom največ težav in bili pri tem kar uspešni, dokaj solidni smo bili tudi na sprejemu, vendar nam v napadu ni steklo. V prehodu, ko smo si z blokom in obrambo priborili nov napad, ni bilo končnice, ki bi si jo želeli in to je na koncu odločalo. Če bi bili bolj uspešni v napadu, bi bil izid že na prvi tekmi bolj ugoden za nas. Na zadnjih dveh treningih smo skušali iskati rešitve za našo bolj učinkovito igro v napadu. Nekaj več težav lahko pričakujemo tudi v bloku, kajti ob dobrem sprejemu igra norveška ekipa z brazilsko podajalko izredno hitro igro, vendar na prvi tekmi v tem elementu igre niti ni bilo tako velike razlike.“

  Čeprav s kar osmimi tujkami, kot rečeno tudi tremi Brazilkami, pa je občutek, da Stod Steinkjer le ni tako kakovostna ekipa, kot je bila Crvena zvezda v prvem krogu pokala CEV.

  „Tudi sam menim, da ima Crvena zvezda večjo kakovost kot Steinkjer, ki je ekipa, ki smo jo sposobni premagati. Vendar le ob dobrem servisu, vsaj takšnem, če ne boljšem sprejemu, kakršnega smo imeli na Norveškem, predvsem pa bolj učinkovitem napadu. Če bomo vse to združili v celoto, se lahko nadejamo napredovanja v drugi krog, kajti z Norvežankami se da igrati. Od leta 2014 se želimo posloviti s svojo najboljšo igro v letošnji sezoni, kar bi bila dobra popotnica za zaključni turnir pokala Slovenije,“ v napredovanje svoje ekipe verjame trener Calcit Volleyballa, ki bi v primeru zmaga s 3:0 ali 3:1 v rednem delu tekme prišel do t. i. zlatega niza, ki se igra do petnajste točke. Ob igri, kakršno so pokazale večji del tekme proti Novi KBM Braniku, ima njihov optimizem zagotovo realno osnovo. To pa bo treba potrditi tudi na igrišču.

   

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15
  Organizatorki igre; Mojca Božič, Zala Kranjc.
  Sprejemalke: Lana Ščuka, Petra Vrhovnik, Ana Katarina Hribar.
  Blokerei: Tamara Borko, Maja Forštnarič, Mekana Barnes.
  Korektorka: Urška Igličar, Klara Kregar.
  Prosta igralka: Meta Jerala.
  Trener: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

   

  Stod Steinkjer v sezoni 2014/15

  Organizatorki igre: Amanda Ferreira Menezes, Paulina Szpak.

  Sprejemalke: Clarisse Benicio Peixoto, Arjola Prenga, Noris Acea Cabrera.

  Blokerke: Kamilla Dale, Katia Helena Oliveira, Adriana Bobi.

  Korektorki: Aleksandra Szymanska, Gunn Mari Finstad.

  Prosti igralki: Eline Bye, Camilla Solem.

  Trener: Andre Fernando Sa.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Tine Forštnarič

   

   

  Komentarji