Kranjčani so bili tokrat boljši

  Calcit Volleybal – Triglav Kranj 2:3 (18, -24, 19, -17, -9)
  Kamnik
  Športna dvorana Kamnik, gledalcev 400, sodnika: Seifried, Miklošič (oba Maribor).
  Calcit Volleyball: Štalekar 9, Hribar – libero, Golob – libero, Novljan 4, Ratek, Okroglič, Vidmar 8, Pereira 23, Brulec 4, Lakner, Kotnik 16, Štembergar Zupan 6, Videčnik 1, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.
  Triglav Kranj: Toman – libero, Lužovec, Tučen 6, Bregant 21, Planinc 10, Beravs 3, Bežek, Mali, Jenko, M. Kk 22, A. Kk 4, Rezar 12. Trener: Sašo Rop.

  Pred 14 dnevi sta se kamniška in kranjska ekipa pomerili že v polfinalu pokala Slovenije. V Kranju so se po izgubljenem uvodnem nizu zmage veselili odbojkarji Calcit Volleyballa, ki so dan pozneje v finalu premagali še ACH Volley. Toda na prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva so se po več kot dveh urah boja zmage veselili Kranjčani, ki za svojo prvo uvrstitev v finale končnice potrebujejo le še zmago. Druga polfinalna tekma bo na sporedu v sredo, 5. aprila, v Kranju.

  Lokalni obračun so bolje začeli kranjski odbojkarji, ki so na servis Aleša Kka povedli s 4:0. V domači ekipi je “škripalo” na sprejemu, toda po polminutnem odmoru so se Kamničani le zbrali, in čeprav so na prvi tehnični odmor še odšli z zaostankom treh točk, so z asom Maxsona Pereire izid na 15. točki izenačili, z blokom Saše Štalekarja pa prvič na tekmi povedli (16:15). S tem pa težav gostov še ni bilo konec, saj je razpoloženi Pereira, v prvem nizu je dosegel devet točk, imel še šest zaporednih servisov za vodstvo z 22:15. Dosegel je tudi tri ase, niz pa se je končal z napako na servisu Aleša Kka.

  Tudi v drugem nizu je prvi polminutni odmor še pred prvim tehničnim odmorom moral vzeti domači trener Gašper Ribič, saj so Kranjčani na servis Roka Rezarja in po napaki Štalekarja povedli s 6:2. Uroš Tučen je po vrnitvi na igrišče svojo ekipo popeljal do petih točk prednosti, takšna pa je bila razlika tudi ob prvem tehničnem odmoru. Toda domači odbojkarji so se ob boljšem servisu gostom približali na točko zaostanka (10:11), z asom Domna Kotnika izid na 14. točki izenačili, Štalekar pa je pred drugim tehničnim odmorom poskrbel za prvo vodstvo domače ekipe v drugem nizu (15:14). Vendar se zgodba iz uvodnega niza ni ponovila, kajti na servis Mihe Bežka je Matej Kk z dvema zaporednima napadoma Kranjčanom zagotovil štiri točke naskoka (21:17). Domačini so po zaslugi Kotnika sicer dve zaključni žogi gostov ubranili, pri tretji pa je prav Kotnik z lastno napako končal drugi niz.

  Tretji niz so bolje začeli Kamničani, ki so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk, takšna pa je bila razlika tudi ob drugem tehničnem odmoru, ko je bil z napadalno akcijo uspešen Jan Brulec. Po asu Žana Beravsa se je obetala še ena zanimiva končnica, saj so Kranjčani zaostajali le še za točko (16:17), toda po polminutnem odmoru Gašperja Ribiča so domači odbojkarji dosegli štiri zaporedne točke, zadnjo v bloku Pereira. Visoke prednostiaktualni pokalni zmagovalci niso več izpustili iz rok, niz pa se je končal z lastno napako Jana Planinca.

  V četrtem nizu so odbojkarji Triglava z asom Planinca ob prvem tehničnem odmoru vodili z dvema točkama prednosti, vendar je Štalekar uspešno zaključil dolgo izmenjavo žog, v kateri so gostje rešili dve že “izgubljeni” žogi, za kamniško vodstvo s 13:12. Sašo Rop, trener gostov, je svoje varovance s polminutnim odmorom vrnil v igro, saj so na servis Janka Breganta dosegli tri zaporedne točke, tako da so tudi ob drugem tehničnem odmoru gostje vodili za dve točki. Četrti niz je bil odločen na servis Beravsa, ko so Kranjčani dosegli štiri zaporedne točke za neulovljivih 23:16.

  Z blokom Breganta so Kranjčani v tie-breaku prvi prišli do dveh točk prednosti (5:3), nato je bil v napadu uspešen še Uroš Tučen, zato je Ribič vzel polminutni odmor. S fantastično igro v obrambi so gostje prednost treh točk ohranili tudi ob menjavi strani, po asu Breganta pa jo jo povečali na 9:5. Še bližje zmagi so bili po točki Planinca (11:6), visoke prednosti pa Kranjčani niso več zapravili. Tekma se je končala z napako Štembergar Zupana.

  Izjavi po tekmi
  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa:
  Čestitam Triglavu za prikazano igro. Dovolili smo mu, da se je razigral, zato so potem tudi reševali nemogoče žoge. Mi bomo morali razloge za poraz iskati pri sebi, vsak posameznik. Na neke stvari smo med tednom opozarjali, fantje bodo morali stopiti na realna tla, o čemer se pogovarjamo že nekaj časa. Odbojka se igra na igrišču, kjer je treba pokazati, da si boljši. Na srečo še ni vse izgubljeno, tako da imamo še vedno možnost, da se uvrstimo v finale.
  Sašo Rop, trener Triglav Kranja: Ne vem, zakaj nismo tako, kot smo v četrtem in petem nizu igrali že prej. Ne nazadnje nismo v vlogi favoritov, lahko igramo sproščeno, toda, ko so se igralci začeli tega zavedati, smo zaigrali bolje. Kamničani so igrali slabše kot običajno, mi smo to izkoristili, toda pot do finala je še dolga.
  Napisal: Miha Štamcar
  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji