Kdo s prvega mesta v končnico DP?

  Vedno je najslajše zmagati proti svoji nekdanji ekipi in to velja tudi v primeru Elene Kučej, ki je tik pred zaključnim turnirjem pokala Slovenije podpisala za Calcit Volleyball. V Braslovčah trener Gašper Ribič še ni računal nanjo, v Celovcu, na prvi polfinalni tekmi srednjeevropske lige je v igro vstopala le kot taktična menjava, že na povratni polfinalni tekmi in še zlasti na prvi finalni tekmi pa je že dokazala, da bo za kamniško ekipo velika okrepitev.

  „Pravzaprav je bilo prav čudno videti nekdanje soigralke na drugi strani mreže, vendar je bilo treba hitro pozabiti na vse tiste lepe trenutke, ki sem jih doživela v dresu Nove KBM Branika in se osredotočiti na tekmo. Seveda smo si tako me, kot Mariborčanke želele zmagati in med tekmo smo na prijateljstvo za trenutek pozabile, toda po njej je bilo spet vse po starem. So pa takšne tekme, ko jih proti svoji nekdanji ekipi, res nekaj posebnega. Verjetno ne samo zame, temveč tudi za Urško, ki je, tako kot jaz, še lani igrala za Branik, kot za Meto in Tamaro, ki sta tudi nekoč že igrali v Mariboru,“ je o svoji prvi tekmi proti nekdanjemu klubu povedala Elena Kučej.

  Glede na zaostanek z 0:2 v nizih, je bil končni izid za kamniško ekipo ugoden. Seveda bi bilo zanje bolj ugodno, če bi zmagale s 3:1 ali 3:0, saj bi pred jutrišnjo povratno tekmo v Mariboru imele zagotovljen najmanj zlati niz. Toda sobotna tekma v Kamniku je bila z obeh strani na dokaj visoki kakovostni ravni, z veliko lepimi potezami, tako da so na svoj račun prišli tudi gledalci.

  „Tudi, ko smo izgubljale z 0:2 v nizih, smo bile prepričane, da ne moremo izgubiti z 0:3, ker to ne bi bila realna slika tega, kako je potekala tekma. Igralke obeh ekip smo se borile za vsako žogo in mislim, da je bila res dobra tekma, me pa smo bile za odtenek boljše. Seveda bi bilo bolj ugodno, če bi zmagale s 3:1 ali 3:0, ampak mislim, da je bil to čisto realen prikaz stanja na igrišču. V Mariboru bomo morale v vsakem primeru dobiti tri nize, če bomo želele osvojiti srednjeevropsko ligo.“

  Tako za Kamničanke kot za Mariborčanke velja, da so bile po novem letu v pomanjkanju tekem. Medtem ko se varovankam Bruna Najdiča na zaključnem turnirju pokala Slovenije to ni tako poznalo, so kamniške odbojkarice v polfinalu morale priznati premoč Luke Kopra. Toda poraz jih, kot kaže, ni potrl, saj so zanesljivo opravile s Celovcem, tesne zmage pa so se, kot rečeno, veselile na prvi finalni tekmi tega tekmovanja.

  „Morda pa je bilo v tem porazu s Koprčankami tudi nekaj dobrega. Predvsem v tem smislu, da smo morale popraviti določene stvari pri sebi in mislim, da zdaj na treningih delamo še bolj zavzeto kot prej. Sicer nisem bila ves čas zraven, toda na teh zadnjih treh tekmah, je bil resnično zelo dober pristop, z veliko želje po zmagi in s te strani nimam nobenih pripomb. Težko sodim, kako je bilo prej, ampak zdaj je resnično pozitivna energija in če bomo sezono nadaljevale s takšno energijo, se lahko nadejamo dobrih izidov do konca sezone. Lahko se zgodi, da nam v Mariboru ne bo uspelo zmagati, toda, če bomo dale vse od sebe, če se ne bomo predale, si ne bomo mogle česa očitati. Če bodo Mariborčanke v tistem trenutku boljše od nas, jim bomo lahko samo športno čestitale.“

  Čeprav so Kamničanke do svojega, za zdaj edinega naslova državnih prvakinj, prišle v dvorani Lukna, v njej so slavile tudi v lanski sezoni srednjeevropske lige, nanjo nimajo najboljših spominov. Kar pa ne velja za Eleno Kučej, ki se je v tej dvorani pogosto veselila zmag nad svojo zdajšnjo ekipo.

  „Na to dvorano imam lepe spomine in v njej je res lepo igrati, vendar je pozimi precej hladna, kar ni najbolj prijetno. Dodatna težava za našo ekipo je, da je nismo tako navajene, ker je naša dvorana nižja in ožja, tudi toplejša. Sama verjetno ne bi smela imeti večjih težav, ker sem v njej igrala tri leta. Edina razlika bo v tem, da se bom ogrevala in igrala na drugi strani,“ je v smehu dejala blokerka Calcit Volleyballa, ki na jutrišnji tekmi pričakuje podobno igro, kot so jo Kamničanke prikazale na prvi finalni tekmi srednjeevropske lige.

  „Naš prvi cilj bo prikazati vsaj tako dobro igro, kot smo jo v soboto. Želim si, da bi bile tokrat pozitivne in energične od prve točke naprej in da vidimo, kako se bodo na vse to odzvale Mariborčanke. Najbolj pomembno bo, da se osredotočimo na svojo igro, odmislimo druge dejavnike. Če bo vsaka od nas prikazala svojo najboljšo igro, se nimamo česa bati. A kot rečeno, če bodo boljše Mariborčanke, bodo pač boljše, vendar, če bomo dale vse od sebe, si tudi v primeru poraza ne bomo imele česa očitati.“

  Z igro svoje ekipe je bil po prvi tekmi v Kamniku zadovoljen tudi Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika. Zanimivo je, da je bil, vsaj kar se igre tiče, bolj zadovoljen kot decembra, ko so Mariborčanke v rednem delu srednjeevropske lige zmagale s 3:2. Takrat še z Moniko Potokar in Ano Starčević ter brez Sarah Ammerman, medtem ko pri Kamničankah še ni igrala Elena Kučej. Prav tako ga ni pretirano jezilo, da je njegova ekipa zapravila prednost dveh nizov.

  „Težko bi rekel, da so imele Kamničanke kaj veliko slabih trenutkov, kajti tistih svoj začetni zaostanek v prvem nizu so hitro nadomestile. Tudi za svojo ekipo bi težko rekel, da je imela veliko slabih trenutkov. Mislim, da je šlo za izenačeno tekmo, v kateri je bilo prikazana všečna odbojka, da sta se obe ekipi borili, da so bili elementi igre, ki so se odigrali odlično … Seveda je bilo tudi nekaj napak, zlasti mi smo naredili nekaj več tehničnih napak, imeli smo manj blokov, drugače pa smo si bili tudi po statističnih podatkih izenačeni. Res je, izid bi bil lahko tudi drugačen, toda tudi, če bi zmagali s 3:0, bi dejal, da je bila tekma izenačena,“ se je trener mariborskih odbojkaric dotaknil prve finalne tekme, nekaj podobnega pa pričakuje tudi na jutrišnji tekmi v Mariboru.

  „Ekipi sta si zelo izenačeni. Osebno sem zadovoljen, da smo v soboto igrali veliko bolje kot v polfinalu proti SVS Postu. Pred kamniško tekmo smo se več ukvarjali z določenimi stvarmi, ki smo jih na tekmi odigrali na višji ravni, kar pomeni, da so dekleta na treningih dobro delale. V tem tednu smo skušali popraviti še nekatere pomanjkljivosti. Želim, da bomo naredili manj tehničnih napak, da bomo kakšen element odigrali boljše, pričakujem pa še eno izenačeno tekmo, v kateri bodo odločale malenkosti. Na prvi tekmi je vsaka igralka dala svoj maksimum in to je tisto, kar si od ekipe želim tudi jutri.“

  V primeru kakršnekoli zmage, bodo lanskoletno prvo mesto v srednjeevropski ligi ubranile kamniške odbojkarice, če bodo s 3:0 ali 3:1 zmagale Mariborčanke, bodo četrtič v svoji zgodovini slavile v tem tekmovanju, če pa bodo domače odbojkarice zmagale s 3:2, bo o končnem razpletu odločal t. i. zlati niz do petnajste točke. Jutrišnja povratna finalna tekma srednjeevropske lige bo pomembna tudi zato, ker bo po njej znano, katera ekipa bo v končnici državnega prvenstva štartala s prvega in katera z drugega mesta.

   

  Nova KBM Branik v sezoni 2014/15
  Organizatorki igre: Sara Najdič, Angelina Ajnihar.
  Sprejemalke: Nika Blagne, Anita Sobočan, Sarah Ammerman.
  Blokerke: Marina Kaučič, Saša Planinšec, Ela Pintar.
  Korektorke: Iza Mlakar, Darja Eržen, Mihela Planinšec.
  Prosti igralki: Karmina Sužnik.
  Trener: Bruno Najdič, pomočnik trenerja: Matjaž Hafner.

   

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15
  Organizatorki igre; Mojca Božič, Zala Kranjc.
  Sprejemalke: Lana Ščuka, Petra Vrhovnik, Ana Katarina Hribar.
  Blokerke: Tamara Borko, Maja Forštnarič, Mekana Barnes, Elena Kučej.
  Korektorka: Urška Igličar, Klara Kregar.
  Prosta igralka: Meta Jerala.
  Trener: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

   

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji