Kamniška odbojka proslavlja 70-obletnico

  Dolg je seznam vseh uspehov, ki so jih v svoji 70-letni zgodovini dosegli odbojkarji in odbojkarice Calcit Volleyja. Prvi segajo v obdobje nekdanje Jugoslavije, ko so Kamničani vrsto let uspešno nastopali v takratni drugi jugoslovanski ligi, še bolj uspešni pa so bili potem v samostojni Sloveniji. Njihovo zlato obdobje se je začelo na začetku tega tisočletja, ko so pod vodstvom Gregorja Hribarja, danes predsednika kluba, trikrat zaporedoma osvojili naslov državnega prvaka, enkrat so bili najboljši tudi v pokalnem tekmovanju. V zadnjih šestih sezonah so bili Kamničani v državnem prvenstvu petkrat drugi, zato pa so v finalu pokala lani in predlani v svoje vitrine prinesli še dva pokalna naslova.

  Tudi kamniška ženska ekipa je vse od leta 2009, ko se je po nekaj letih spet vrnila med najboljše slovenske klube, tega leta je bila že v svoji prvi sezoni tretja, v samem vrhu slovenske odbojke. Leta 2010, ko je ekipo vodil Franci Obolnar, je prvič prišla do naslova državnih prvakinj, nato pod vodstvom Gašperja Ribiča še dvakrat (2015, 2016), dvakrat pa je bila najboljša tudi v pokalnem tekmovanju (2013, 2014).

  Obe kamniški ekipi, ki sta v svojih vrstah imeli in še imata številne slovenske reprezentante in reprezentantke, sta se izkazali tudi v evropskih pokalih. Največji uspeh so Kamničani dosegli leta 2004, saj so v pokalu Top teams, zdajšnjem pokalu CEV, izpadli šele v četrtfinalu, do četrtfinala so se prebili tudi leta v pokalu Challenge, medtem ko so bile Kamničanke v srednjeevropski ligi dvakrat prve (2014, 2015), v pokalu Challenge so leta 2014 prišle do četrtfinala, leta 2016 pa so igrale v ligi prvakinj.

  Če k vsem tem uspehom dodamo še podatek, da v klubu delujejo vse selekcije, od mini odbojke naprej, v katere je vključeno več kot 200 članov in članic, kar je tudi zgornja meja glede na prostorske zmogljivosti, je več kot dovolj razlogov, da so v Calcit Volleyju z do zdaj prehojeno potjo več kot zadovoljni.

  Zgodovina kamniške odbojke je zanimiva tudi zato, ker je bila vedno velika povezanost nekdanjih igralcev s klubom. OK Kamnik ne bi bil nikoli tako močan, če ne bi imel takšnega zaledja prav v teh ljudeh, ki so se vedno radi vračali v klub in to je ena od stvari, na katere smo v klubu najbolj ponosni, je ob visokem jubileju dejal Gregor Hribar, predsednik kamniškega odbojkarskega kluba, ki je prvi vzpon v zadnjih dvajsetih letih doživel pod vodstvom nekdanjega župana Toneta Smolnikarja, drugega pa za tem, ko je pokroviteljstvo nad klubom prevzel Matevž Kirn.

  Ženska ekipa je z vzponom začela po letu 2009, ko jo je pod svoje okrilje vzel Matevž Kirn, ki je bil pred tem samo pokrovitelj moške ekipe. Prav po njegovi zaslugi smo eden redkih klubov v Sloveniji, ki ima obe svoji ekipi v vrhu slovenske odbojke, je še poudaril Hribar.

  Turnirja v Stranjah in Kamniku

  Proslavljanje visokega jubileja bo potekalo dva dni. V soboto z mednarodnima turnirjema, v nedeljo pa se bo slavnostno dogajanje pred prostori Calcit Volleyja na Cankarjevi 3 začelo ob 15. uri.

  V Stranjah se bodo varovanke Gregorja Rozmana prvič v letošnji sezoni predstavile v polni zasedbi. Tudi z vsemi tremi srebrnimi reprezentantkami z mladinskega SP do 23 let, Tino Grudino, Majo Pahor in Pio Blažič. Zagrebčanke in Italijanke, ki jih vodi lanskoletni trener Calcit Volleyja Nicola Negro, bodo vsekakor primerne nasprotnice v tem pripravljalnem obdobju. Zagotovo to velja tudi za moško ekipo, ki ima za sabo že šest pripravljalnih tekem, kajti ACH Volley, najboljša slovenska ekipa zadnjega desetletja, ter najboljši avstrijski ekipi Hypo Tirol Innsbruck in Posojilnica Aich/Dob so stari znanci kamniških odbojkarjev. Vse tri ekipe so zelo kakovostne, tako da bodo gledalci prišli na svoj račun.

  Spored tekem

  Dvorana OŠ Stranje, sobota, 23. september

  13.00 Calcit Volley – Mladost Zagreb

  15.00 Mladost Zagreb – Trentino Rosa

  17.00 Calcit Volley – Trentino Rosa

  Dvorana ŠD Kmnik, sobota, 23. september

  13.00 Hypo Tirol Innsbruck – ACH Volley

  15.00 Calcit Volley – Posojilnica Aich/Dob

  17.00 tekma za tretje mesto

  19.00 finale

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: arhiv OK Kamnik

   

  Komentarji