Kamničanom se v Toursu ni izšlo

  Tours – Calcit Volleyball   3:1 (-23, 13, 12, 19)

  Tours – Dvorana Robert Grenon, gledalcev 2500, sodnika: Davidović (Srbija), Ioannidis.

  Tours: Hernan Ruperez 4, Henno – libero, Nevot, Jouffroy 9, Konečny 2, Zuidberg, Barnes 19, White, Jansen Vandoorn, Rabiller 11, Alves Cabral 15, Masson – libero, Fleury. Trener: Giampaolo Medei.

  Calcit Volleyball: Štalekar 4, Hribar – libero, Golob – libero, Novljan, Ratek, Okroglič 7, Vidmar 7, Pereira 13, Brulec 1, Lakner, Štembergar Zupan, Videčnik 4, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.

  Kamničani niso imeli ravno sreče z žrebom, kajti čeprav Tours ni več ekipa, ki je pred enajstimi leti osvojila ligo prvakov, ima v svojih vrstah še vedno veliko odličnih odbojkarjev, z veliko mednarodnimi izkušnjami. V svoji ekipi ima kar osem tujih odbojkarjev, zanje pa igra tudi nekdanji francoski reprezentančni libero, izkušeni 40-letni Hubert Henno. Po osvojenem prvem nizu, kamniški odbojkarji v nadaljevanju niso bili več enakovredni bolj izkušenim domačinom, ki so prevladovali v vseh elementih igre.

  V prvem nizu so bili kamniški odbojkarji – tekmo so začeli v postavi Jan Brulec, Jure Okroglič, Primož Vidmar, Sašo Štalekar, Matic Videčnik, Maxson Pereira in prosti igralec Klemen Hribar – domačinom enakovredni le do četrte točke, nato pa so šestkratni francoski državni prvaki dosegli kar osem točk zaporedoma in kazalo je že, da je bil s tem prvi niz odločen. Do drugega tehničnega odmora so slovenski pokalni zmagovalci svoj zaostanek zmanjšali za točko, toda po vrnitvi na igrišče so se domačinom najprej približali na tri točke (13:16), na sedemnajsti pa je sledilo novo izenačenje po 4:4. Domačini so pred vstopom v končnico še povedli z 20:17 in 21:18, toda Kamničani se niso predali. Na 23. točki so izid izenačili, nato dosegli še tri točke in prišli do vodstva z 1:0 v nizih.

  Tudi drugi niz se je začel podobno kot prvi, le da sta bili ekipi skupaj do šeste točke, z delnim izidom 5:0 pa so odbojkarji Toursa povedli 11:6, pred drugim tehničnim odmorom že s 14:8. Za razliko od prvega niza Kamničanom v drugem ni uspelo vzpostaviti ravnotežja, še več, domačini so do konca niza prevladovali in brez večjih težav prišli do izenačenja v nizih. V domači ekipi je bil nezaustavljiv Kanadčan Ryley Barnes, ki je z Brazilcem Levijem Alvesom Cabralom povzročal največ težav kamniškim blokerjem.

  V tretjem nizu so si izkušenejši domačini prednost priigrali že v uvodu niza, ko so povedli s 6:2, Kamničani so imeli vse preveč težav na sprejemu, igra v napadu jim ni stekla, veliko slabši so bili tudi v bloku. Ob drugem tehničnem odmoru so zaostajali za osem točk, pred vstopom v končnico niza za enajst (21:10).  

  V začetku tretjega niza so gostje z boljšim sprejemom za trenutek le vzpostavili ravnotežje, vodili so še s 6:5, ob prvem tehničnem odmoru pa so zaostajali za točko, ob drugem za dve. Na šestnajsti točki so kamniški odbojkarji še enkrat izid izenačili, toda po zadnjem izenačenju na tekmi (18:18), je Tours dosegel tri točke zaporedoma, gostom pa nov preobrat ni več uspel.

  O napredovanju v drugi krog pokala CEV bo odločala tekma v Šempetru v Savinjski dolini, saj dvorana v Kamniku ne ustreza kriterijem Evropske odbojkarske zveze.  

  Izjava po tekmi

  Aleš Hribar, pomočnik trenerja Calcit Volleyballa: Že pred tekmo smo vedeli, da je Tours telesno zelo močna ekipa, za nameček pa ima še zelo dober servis in za naše razmere zelo dober napad. V teh dveh elementih so naredili veliko, v prvem nizu smo sicer še nekako držali priključek, niz pa smo dobili tudi po zaslugi njihovih lastnih napak v napadu v ključnih trenutkih. Uspelo nam je zaustaviti tudi Konečnyja, njihovega najbolj nevarnega napadalca na prejšnjih tekmah, vendar so nato spremenili postavo, zaigrali bolje, tako da smo bili brez pravih možnosti za uspeh. Proti tako močni ekipi redkokdaj igramo, toda to je bila šele prva tekma, povratna bo v Šempetru, kjer je lahko vse drugače.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji