Kamničanke na Dunaj po drugo letošnjo lovoriko

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v letošnji sezoni že osvojile pokal Slovenije, v sredo in četrtek pa bodo na Dunaju skušale priti tudi do svoje četrte lovorike v srednjeevropski ligi. V sredo, ob 19. uri, bo njihov nasprotnik v polfinalu domačinke turnirja, VB NÖ Sokol Post, ob 16.30 uri pa se bosta v prvem polfinalu pomerili ekipi Vasasa iz Budimpešte in Nove KBM Branika. Finalna tekma bo na sporedu v četrte, ob 13.00. Naslov iz predlanske sezone, lani se ženska srednjeevropska liga ni igrala, branijo Kamničanke.

  Prejšnjo sredo so varovanke Gregorja Rozmana še četrtič v letošnji sezoni premagale Mariborčanke, nato pa so do petka zvečer čakale, ali bo zaključni turnir srednjeevropske lige že v sredo in četrtek ali bo do njega prišlo pozneje. Vso negotovost so z osvojenim nizom v Zagrebu prekinile Mariborčanke, ki so, tako kot deset dni pred tem Kamničanke, premagale polfinalistke pokala CEV.

  »Dobro je, da smo se po tekmi z Mariborčankami lahko v miru pripravljali na zaključni turnir srednjeevropske lige. Nekaj nervoze je sicer bilo, ampak ko smo izvedeli, da je Nova KBM Branik zmagala v Zagrebu, smo vikend izkoristili za trening, da smo se čim bolje pripravili na to, kar nas čaka v sredo in četrtek, tako da gremo optimistično razpoloženi na Dunaj,« je pred današnjim odhodom na Dunaj dejal Gregor Rozman, trener kamniških odbojkaric, ki imajo v polfinalu na papirju najlažjega nasprotnika. Toda Dunajčanke so doma v začetku leta odvzele točko Kamničankam, redni del srednjeevropske lige, ki so ga sicer končale na šestem, predzadnjem mestu, pa so končale z dvema zmagama nad Kaštelo. Obe tekmi sta bili v Draš centru v Mariboru.

  »Zaključni turnir je turnir, na katerem odloča vsaka tekma zase. Na njem ni popravnega izpita in ne glede na to, da smo s prvim mestom na papirju dobili lažjega nasprotnika, to v sredo ne bo prav nič pomenilo. Tekmi moramo pristopiti resno, zbrano in to je edino, kar bom zahteval od svojih igralk. Dunajčanke so nam odvzele točko, kar je že dovolj velik opomin. Daleč od tega, da gre za slabo ekipo, vsako podcenjevanje se ti hitro maščuje. Še enkrat, z vso resnostjo bomo pristopili polfinalni tekmi in kot rečeno, od svojih igralk pričakujem resno igro od prve do zadnje točke,« je odločen Rozman, ki v prvem polfinalnem dvoboju nobeni ekipi ne daje prednosti.

  »Dejal bi, da so možnosti 50:50. Vasas sicer v ta drugi polfinale prihaja kot favorit, ampak ne smemo pozabiti, da je Nova KBM Branik z osvojenim nizom v Zagrebu naredila veliko delo. Prepričan sem, da bodo Mariborčanke zelo nevaren nasprotnik ne samo Madžarkam, ampak tudi v finalu, če se vanj uvrstijo. Zato bi to tekmo pustil odprto in ne bi dal nobeni ekipi prednosti.«

  Trener kamniških odbojkaric je zadovoljen, da bodo na Dunaju igrale tudi Mariborčanke, kajti to je dokaz, da je slovenska ženska odbojka v tem prostoru še vedno na visoki ravni. Ne nazadnje bosta obe slovenski ekipi igrali na zaključnem turnirju srednjeevropske lige, brez njega pa je ostala Mladost, polfinalist pokala CEV.

  »To je za slovensko žensko klubsko odbojko samo dobro in to ji samo dviguje rating, zato sem vesel, da je Mariborčankam uspelo izboriti vstopnico za zaključni turnir,« je še dejal Rozman.

  Kamničanke so v srednjeevropski ligi do zdaj zmagale trikrat. Kot rečeno zadnjič predlani, pred tem pa še leta 2014 in 2015. Več prvih mest v srednjeevropski ligi, ki se začela v sezoni 1992/93, ima domačin turnirja, VB NÖ Sokol Post, ki je zmagal petkrat (zadnjič leta 2002), s štirimi naslovi se lahko pohvali Nova KBM Branik (zadnjič leta 2015), trikrat pa je bil ob Calcit Volleyju najboljši še madžarski Eger (zadnjič leta 1997). Od slovenskih klubov je bil enkrat, leta 2008, najboljši tudi GEN-I Volley.

  Spored zaključnega turnirja srednjeevropske lige

  Sreda, 23. februar

  Polfinale: Vasas Budimpešta – Nova KBM Branik (16.30), VB NÖ Sokol Post – Calcit Volley (19.00).

  Četrtek, 24. februar

  Tekma za tretje mesto: 10.30; finale: 13.00