Kamničankam se ni izšlo

  Nova KBM Branik – Calcit Volleyball 3:0 (20, 20, 19)

  Maribor – Športna dvorana Lukna. 300 gledalcev. Sodnika: Mezffy in Horvath (obe Madžarska).

  Nova KBM Branik: Mlakar 19, Blagne, Ammerman 11, Kaučič 3, Ajnihar, Sužnik – libero, M. Planinšec, Gričnik, Najdič 5, S. Planinšec 3, Sobočan 8, Pintar, Eržen. Trener: Bruno Najdič.

  Calcit Volleyball: Kranjc 1, Barnes 6, Božič 2, Borko 4, Vrhovnik 6, Igličar 9, Forštnarič, Kučej 4, Hribar, Jerala – libero, Ščuka 11. Trener: Gašper Ribič.

   

  Minulo soboto so kamniške odbojkarice proti Mariborčankam že zaostajale za dva niza, vendar so se nato le prebudile in prišle do prve zmage v letošnji sezoni nad aktualnimi državnimi in pokalnimi zmagovalkami. Da pa bi varovanke Gašperja Ribiča ponovile lanskoletni uspeh, bi tudi v Mariboru morale osvojiti tri nize, če ne drugače, vsaj „zlatega“. S to željo so Kamničanke tudi krenile v dvoboj, Ribič pa se je tudi tokrat odločil za postavo, ki je igrala na prvi tekmi. Na mestu organizatorke igre je bila tako Zala Kranjc, na mestu sprejemalk Petra Vrhovnik in Lana Ščuka, v bloku Mekana Barnes in Elena Kučej, na mestu korektorke Urška Igličar in Meta Jerala kot prosta igralka. V enaki zasedbi kot pred šestimi dnevi so današnjo povratno tekmo začele tudi Mariborčanke, pri katerih je podajala Sara Najdič, na sprejemu sta bili Sarah Ammerman in Anita Sobočan, v bloku Marina Kaučič in Saša Planinšec, na korektorskem položaju Iza Mlakar in na mestu proste igralke Karimna Sužnik. Do šeste točke sta se ekipi menjavali v vodstvu, do prve občutnejše prednosti pa so na servis Kaučičeve prišle domače odbojkarice (10:6). Še višja je bila njihova prednost po dveh zaporednih uspešnih napadih Mlakarjeve (13:8), toda ob bolj zbrani igri v napadu in dobrih servisih Barnesove so Kamničanke izid na petnajsti točki izenačile. In ne samo to, s točko Ščuke so na drugi tehnični odmor celo odšle s prednostjo. Toda po njem so vajeti igre v svoje roke spet vzele Mariborčanke, tudi po zaslugi gostij, ki so naredile preveliko število lastnih napak. Ko je Kaučičeva svojo ekipo spet popeljala do štirih točk prednosti (21:17), je bil prvi niz, ki ga je končala Mlakarjeva, praktično odločen.

  Drugi niz so bolje začele kamniške odbojkarice, ki so z blokom Kučejeve na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo dveh točk. Kamničanke so vodile tudi še z 10:9, nato pa je po napaki Vrhovnikove do servisa prišla Sara Najdič. S kar tremi zaporednimi asi je Mariborčanke popeljala do vodstva s 15:10, vendar se s tem serija točk domače ekipe še ni končala, kajti po bloku Sobočanove ter novi napaki Kamničank v napadu, tokrat Igličarjeve, so Najdičeve varovanke povedle z 19:10. Do konca niza so branilke naslova v srednjeevropski ligi nekoliko znižale visok zaostanek, zasluge za to so pripadale predvsem Mojci Božič, ki je sredi niza zamenjala Kranjčevo, ko so gostje dosegle pet točk zapored. Niz je z uspešnim napadom zaključila Sobočanova.

  Tudi v tretjem nizu so domače odbojkarice nadaljevale brez sprememb v svoji ekipi, medtem ko je v kamniški vrsti v igri ostala Božičeva, tako kot tudi Tamara Borko, ki je ob koncu drugega zamenjala Kučejevo. Čeprav so odbojkarice Calcit še vodile s 4:2, so ob prvem tehničnem odmoru za domačinkami zaostajale za tri točke. S točko Mlakarjeve so Mariborčanke povedle že s 13:9, vendar sta Barnesova in Ščuka poskrbeli za izenačenje na trinajsti točki, Vrhovnikova pa z asom za vodstvo Calcita s 14:13. Kazalo je že, da so se Kamničanke le prebudile, toda po drugem tehničnem odmoru, nanj so s točko prednosti odšle gostje, so Mariborčanke spet brez večjih težav prihajale do točk in z blokom Mlakarjeve povedle z 18:15. S točko Borkove so se jim gostje še približale na točko zaostanka (18:19), vendar sta v končnici niza Mlakarjeva in Ammermanova s servisi zapečatili usodo svojih nasprotnic, ki so predvsem naredile preveliko število lastnih napak, da bi lahko bile konkurenčne domači ekipi. V treh nizih so naredile kar 26 lastnih napak, Mariborčanke

  kar deset manj, za nameček pa so bile Kamničanke, ob sicer boljšem sprejemu, slabše v napadu in na servisu. S še tretjo zmago proti Calcit Volleyballu v letošnji sezoni, so odbojkarice Nove KBM Branika tako prišle še do svoje druge letošnje lovorike in četrte končne zmage v srednjeevropski ligi. Obe ekipi bosta prihodnjo soboto zaigrali tudi v domačem prvenstvo, ko se bosta pridružili četrtfinalu končnice. Že zdaj je znano, da bodo Kamničanke igrale s Kemo Puconci, medtem ko Mariborčanke na svoje nasprotnice še čakajo. Znane bodo šele po jutrišnjem zadnjem krogu zelene skupine. Trenutno so v boljšem položaju odbojkarice Alianse, ki imajo točko več kot Formis, vendar jih čaka gostovanje v Puconcih, Rogožanke pa bodo igrale v Slovenj Gradcu.

   

  Izjavi po tekmi

  Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: „Naša igra ni bila vrhunska, vendar so se dekleta trudila po najboljših močeh in bila za trud tudi nagrajena. Zdaj so naše misli usmerjene v državno prvenstvo.“

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: „Naredili smo preveliko število napak, za nameček pa smo bili še premalo učinkoviti v napadu, da bi lahko računali na zmago proti Mariborčankam, ki so bile sredi drugega niza neverjetno uspešne na svoj servis. Na koncu je izid, kakršen je, dva niza smo bili konkurenčni domačinkam, vendar je bilo to premalo za zmago. Odbojkarice Branika so bile tokrat boljše od nas in lahko jim samo čestitamo ob osvojenem naslovu. Svoje moči in misli bomo zdaj preusmerili v končnico državnega prvenstva, kjer bo prvi cilj, da se uvrstimo v finale.“

   

  Dozdajšnje zmagovalke srednjeevropske lige

  2014/15: Nova KBM Branik (Slo) 2013/14: Calcit Volleyball (Slo) 2012/13: Nova KBM Branik (Slo) 2011/12: Nova KBM Branik (Slo) 2010/11: VK Modranska Prostejov (Češ) 2009/10: Nova KBM Branik (Slo) 2008/09: Rijeka (Hrv) 2007/08: Hit Nova Gorica (Slo) 2006/07: VK OMS Senica (Slk) 2005/06: VK OMS Senica (Slk)

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Tine Forštnarič

   

   

  Komentarji