Kamničani ob niz, a z novimi tremi točkami

  Odbojkarji Calcit Volleyalla so v tretjem krogu 1. DOL moški prišli še do tretje zaporedne zmage v letošnjem prvenstvu, a so borbenim gostom iz Maribora oddali svoj prvi niz. Ker je v derbiju kroga ACH Volley brez izgubljenega niza premagal PAnvito Pomgrad, so Kamničani zdaj na drugem mestu prvenstvene lestvice. V prihodnjem krogu bodo v soboto gostovali v Novi Gorici pri Go Volleyju, čez teden dni pa jih v kamniški športni dvorani čaka obračun z aktualnimi državnimi prvaki.

  Calcit  Volleyball – Maribor   3:1 (19, -19, 14, 16)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, 100 gledalcev. Sodnika: Valentar (Prevalje) in Skudnik Mežica).

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan9, T. Štern 2, Drobnič 3, Vidmar 6, Štembergar Zupan 20, Brus 7, Kvas, Stavbar, Kotnik, Ž. Štern 7, Brulec 7. Trener: Marko Brumen.

  Maribor: Dukarič – libero, Mlakar 1, Virtič 1, Plesec 11, N. Zidar 2, Košenina 12, Donik 12, Škorc – libero, Uremovič 7, Grumič, R. Zidar. Trener: Sebastijan Škorc.

  Kamniški odbojkarji so goste iz Maribora pričakali kot vodilna ekipa prvenstva, zavedajoč se, da bo vlogo favorita treba potrditi tudi na igrišču. Na drugi strani mreže so gostje iz Maribora, ki imajo v letošnji sezoni popolnoma pomlajeno ekipo, v tekmo vstopili popolnoma neobremenjeni, saj bi bil zanje uspeh že vsak osvojeni niz. Domači trener Marko Brumen je tokrat tekmo začel v postavi Jan Brulec, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Žan Novljan, Boris Brus, Tonček Štern in Klemen Hribar na mestu prostega igralca, medtem ko se je Sebastijan Škorc, ki je tudi v letošnji sezoni v vlogi prostega igralca in trenerja odločil za Nejca Zidarja, Vasjo Plesca, Alana Košenino, Uroša Mlakarja, Filipa Uremoviča in Alana Košenino. Na prvi tehnični odmor je domača ekipa odšla s prednostjo štirih točk, toda že na deveti so gostje z blokom mladinskega reprezentanta Uremoviča izid izenačili, po napaki Tončka Šterna pa povedli z 11:10. Z blokom Brulca so domači odbojkarji prišli do dveh točk prednosti (14:12), takšna pa je bila razlika tudi ob drugem tehničnem odmoru. Šele na servis kapetana Štembergar Zupana so Kamničani gostom pobegnili za štiri točke (21:17). Mariborčanom nista pomagali niti oba polminutna odmora, kajti po točki Žige Šterna in še enem dobrem servisu Štembergar Zupana, je njihov zaostanek znašal že šest točk. Takšna je bila razlika tudi ob koncu niza.

  Drugi niz so gostje nadaljevali v nespremenjeni zasedbi, v domači ekipi pa je namesto Žige Šterna v igro vstopil Sergej Drobnič. Mariborčani so povedli z 2:0, toda z blokoma Tončka Šterna in Drobniča so Kamničani že povedli (3:2) ter nato svojo prednost do prvega tehničnega odmora povečali na tri točke. A ne za dolgo, kajti preko drugega mladinskega reprezentanta v vrstah Maribora, Žige Donika, so gostje izid na osmi točki izenačili, po novi napaki Tončka Šterna pa na servis Uroša Mlakarja spet prišli do vodstva (9:8). Z blokom Uremoviča so Kamničanom pobegnili za dve točki (10:12), vendar je Štembergar Zupan s servisi in odličnimi servisi in napadom iz druge linije domačo ekipo popeljal do novega vodstva (13:12). Toda na drugi tehnični odmor so z dvema točkama prednosti vseeno odšli mariborski odbojkarji, ki so se borili za vsako žogo, medtem ko domači ekipi nikakor ni stekel servis, pa tudi v bloku so bili slabši kot na uvodnima tekmama sezone. Pri zaostanku dveh točk (16:18) se je Brumen odločil za svoj prvi polminutni odmor na tekmi, vendar so gostje z novo točko Donika povedli že z 20:17. Še bliže osvojenemu nizu so bili po napaki domače ekipe na sprejemu, ko je bil izid na semaforju 22:18 v njihovo korist. Na svoje veliko veselje so prednost do konca niza še povečali za dve točki in zasluženo prišli do zmage v drugem nizu.

  Nerazpoloženega Tončka Šterna, ki mu v napadu ni in ni šlo, je v tretjem nizu na mestu korektorja zamenjal Primož Vidmar, v igro pa se je namesto Drobniča vrnil Žiga Štern. Na servis Brulca in z blokom Brusa so Kamničani tretji niz začeli obetavno, saj so dosegli štiri točke zapored, razlika štirih točk pa je bila tudi ob prvem tehničnem odmoru. Z novim blokom, tokrat Novljana, so Kamničani gostom pobegnili za šest točk (10:4), po napaki Uremoviča pa so na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo sedmih točk. Ob bolj prodornem servisu so domači odbojkarji popravili igro v bloku, bolj učinkoviti so bili tudi v napadu, kar jim je tudi prineslo tako visoko vodstvo, ki se je po dvojnem bloku Vidmarja in Novljana povečalo še za točko (20:12). S tem pa je bil tretji niz tudi odločen. Z asom ga je končal Štembergar Zupan.

  Četrti niz se je začel podobno kot tretji, z vodstvom Kamničanov s 4:0. Na servisu je bil Brulec. Vendar se s tem serija točk za domačo ekipo še ni končala, kajti po treh zaporednih blokih, dveh Brusa in enega Vidmarja, so Calcitovci na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo kar sedmih točk. Z dvema zaporednima točkama Novljana, prvo je dosegel z novim kamniškim blokom, so domači odbojkarji Mariborčanom pobegnili za devet točk (14:5), s tem pa je bila tekma bolj ali manj že odločena. V domači ekipi je priložnost spet dobil Drobnič, ki je zamenjal Žigo Šterna. Čeprav so bili gostje že v izgubljenem položaju, so z borbeno igro rešili nekaj težkih žog, vendar to ni bilo dovolj za domače odbojkarje, ki so tako prišli še do svoje tretje zaporedne zmage v letošnjem državnem prvenstvu. Potrdil jo je Boris Brus.

  Izjavi po tekmi

  Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: Glede na izid bi nekdo pomislil, da je šlo za izenačeno tekmo, vendar temu ni tako. Vse tri nize, ki smo jih dobili, smo dobili gladko, drugega, ki smo ga izgubili pa gre na moj račun. Želel sem videti, kako nizko v luknjo lahko pademo in videl sem, da je lahko zelo globoka. Tudi s tega zornega kota je bila tekma dobrodošla. Nekateri igralci se niso uspeli dovolj zmotivirati, je pa res, da je bila kakovostna ekipa dovolj velika. Morda smo že malce preveč z mislimi v prihodnji sredi, ko bo prišel ACH Volley in prepričan sem, da bo takrat pristop bistveno boljši. Žal pa nas spet pestijo poškodbe, kajti Kotnik ima težave z zapestjem, prav tako ima težave tudi Kvas in temu primerno trpi tudi trening.

  Sebastijan Škorc, trener Maribora: Še vedno premalo verjamemo vase. Nekaj čas igramo odlično, nato pa nas ena sama napak ubije. Ampak vse to je proces, to je šola. Drugi niz smo odigrali zelo dobro. Calcit je v tem trenutku trikrat močnejši od nas in to je ekipa, ki ji na začetku niza ne smeš dovoliti, da ti pobegne. V drugem nizu, ko jim tega nismo dovolili, so tudi oni delali napake. Vsekakor si moji igralci zaslužijo čestitke za prikazano igro, Kamničani pa seveda za zmago.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji