Innsbruck zaprl vrata Kamničanom

  Calcit Volleyball – Hypo Tirol Innsbruck  1:3 (-30, 23, -17, -23)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 150, sodnika: Horvath, Eva (oba Madžarska).

  Calcit Volleyball: Štalekar 7, Hribar – libero, Golob – libero, Novljan 5, Ratek, Okroglič 7, Vidmar 13, Pereira 12, Brulec 2, Lakner 2, Kotnik 7, Štembergar Zupan 11, Videčnik, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.

  Hypo Tirol Innsbruck: Beer, Provenzano Joao de Deus – libero, Chrtiansky 15, Krol, Teppan 13, Tusch 4, Juhkami 16, Frances 10, Duarte da Silva 15, Kronthaler, Yenipazar. Trener: Daniel Gavan.

  Kamniški odbojkarji so bili pred tekmo z večkratnimi avstrijskimi državnimi prvaki v vse prej kot lahkem položaju, saj so v štirih dozdajšnjih tekmah v srednjeevropski ligi le enkrat zmagali, tako da so, če so še želeli ostati v igri za uvrstitev na zaključni turnir, nujno potrebovali zmago. Čeprav so prikazali dobro igro, se njihov načrt ni izšel, tako da bodo letos ostali brez nastopa med najboljšo četverico v srednjeevropski ligi.

  Gostje iz Innsbrucka so uvodni niz začeli z vodstvom 3:0, vendar so domačini izid že na tretji točki izenačili, v napadu je bil uspešen Andrej Štembergar Zupan, ki je z novima točkama svojo ekipo popeljal do vodstva z 9:7. Nadaljevanje niza za domačo ekipo, ki v napadu ni bila več tako učinkovita, ni bilo tako uspešno, saj so gostje na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. V še težjem položaju so bili kamniški odbojkarji po dveh zaporednih asih Estonca Marttija Juhkamija, saj so za gosti zaostajali že pet točk (17:22). Z blokom Domna Kotnika so se Kamničani nasprotnikom približali na točko zaostanka (22:23), v dramatični končnici pa so ubranili osem zaključnih žog, deveto je po 37 minutah igre izkoristil Alexander Tusch.

  Tudi začetek drugega niza je minil v izenačeni igri, pobuda pa je bila na strani gostov, ki so bili boljši predvsem v bloku, v napadu pa sta bila nevarna predvsem oba Estonca, Juhkami in korektor Renee Teppan. Do prvega vodstva v drugem nizu so Kamničani prišli z asom Saša Štalekarja (13:12), že v naslednjem napadu pa je bil za domačo ekipo uspešen Guilherme Maxson Pereira, s prednostjo dveh točk pa so domačini odšli tudi na drugi tehnični odmor. Žan Novljan je z blokom Kamničanom priboril tri zaključne žoge, po napaki Pedra Henriquea Francesa na servisu, so do izenačenja v nizih prišli po tretji.

  Pred tretjim nizom, ki se za domačo ekipo ni začel najbolj obetavno, sta priložnostni darili ob rojstnem dnevu prejela Jan Brulec in Primož Vidmar. Brulec je 8. februarja praznoval svoj 24. rojstni dan, danes pa svojega 22. praznuje Vidmar. Ekipa iz Innsbrucka je s tremi zaporednimi bloki in po napaki slavljenca Vidmarja, domačinom pobegnila za pet točk (10:5), po asu Teppana že s 15:8, razlika sedmih točk je bila tudi ob drugem tehničnem odmoru. Visoke prednosti gostje, ki so spet prevladovali v bloku, v tem nizu so v tem elementu igre domačine zaustavili sedemkrat, niso zapravili, vodstvo z 2:1 v nizih je potrdil Jan Krol.

  V četrtem nizu je pri vodstvu Kamničanov s 5:3 domači prosti igralec Klemen Hribar prejel rdeči karton, sodnikova odločitev pa je varovancem Gašperja Ribiča vlila dodatno energijo, tako da so na prvi tehnični odmor odšli s tremi točkami prednosti. Vendar nadaljevanje ni bilo več tako uspešno za domačo ekipo, kajti po bloku Francesa je Innsbruck prišel do vodstva s 14:13, točko naskoka pa je imel tudi ob drugem tehničnem odmoru. Kamničani se še niso predali, z blokom Saše Štalekarja so pred vstopom v končnico povedli z 20:18, toda po asu Teppana je bil izid na 21. točki spet izenačen. V še eni dramatični končnici so Kamničane pokopale lastne napake, ki so jih sicer na tekmi naredili zelo malo, Innsbruck pa je do zmage prišel po drugi zaključni žogi. 

  Izjava po tekmi:

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: Svojim igralcem nimam česa očitati, borili so se po svojih najboljših močeh, vendar je bilo na koncu to premalo. Gostje so bili boljši v napadu in bloku, mi pa bi morda v ključnih trenutkih lahko bolje odigrali. Navkljub porazu ni razloga za slabo voljo, s takšno igro lahko v nadaljevanju sezone računamo na dobre rezultate, upam pa, da se bomo iz te tekme, kaj naučili.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji