Hribar: Za nami je najboljša sezona

  Če zmagi ženske ekipe v državnem prvenstvu in srednjeevropski ligi ter osvojeni pokalni naslov moške ekipe, dodamo še drugo mesto varovancev Marka Brumna v državnem prvenstvu in tretje v srednjeevropski ligi ter finale calcitovk v domačem pokalnem tekmovanju, je razlogov za dobro voljo še toliko več. Ob tem sta obe ekipi igrali tudi v evropskih pokalih, ženska je debitirala v ligi prvakinj, moška se je v pokalu challenge prebila v osmino finala. Tu je še ekipa Vitala, od letošnje sezone del Calcitove družine, ki je v boju za tretje mesto premagala odbojkarice GEN-I Volleyja.

  Samo uspehi v državnem prvenstvu so nadstandardni, na začetku pogovora Hribar ni skrival zadovoljstva z minulo sezono, čeprav so v klubu pred njenim začetkom računali na ubranitev naslova državnih prvakinj.

  Že, ko smo se prijavili v ligo prvakinj, smo računali na to, da nam bo uspelo sestaviti tako močno ekipo, ki bo boljša od naše največje konkurentke Nove KBM Branika. Je pa res, da se nam je takoj po prijavi v ligo prvakinj začelo marsikaj podirati. Ni nam uspelo dobiti tistih slovenskih igralk, ki smo si jih želeli, pa tudi pri tujkah smo imeli na začetku veliko težav. Šele decembra smo s Slavino Kolevo reševali težave na mestu sprejemalke, čeprav na začetku še ni kazalo, da je šlo za dober nakup, saj je tudi ona potrebovala nekaj časa, da se je uigrala. Ključen trenutek je bila menjava podajalke, ko smo poškodovano Cecilio Aragao zamenjali z Ilko van de Vyver, ki je ekipo postavila na tisto mesto, ki smo ga pričakovali na začetku sezone. Z njo je ekipa nato igrala odlično, tudi v finalni seriji, v kateri pa so Mariborčanke doma igrale zelo dobro, nam pa se je poznalo, da nismo več mogli računati na poškodovano Petro Vrhovnik. Mislim, da bi se finale končnice z njo lahko končal že prej kot v petih tekmah, se je Hribar dotaknil ženske ekipe Calcita Volleyballa.

  Calcitovke so cilj dosegle, prvič v zgodovini kluba pa so bile pred določeno obremenitvijo, saj je javnost od njih pričakovala ubranitev lanskoletnega naslova.

  Vedno je težje ubraniti naslov, kot ga napadati. Vsako leto je težje, tako da je s te strani res bil določen pritisk na igralke. Tudi zato, ker so se zavedale, da je klub kar veliko vložil v žensko ekipo in tudi ta selitev v Ljubljano nas je stala tudi po drugih plateh, vendar klub nanje ni pritiskal, tako kot že prejšnja leta ne. So pa igralke same čutile, da javnost računa na to, da bodo prve v Sloveniji in ta pritisk je bil s finalnimi tekmami končnice vse večji. V finalu pokalnega tekmovanja jim ga ni uspelo kontrolirati, v prvenstvu pa so in to je tudi najbolj pomembno.

  Tudi v prihodnji sezoni bodo cilji ženske ekipe visoko postavljeni. Prijavila se je v kvalifikacije lige prvakinj, ki bo v novi sezoni v spremenjeni obliki, želja vodstva kluba pa je, da bi zadržala bolj ali manj vse igralke.

  V novi sezoni v ligi prvakinj pričakujem nekaj manj težav glede same organizacije, žal pa so sistem tekmovanja nekoliko drugačen in se bo težko uvrstiti v glavni del lige prvakinj. Vsekakor se bomo trudili, da bomo v njej imeli boljše izid kot v krstni sezoni. V obeh domačih tekmovanjih bomo skušali biti prvi ter čim bolje nastopati v srednjeevropski ligi. Naša želja je, da bi zadržali jedro ekipe, vendar se zavedamo, da nam bo težko zadržati prvo postavo. Vse tri tujke so izrazile željo, da bi ostale v klubu, seveda bo to odvisno od financ, ki nam bodo na voljo.

  Z odlično sezono se lahko pohvali tudi moška ekipa Calcita Volleyballa, ki je svoj vrhunec imela na zaključnem turnirju pokala Slovenije, ko je pred nabito polno kamniško športno dvorano v finalu premagala ACH Volley. Kamniški odbojkarji so se izkazali še s tretjim mestom v srednjeevropski ligi, v finalu državnega prvenstva pa so resda izgubili vse tri tekme, a bo se vse tri z malo sreče na njihovi strani lahko končale tudi drugače.

  Kamniška moška odbojka se ACH Volleyju delno bliža tudi zato, ker so Ljubljančani od začetnih sezon nekoliko znižali proračun, zato so v kakovosti malenkost padli. V tistem obdobju smo se zavedali, da se z njimi ne moremo primerjati, zato smo oblikovali mlajšo ekipo, s katero smo delali na dolgi rok in mnogi do njih so zdaj že v reprezentanci ali na njenem pragu. Ker vemo, da prav vsi še lahko napredujejo, bomo naredili vse, da bi vsaj še eno leto ostali v klubu, se pa zavedamo, da imajo nekateri od njih že takšno kakovost, da jih bo težko zadržati. Ampak ne glede na vse, zanje bomo skušali narediti čim boljšo ponudbo, jih prepričati, da še ostanejo v Kamniku, če pa se bodo odločili, da bodo šli drugam, bomo poskrbeli zato, da bi bila ekipa kljub njihovim morebitnim odhodom kakovostna.

  Ker se v zadnjih letih v Kamniku dela zelo dobro, ni več takšna težava dobiti mlade, neuveljavljene igralce, kot sta bila recimo pred letošnjo sezono Sašo Štalekar in Matic Videčnik.

  Naša sredina je takšna, da slovenski igralci vedo, da, če se bodo odločili za Calcit, ne bodo obsedeli na klopi, temveč bodo igrali in da bodo lahko napredovali. Pri nas dobivajo priložnost, kajti mi ne kupujemo igralcev, da bi obsedeli na klopi, ampak takšne, v katerih vidimo še veliko rezerve za napredek in to jim tudi omogočimo, je ob koncu razgovora dejal Gregor Hribar, ki ostaja predsednik najbolj uspešnega slovenskega odbojkarskega kluba.

  Sicer pa bo moška ekipa v novi sezoni igrala v pokalu CEV, njen trener pa bo še naprej Marko Brumen.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji