Dober odpor Kamničanov

  Calcit Volleyball – Tours   2:3 (-20, -16, 25, 21, -9)

  Šempeter v Savinjski dolini – Dvorana OŠ Šempeter, gledalcev 300, Lundu (Romunija), Lot (Italija).

  Calcit Volleyball: Štalekar 9, Hribar – libero, Golob – libero, Novljan 6, Ratek, Okroglič 2, Vidmar 14, Pereira 8, Brulec 2, Lakner 1, Kotnik 11, Štembergar Zupan 8, Videčnik 1, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.

  Tours: Hernan Ruperez, Henno – libero, Nevot 6, Jouffroy 4, Konečny 1, Barnes 8, White 7, Jansen Vandoorn 6, Collin 10, Rabiller 26, Alves Cabral 19, Masson. Trener: Giampaolo Medei.

  Ker dvorana v Kamniku ne ustreza merilom Evropske odbojkarske zveze, so morali odbojkarji Calcit Volleyballa sloviti Tours gostiti v Šempetru v Savinjski dolini, ki bo v četrtek tudi prizorišče povratne tekme prvega kroga pokala challenge, v kateri bo domači SIP Šempeter igral s hrvaško ekipo Međimurje Centrometal. Kamničani tako kakšne velike prednosti domačega igrišča niso imeli, na drugi strani mreže pa je stala tudi premočna ekipa, ki je leta 2006 osvojila naslov evropskih klubskih prvakov.

  V prvi niz so kamniški odbojkarji, ki jim v zadnjem času ne gre vse po načrtih, saj so izgubili zadnji dve prvenstveni tekmi, vstopili obetavno. Gašper Ribič je tekmo začel v postavi Jan Brulec, Jure Okroglič, Primož Vidmar, Sašo Štalekar, Matic Videčnik, Maxson Guilhermo Pereira in prostim igralcem Klemnom Hribarjem. Do prvega tehničnega odmora so Kamničani še vodili za točko, na trinajsti je bil izid zadnjič izenačen, po drugem tehničnem odmoru pa so jim odbojkarji Toursa po uspešnem napadu Levija Alvesa Cabrala pobegnili za štiri točke (18:16). Z dvema zaporednima točkama se je slovenskim pokalnim zmagovalcem, zadnjo je z blokom dosegel Pereira, še uspelo približati na dve točki zaostanka (16:18 in 17:19), vendar je v končnici niza spet prišla do izraza večja kakovost gostujoče ekipe, ki je z boljšim servisom prišla do odločilne prednosti. Z asom je uvodni niz, v katerem je Tours naredil osem neizsiljenih napak, Kamničani tri manj, končal Quentin Jouffroy.

  Drugi niz so Kamničani, ki so imeli v prvem nizu vse preveč težav na sprejemu, posledično tudi v napadu, začeli slabo, saj so gostje povedli s 4:0, toda že na četrti točk so z blokom Pereire izid izenačili. Podobno kot v prvem nizu so tudi v drugem Ribičevi varovanci korak z gosti držali do devete točke, ko je bil izid še zadnjič izenačen, ob boljši igri v napadu, predvsem Levija Alvesa Cabrala in Stanislasa Rabillerja pa je Tours po drugem tehničnem odmoru vodil že s 17:12. Izkušena gostujoča ekipa, navkljub veliki borbenosti v domači ekipi, tako visoke prednosti ni izpustila iz rok. S kar šestimi zaporednimi točkami, zadnjo je dosegel Alves Cabral, so si že po dveh nizih zagotovili napredovanje v drugi krog pokala CEV.

  Čeprav so odbojkarji Calcit Volleyballa izgubili vse možnosti za napredovanje, se niso predali. Ob boljšem sprejemu so po zaostanku 9:10, do drugega tehničnega odmora gostom po uspešnem napadu Domna Kotnika pobegnili za štiri točke, še bližje vsaj častnemu nizu pa so bili po vodstvu z 18:13, za katerega je bil zaslužen Sašo Štalekar. Vodili so tudi še z 22:17, s tremi zaporednimi točkami pa so se jim odbojkarji iz Francije približali le še na dve točki zaostanka. V razburljivi končnici so Kamničani zapravili štiri zaključne žoge za zmago v tretjem nizu, vendar jih to ni zaustavilo, saj so po peti, uspešen je bil Primož Vidmar, le prišli do najmanj častnega niza.  

  Vendar se kamniški odbojkarji samo s častnim nizom niso zadovoljili, z dobro igro so nadaljevali tudi v četrtem nizu. V njem so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk, z novo točko Štalekarja so povedli z 9:5, Andrej Štembergar Zupan pa je bil zaslužen za pet točk razlike (13:8). S takšno prednostjo so Kamničani odšli tudi na drugi tehnični odmor. Ko je pred vstopom v končnico novo točko za svojo ekipo dosegel Alves Cabral, je na trenutek zadišalo po zasuku, saj je Tours zaostajal le še za dve točki (20:22), vendar se je niz končal z dvema neizsiljenima napakama gostov.

  V tie-breaku je trenutno tretjeuvrščena ekipa francoskega državnega prvenstva na menjavo strani odšla s prednostjo štirih točk. Tudi po menjavi strani je bil Tours boljši, dosegel je še tri zaporedne točke, s tem pa je bilo tudi vprašanje zmagovalca na povratni tekmi prvega kroga pokala CEV odločeno. Domači ekipi je popustila zbranost na sprejemu in v napadu, zadnjo točko na tekmi pa je dosegel Stanislas Rabiller.  

  Izjava po tekmi:

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: Navkljub porazu nimamo razloga, da bi bili slabe volje. Zadovoljen sem, kako smo odigrali tekmo. Za razliko od prve tekme smo bolje držali sprejem, oni so na servisu naredili kakšno napako več, so pa zato bili od nas boljši v napadu, kar je na koncu odločilo. Vemo, da ima Tours dobro ekipo, ki nasprotniku ne dopušča veliko priložnosti, mi smo jih v prvem nizu žal nekaj zapravili, ampak kljub temu me veseli, da smo se po dveh izgubljenih nizih pobrali in po krajšem obdobju krize spet odigrali dobro tekmo.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Aleš Oblak

   

   

  Komentarji