Calcitovke povedle 1:0

  Calcit Ljubljana – Vital 3:0 (15, 21, 14)

  Ljubljana Športna dvorana Krim na Galjevici, gledalcev 60, sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Markelj (Bled).
  Calcit Ljubljana: Grudina, Božič, Igličar, Forštnarič, Kučej 2, Kostić 17, Hribar, Jerala – libero, Turk 12, Potokar 11, Koleva 11, Van de Vyver 5.Trener: Gašper Ribič.
  UOK Vital Ljubljana: Mijoč 7, Vogrič 2, Handanović 8, Čotar 1, Dolenc – libero, Zaplotnik 3, Pavič 6, Crnjac 1, Janežič – libero, Arnež 2, Flego. Trener: Gregor Rozman.

  V dvoboju dveh ljubljanskih ekip, ki delujeta v okviru istega društva, je bila tudi na prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva prednost na strani branilk naslova. Zanje je bil to že osmi zaporedni nastop med najboljšimi štirimi slovenskimi ekipami, vitalovke so se vanj uvrstile po sedmih letih. Zato pa sta obe ekipi imeli teden dni časa, da se v miru pripravita na končnico sezone, saj so odbojkarice Calcita Ljubljane v četrtfinalu v dveh tekmah izločile Kemo Puconce, vitalovke pa Luko Koper.

  Vitalovke so z asom Marine Crnjac povedle z 2:0, toda z blokom Kaje Turk so kalcitovke prvič na tekmi povedle (4:3), z asom Turkove, ki je še lani igrala za UOK Vital Ljubljano pa so na tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk. Ob boljšem bloku in servisu, predvsem v bloku se je izkazala Turkova, so tokratne domačinke v dvorani na Galjevici, na drugi tehnični odmor odšle že s sedmimi točkami naskoka, kar jim je zadoščalo za mirno nadaljevanje niza. Z novima dvema blokoma sta ga končali Olivera Kostić in Turkova, ki je v uvodnem nizu dosegla kar pet blokov, enega je prispevala Kostićeva.

  Drugi niz je bil izenačen do osme točke, čeprav so domače odbojkarice povedle 5:2. Varovanke Gregorja Rozmana so ob boljšem sprejemu prišle do bolj učinkovitega napada, nekajkrat so se izkazale tudi v obrambi, na drugi strani mreže je bila najbolj nevarna Kostićeva, ki je z dvema zaporednima uspešnima napadoma svoji ekipi spet priborila prednost treh točk (11:8). Po polminutnem odmoru trenerja Vitala Rozmana so njegove varovanke vrnile v igro, v napadu je bila nevarna nekdanja igralka Calcita Elmina Handanović in pri izidu 21:20 za domačo ekipo se je obetala zanimiva končnica. Da do nje ni prišlo, sta poskrbeli Kostićeva v napadu in Ilka van de Vyver z asom.

  Tretji niz so bolje začele domače odbojkarice, čeprav so vitalovke rešile nekaj “težkih” žog, toda po uspešni akciji na mreži Turkove, so ob prvem tehničnem odmoru zaostajale za pet točk. S tremi zaporednimi točkami Kostićeve, od tega dve z asom, je zaostanek gostij znašel že osem točk (11:3). Tokrat polminutni odmor vitalovk ni vrnil v igro, prav tako ne menjave, čeprav se je Natali Pavič izkazala z dvema zaporednima točkama, kajti ob drugem tehničnem odmoru je Calcit vodil s sedmimi točkami prednosti. Spet je bil blok domače ekipe previsok za tokratne “gostje”, na drugi strani pa je imel Gašper Ribič v napadu dovolj razpoloženih igralk, da je Calcit povedel z 1:0 v zmagah. Zmago je z blokom potrdila Turkova.

  Izjavi po tekmi:

  Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: Vital je šel v tekmo lahko sproščeno, in karkoli bo v polfinalu naredil, bo zanj zelo dobro. Prvi in tretji niz smo odigrali, kot je treba, v nekaterih momentih bo treba igrati še bolje, na koncu pa sem lahko zadovoljen z zmago. Toda to je šele prva tekma, treba bo dobiti še eno in se uvrstiti v finale. V sredo pričakujem z naše strani še boljšo igro.

  Gregor Rozman, trener UOK Vitala Ljubljane: Vedeli smo, da je Calcit nesporni favoriti, mi pa smo želeli dokazati, da nismo nezasluženo v polfinalu. Mislim, da smo danes to dokazali, predvsem to velja za drugi niz, ki bi ga ob manjšem številu lastnih napak lahko celo dobili. Toda ne glede na to, sem z igro lahko zadovoljen.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Tine Forštnarič

   

  Komentarji