Calcitovci pokalni zmagovalci Slovenije

  Calcit Volleyball – ACH Volley   3:1 (23, -20, 22, 16)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 700, sodnika: Globačnik (Topolšica) in Seifried (Maribor).

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 3, T. Štern 12, Štalekar, Vidmar, Štembergar Zupan, J. Brulec 5, Lakner , Kotnik 13, Ž. Štern 29, Videčnik 5, Konjedic. Trener: Marko Brumen.

  ACH Volley: Flajs 13, Jereb, Kozlowski 2, Kozamernik 14, Walker 6, Purić 9, Ledinek – libero, Satler, Pleško – libero, Jurić, Donik, Kumer, Mochalski 16, Terpin 1. Trener: Bogdan Kotnik.

  V letošnji sezoni sta se ekipi Calcita Volleyblla in ACH Volleyja pomerili dvakrat, obakrat so se zmage veselili ljubljanski odbojkarji, vendar so se morali za zmagi zelo potruditi. Sicer pa je bil to šele tretji finale med kamniški in ljubljanskimi, nekoč blejskimi odbojkarji. Kamničani so do svoje, do zdaj edine pokalne lovorike, prišli leta 2001 prav po zmagi nad takratnim Merkurjem Bledom, pred štirimi leti, prav tako v Kamniku, se je zmage veselil zdajšnji ACH Volley, ki je bil tudi tokrat v vlogi favorita. Predlani so ga Kamničani na turnirju v Mariboru sicer premagali v polfinalu, a so nato v finalu izgubili s Salonitom, lani so jih Ljubljančani izločili v četrtfinalu.

  V polfinalu sta obe ekipi do zmage prišli brez izgubljenega niza. Calcit Volleyball je bil boljši od Krke, ACH Volley od Panvite Pomgrada. Domači odbojkarji so tekmo začeli v postavi, ki je začela tudi včerajšnji dvoboj s Krko, se pravi z Janom Brulcem, Domnom Kotnikom, Žigo Šternom, Žanom Novljanom, Maticem Videčnikom, Tončkom Šternom in Klemnom Hribarjem na mestu prostega igralca, Ljubljančan pa s tremi tujci, Michalom Kozlowskim, Samuelom Walkerjem, Ericom Mochalskim ter Andrejem Flajsom, Janom Kozamernikom, Diko Purićem in Matijo Pleškom na mestu prostega igralca. Prvi so do prednosti dveh točk prišli ljubljanski odbojkarji z dvema asoma Flajsa, ob prvem tehničnem odmoru so vodili le za točko. Kamničani so imeli nekaj težav na sprejemu, v napadu je odlično igral Tonček Štern. Na drugi tehnični odmor so gostje odšli z dvema točkama naskoka, po asu Andreja Flajsa  so povedli s 17:14. Po polminutnem odmoru Marka Brumna so Kamničani s točko Jana Brulca izid že na 17. točki izenačili, zato se je zanj odločil še Bogdan Kotnik, trener ljubljanske ekipe, ki je še enkrat pobegnila za tri točke (20:17), a je na 23. točki na servis Jureta Laknerja sledilo novo izenačenje. Tonček Štern je izkoristil že kar prvo zaključno žogo za kamniško vodstvo z 1:0 v nizih.

  Drugi niz se ni začel po željah domače ekipe, ki je spet imela preveč težav na sprejemu, Ljubljančani so popravili tudi igro v bloku in pri zaostanku štirih točk (1:5) je Brumen vzel polminutni odmor. Že pred prvim tehničnim odmorom so se Kamničani gostom približali na točko zaostanka (6:7), ob njem zaostajali za dve, nato pa so Ljubljančani po novem asu Flajsa na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Z izjemno potezo na mreži je Brulec svojo ekipo še popeljal do točke zaostanka (15:16), toda po seriji blokov, dvakrat zapored Jana Kozamernika, je ACH povedel s 23:16. Točko za izenačenje v nizih je dosegel Eric Mochalski.  

  Tudi v tretjem nizu je ljubljanska ekipa prvi tehnični odmor odšla s prednostjo dveh točk, tokrat tudi po zaslugi prevelikega števila lastnih napak Kamničanov. Ko so domačini le znižali število lastnih napak, so z asom Žana Novljana povedli z 11:10, nato po napaki Dike Purića prvič v drugem nizu prišli do dveh točk prednosti (12:10). Z blokom Kozamernika in po avtu Tončka Šterna so spet povedli Ljubljančani, ki so tudi ob drugem tehničnem odmoru vodili z dvema točkama prednosti. Brumen je namesto Tončka Šterna v igro poslal Andreja Štembergar Zupana, z asom Matica Videčnika in blokom Žige Šterna pa so Calcitovci povedli z 18:16. Prednost so ohranili do konca niza, ko so do zmage prišli po dveh lastnih napakah Ljubljančanov.  

  Četrti niz se je začel z izjemno točko Kamničanov, ko so rešili številne težke žoge, z blokom pa jo je na koncu za vodstvo z 2:1 priboril Tončk Štern. Njegov brat Žiga je z uspešnim napadom domačinom priigral prednost petih točk (9:4), nova napaka Ljubljančanov pa je domačinom prinesla že šest točk naskoka (10:4). Odlični Žiga Štern, ki je bil več v zraku kot na tleh, je z novo bombo vodstvo povečal na 15:8, dosegel pa je tudi točko za 16:9. Do konca niza so Kamničani zblokirali nemočne Ljubljančane in se popolnoma zasluženo veselili pokalnega naslova. Zadnjo točko za drugi pokalni naslov Calcit Volleyballa je dosegel Žiga Štern.

  Aktualni pokalni zmagovalci, odbojkarji Calcita Volleyballa, so imeli v svojih vrstah tudi najboljšega prostega igralca in organizatorja igre. Najboljši prosti igralec je bil Klemen Hribar, organizator igre pa Jan Brulec. Ekipi ACH Volleyja je pripadlo priznanje za najboljšega blokerja, ki je bil Jan Kozamernik.

  Izjave po tekmi

  Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: Dejal bom, da smo odigrali dobro tekmo, igrali smo čvrsto, nismo dovolili, da bi nasprotnik v serijah prihajal do točk. Malenkost smo padli le v drugem nizu, v vseh drugih smo igrali zelo dobro. Vedno zmaga ekipa, tako je bilo tudi tokrat, ampak v ekipi so nekateri boljši od drugih. Tokrat sta bila resničen presežek Žiga Štern in Jan Brulec, drugi pa so zelo lepo dopolnili celoto in so na igrišču naredili tisto, kar so morali.

  Žiga Štern, sprejemalec Calcit Volleyballa: Začeli smo nekoliko slabše, kot smo pričakovali, tudi sam sem imeli kar nekaj težav na sprejemu, toda s pomočjo Klemna Hribarja in Domna Kotnika, ki sta me pokrila, se je na koncu odlično izteklo. Vendar to ni bila moja zmaga, to je bila ekipna zmaga. Ves čas smo verjeli, da lahko ACH Volley premagamo tudi na pomembni tekmi. V letošnji sezoni smo bili dvakrat blizu, vedeli smo, da jih lahko, če bodo igrali malo slabše, premagamo. Danes se nam je vse izšlo.

  Bogdan Kotnik, trener ACH Volleyja: “V prvem nizu smo imeli tekmo pod kontrolo, na koncu smo naredili dve, tri lastne napake, izgubili niz, na koncu tudi tekmo. Zame je boljša ekipa izgubila od slabše, ampak tako je. Po novem letu smo imeli nekaj težav, saj Jan Kozamernik in Michal Kozlowski zaradi bolezni nista trenirala, tako da se nismo mogli optimalno pripraviti na zaključni turnir Slovenije. Dejstvo je, da je ACH Volley najbolje organiziran odbojkarski klub v Sloveniji, danes je izgubil, nismo izpolnili cilja, saj nismo osvojili pokalnega naslova, zato je logično, da po takšnem porazu ponudim prestop. Vodstvo kluba se bo odločilo, kako naprej,”

  Jan Kozamernik, bloker ACH Volleyja: Ne bi rekel, da smo igrali tako slabo, tokrat so Kamničani igrali izjemno. Nikakor nismo mogli zaustaviti Žige Šterna, ki je igral na visoki ravni, njegovi soigralci so mu pri tem pomagali. Mi smo preslabo sprejemali, oni veliko bolje, njim je šlo vse, nam nič. Ne preostane nam drugega, kot da se zdaj rešujemo skozi prvenstvo.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji