Calcitovci drugi v Sloveniji

  ACH Volley – Calcit Volleyball  3:2 3:2 (-21, 20, 12, -21, 8)

  Ljubljana – Športna dvorana Tivoli, gledalcev 750, sodnika: Miklošič (Maribor) in Gril (Pekre).

  ACH Volley: Flajs 8, Kozlowski 3, Kozamernik 9, Walker 1, Purić 9, Ledinek – libero, Satler, Pleško – libero, Jurić, Donik, Mochalski 7, Terpin 18, Pokeršnik 11, Koncilja 1. Trener: Zoran Kedačič

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 6, T. Štern 17, Štalekar 10, Vidmar, Štembergar Zupan 4, Brulec 1, Lakner, Kotnik 6, Ž. Štern 18, Videčnik , Konjedic. Trener: Marko Brumen.

  V zadnjih petih finalih državnega prvenstva so štirikrat med sabo igrali odbojkarji ACH Volleyja in Calcita Volleyballa, le v sezoni 2013/14 je njihove dvoboje prekinila Panvita Pomgrad. Na koncu je bil zmagovalec vedno isti, ACH Volley, ki je do zdaj v državnem prvenstvu slavil enajstkrat zapored, skupaj ima še dvanajst naslovov, pa tudi pred letošnjo tretjo finalno tekmo končnice je proti Kamničanom vodil z 2:0 v zmagah. Obe dozdajšnji tekmi sta bili na visoki kakovostni ravni, z veliko dobre odbojke, varovanci Marka Brumna pa so bili odločeni, da se še enkrat vrnejo v svojo dvorano. Na njihovo žalost jim to, čeprav so uvodni niz dobili, ni uspelo. Tudi tokrat je bil zanje, podobno kot na prvi tekmi finala, usoden peti niz.

  Kamničani so tekmo začeli z Janom Brulcem, Andrejem Štembergar Zupanom, Žigo Šternom, Žanom Novljanom, Sašo Štalekarjem, ki danes praznuje svoj 20-ti rojstni dan, Tonček Štern in prosti igralec Klemen Hribar. Z zasedbo, ki je igrala praktično vso tekmo v Kamniku, so dvoboj začeli Ljubljančani, pri katerih je bil na podaji Michal Kozlowski, igrali pa so še Samuel Walker, Jan Pokeršnik, Jan Kozamernik, Mario Koncilja, Eric Mochalski in prosti igralec Matija Pleško. Do prvega tehničnega odmora so bili večinoma za točko ali dve v prednosti gostje iz Kamnika, ki so z dvema zaporednima blokoma Štalekarja, nato pa še blokom Žige Šterna prvi povedli za štiri točke (11:7). S tem pa obdobja dobre igre kamniške ekipe še ni bilo konec, kajti po asu Tončka Šterna so povedli 14:8. Do drugega tehničnega odmora so Ljubljančani svoj zaostanek znižali za dve točki, toda po dveh blokih Tončka Šterna so pred končnico niza gostje prišli do vodstva 21:15. Jan Kozamernik je z dvema zaporednima točkama, drugo je dosegel z blokom, svojo ekipo približal na tri točke zaostanka (20:23), vendar so po polminutnem odmoru Kamničani prišli do štirih zaključnih žog za vodstvo z 1:0. Po napaki Jana Pokeršnika so izkoristili drugo.

  Čeprav so v drugem nizu branilci naslova povedli 6:3, so na prvi tehnični odmor s točko prednosti odšli odbojkarji Calcita Volleyballa, ki so bili v prvem nizu ob bloku boljši tudi v napadu, vendar so, podobno kot na prvi tekmi finala, naredili veliko število napak na servisu. Razpoloženi Tonček Štern je svojo ekipo popeljal do vodstva 12:10, vendar so bili z dvema zaporednima blokoma nad Andrejem Štembergar Zupanom Ljubljančani tisti, ki so ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16:14. Kamničani so se dvakrat domačinom še približali na točko zaostanka, zadnjič pri 19:20, vendar Ljubljančani preobrata niso dovolili, tudi po zaslugi Andreja Flajsa, ki je še pred drugim tehničnim odmorom zamenjal Erica Mochalskega.

  Kamničani so v drugem nizu imeli vse preveč težav na sprejemu, ki je bil le 25-odstoten, temu primeren je bil tudi napad, medtem ko so Ljubljančani popravili igro v bloku, vendar tudi pri njih sprejem in napad nista bila ravno uspešna. Tako kot tudi ne na začetku tretjega niza, a so gostje še naprej preveč grešili na servisu, kar je domačinom ob prvem tehničnem odmoru prineslo dve točki prednosti, z dvema asoma Pokeršnika že štiri (11:7). Ko je Diko Purić z blokom zaustavil Žigo Šterna, je ACH Volley gostom pobegnil na šest točk prednosti, po dotiku Štalekarja pa je na drugi tehnični odmor odšel s prednostjo sedmih točk. Niz je bil s tem odločen, težave kamniškim sprejemalcem je s svojimi servisi Kozamernik, nato še Jernej Terpin.

  Odbojkarji ACH Volleyja so tretji niz končali z le eno lastno napako, uspelo jih je zaustaviti Tončka Šterna, na drugi strani so Kamničani naredili devet lastnih napak, od tega šest s servisom, zaostajali so tudi v drugih elementih igre. Vendar so se na začetku četrtega niza le zbrali, povedli 7:5, toda Purić je z dvema winnerjema poskrbel, da so domačini na tehnični odmor odšli s točko prednosti.  Ko je ACH Volley povedel z 12:8, je kazalo na še en gladko dobljeni niz domače ekipe, vendar so Kamničani le izboljšali svoj servis, spet bili bolj čvrsti v bloku, kar jim je prineslo vodstvo s 17:14. Z novim asom je Purić Ljubljančane približal na točko zaostanka (18:19), toda po uspešnem prvem tempu Žana Novljana je bilo 22:19 za nepopustljive goste, ki so v režiji bratov Štern do konca niza svojo prednost povečali še za točko.

  Še drugič v finalni seriji je zmagovalca odločal tie-breaku, ki so ga bolje začeli Ljubljančani, saj so po točki Terpina povedli 5:2, na menjavo strani pa so odšli s petimi točkami naskoka. Po Terpinovem asu je bilo že 11:5 za ACH Volley, ki je do novega naslova državnih prvakov po predolgem servisu Štembergar Zupana, kar je bila 24 napaka Kamničanov v tem elementu igre, zatajili pa so tudi na sprejemu, ki je bil na koncu le 36-odstoten. Aktualni državni prvaki so za devet asov naredili 15 napak na servisu, njihov sprejem pa je bil 65-odstoten.

  Tekmo v Tivoliju si je z reprezentanti, ki so na pripravah v Kranjski Gori, ogledal tudi selektor slovenske izbrane vrste Andrea Gianni, ki je bil s formo kandidatov iz obeh ekip lahko zadovoljen.

  Izjave po tekmi:

  Zoran Kedačič, trener ACH Volleyja: “Pričakoval sem še eno težko tekmo, najtežjo v sezoni. Vložek je bil velik, vedel sem, da bo za nekatere igralce preveliko breme, vendar so se menjave dobro odzvale in še enkrat se je pokazalo, da imamo dolgo klop. Za nami je 16 zaporednih zmag, tako da se je za nas resnično končalo odlično. Šlo je za ekipno zmago, na današnji tekmi pa so odločale lastne napake, sicer pred sabo nimam statistike, saj bilo na kamniški strani tako na servisu kot v napadu večje število napak.”

   

  Matija Pleško, igralec ACH Volleyja: “Do nobene zmage v letošnji sezoni nismo prišli na lahek način. Če se ne motim, je za nami okoli 60 tekem, izgubili smo jih le osem, ampak na koncu smo pustili odličen vtis. Osvojili smo domači naslov, pred tem še srednjeevropsko ligo. Žal smo ostali brez pokalne lovorike, kar se velikokrat zgodi, tam se igra le ena tekma, in če potem črto, ko je glava še vroča, smo res lahko zadovoljni. Čestitke si zasluži tudi Calcit Volleyball in njihov trener Marko Brumen, ki je odlično pripravil ekipo, toda na koncu je bil izid na naši strani. Je pa res, da Kamničani ne počivajo, vsako leto so boljši, mislim pa, da je v finalni seriji prevladalo to, da imamo vendarle boljšo ekipo od njih.”

  Marko Brumen, trener Calcita Volleyballa: “Imamo določene igralce, ki v igri veliko nihajo, ta nihanja pa so tako velika, da jih ne moremo preživeti. Tudi tokrat je odločil njihov dober servis in naš zelo slab sprejem. Seveda sta ta dva elementa povezana, vsekakor pa so bili Ljubljančani na tej relaciji obakrat v Tivoliju veliko boljši od nas. Če bi bili na obeh tekmah na svoji običajni ravni, tu mislim tako na sprejem kot servis, bi vsaj eno tekmo lahko zmagali VEndar to ne zmanjšuje uspeha ACH Volleyja, saj sta servis in sprejem osnovna elementa odbojkarske igre in tudi na največjih tekmovanjih zmagujejo tisti, ki to delajo bolje. Tokrat so bili za dva razreda boljši Ljubljančani.”

  Andrej Štembergar Zupan, kapetan Calcita Volleyballa: “Bil sem presenečen nad našim odzivom po koncu tekme, videti je bilo, kot da nismo zadovoljni s končnim drugim mestom. Vedeli smo, da je ACH Volley favorit, da ga bo težko premagati. Na koncu je grenak priokus, saj smo bili na vseh treh tekmah blizu uspeha. Toda, če potegnemo črto skozi sezono, smo z njo lahko zadovoljni. Bili smo v osmini finala pokala challenge, tretji v srednjeevropski ligi, drugi v domačem prvenstvu, osvojili pa smo pokalni naslov. Mislim, da je bila letošnja sezona uspešna, je pa res, da nam ni uspelo v finalu končnice vzeti vsaj ene zmage Ljubljančanom. Žal sreča ni bila na naši strani, ali pa je bila kakovost na njihovi strani.”

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji