Bankirke pokalne prvakinje Slovenije

  Calcit Ljubljana – Nova KBM Branik  0:3 (-9, -14, -23)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 600, sodnika: Valentar (Ravne na Koroškem) in Melavc (Šempeter).
  Calcit Ljubljana: Grudina 6, Božič, Lenarčič, Vrhovnik 4, Igličar 7, Forštnarič, Kučej 1, Kostić 5, Aragao 2, Hribar, Jerala – libero, Turk, Potokar 5, Koleva 1. Trener: Gašper Ribič.
  Nova KBM Branik: Mlakar 14, Blagne, Kaučič 6, Sužnik – libero, Cvetanović 10, Ammerman 12, Vovk, Najdič 2, Pučnik, Planinšec 8, Sobočan – libero, Pintar, Eržen. Trener: Sebastijan Škorc.

  Odbojkarice Nove KBM Branika in Calcita Ljubljane so se v finalu pokala Slovenije do zdaj pomerile že petkrat, trikrat so bile boljše Mariborčanke, ki so do zdaj v tem tekmovanju zmagale že štirinajstkrat. Mariborčanke so v letošnji sezoni z Ljubljančankami srečale dvakrat, obakrat, tako v državnem prvenstvu kot na turnirju srednjeevropske lige v Poreču konec minulega leta pa so prišle do zmage v petem nizu.

  Finalni dvoboj so bolje začele mariborske odbojkarice, ki so z asom Sarah Ammermann na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk, po še enem njenem dobrem servisu pa je Marina Kaučič svoji ekipi prinesla že pet točk prednosti (9:4). Gašper Ribič, ki je tekmo začel s Cecilio Aragao, Moniko Potokar, Slavino Kolevo, Tino Grudino, Eleno Kučej, Urško Igličar in prosto igralko Metko Jeralo, je bil prisiljen vzeti prvi polminutni odmor, nato kmalu zatem še drugega, toda Mariborčanke so na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo enajstih točk. Kolevo je sicer zamenjala Petra Vrhovnik, vendar je Ammermanova izvajala kar osem začetnih udarcev zapored, ob tem pa je dosegla štiri ase. S tem je bil niz, ki ga bo morala ekipa Calcita Ljubljane hitro pozabiti, odločen. Mariborčanke so prevladovale v vseh elementih igre, tudi po zaslugi neprepoznavne igre domače ekipe.

  Tudi drugi niz so bolj odločno začele Mariborčanke, ki so še naprej pritiskale s servisom, bile boljše v bloku in napadu, kar jim je prineslo vodstvo s 5:2. Z asom Vrhovnikove so Calcitovke izid na peti točki izenačile, toda ob prvem tehničnem odmoru so spet zaostajale za tri točke, po napaki Igličarjeve že štiri (9:13). Ribič je svoje varovanke želel prebuditi z novim polminutnim odmorom, v igro je namesto Igličarjeve poslal Olivero Kostić, vendar so bankirke ob drugem tehničnem odmoru vodile s petimi točkami prednosti. Še bližje vodstvu z 2:0 v nizih so bile varovanke trenerja Sebastijana Škorca po novem asu, tokrat Saše Planinšec, ko so povedle s 17:11. Mariborčanke so na servis Ize Mlakar Calcitovkam pobegnile na osem točk (20:12), s tem pa so bile do svoje 15 pokalne lovorike oddaljene le še en niz. Do konca niza so Mariborčanke svojo prednost le še povečale, zadnjo točko je prispevala Marina Cvetanović.

  V tretjem nizu je Kostićeva ostala v igri, domače odbojkarice pa so le nekoliko popravile svojo igro in prvič na tekmi povedle s tremi točkami prednosti (6:3), ob prvem tehničnem odmoru pa so vodile z dvema točkama. Toda na servis Sare Najdič so Mariborčanke z delnim izidom 5:0 prišle do vodstva z 11:9, vendar so bile tudi ob drugem tehničnem odmoru v prednosti, resda le s točko naskoka. Calcitovke so s tremi zaporednimi asi Tine Grudine nasprotnicam pobegnile za štiri točke (19:15), toda po asu Marine Kaučič in bloku Saše Planinšec so vodile le še za točko (20:19). Sara Najdič je z asom izid na 21. točki izenačila, odlična Planinšeceva pa je z novim blokom Braniku po daljšem času spet priborila vodstvo (23:22). Takoj v naslednjem napadu so Mariborčanke prišle do dveh zaključnih žog za končno zmago, Ammerman je izkoristila prvo. 

  Za najboljšo igralko turnirja je bila izbrana Iza Mlakar (Nova KBM Branik), najboljša organizatorka igre je bila Cecilia Aragao (Calcit Ljubljana), najboljša blokerka Saša Planinšec (Nova KBM Branik) in najboljša prosta igralka Anita Sobočan (Nova KBM Branik).

  Izjave po tekmi

  Gašper Ribič, trener Calcit Ljubljane: Mariborčanke so bile v vseh elementih igre boljše od nas. Skozi vso tekmo so držale sprejem, bolje so izvajale začetne udarce, na drugi strani nam ni šlo prav nič. Ni kaj, zasluženo so nas premagale.

  Tina Grudina, blokerka Calcita Ljubljane: Že na začetku tekme nismo igrale sproščeno, kot da smo bile preveč nervozne, čeprav smo komaj čakale na to finalno tekmo. Preprosto nam igra ni stekla. Prva dva niza so bile veliko boljše od nas, v tretjem smo le prikazale nekaj boljšo igro, vendar je bilo to premalo. To ni bila naša igra.

  Sebastijan Škorc, trener Nove KBM Branika: Ker gre za mojo prvo trenersko člansko lovoriko, je zmaga še toliko bolj sladka. Dekleta so igrale, kot smo se dogovorili. Na igrišču so bile ves čas stabilne, delovale so kot ekipa, pomagale so druga drugi. Prva dva niza smo resnično odigrale na visoki ravni, tudi v končnici tretjega niza, ko smo se uspeli vrniti v igro. Še enkrat čestitke dekletom za prikazano igro.

  Marina Cvetanovič, sprejemalka Nove KBM Branika: Mislim, da je bilo odločilno to, da smo tako dobro začele tekmo, ko nam je vse uspevalo. Ves čas smo bile zbrane in natančno smo vedele, kaj moramo na igrišču delati. Verjetno smo s tem presenetile naše nasprotnice, ki se niso več pobrale. Sicer je lepo osvojiti pokal, toda v prvenstvu bo to popolnoma druga zgodba.

   

   

  Komentarji