ACH Volley ima več reprezentantov

  Odbojkarji Calcit Volleyballa in ACH Volleyja so po štirih krogih še edini neporaženi ekipi v 1. DOL. Po jutrišnji tekmi, ki se bo v ŠD Kamnik začela ob 20. uri, bo na vrhu prvenstvene lestvice le še ena ekipa. Hkrati bo to prva medsebojna tekma v tem trenutku najboljših slovenskih ekip do konca letošnjega leta, saj se bosta ekipi, če ne bo prišlo do kakšnega presenečenja, pomerili tudi v četrtfinalu pokala Slovenije. Za Jana Brulca, ki je v lanski sezoni igral za ACH Volley, a se je po letu dni vrnil v dres kamniškega Calcit Volleyballa, bo jutrišnja tekma z državnimi prvaki imela še dodatno draž.

  „Vedno je lepo igrati proti svojim nekdanjim klubom. Vse to sproža dodatna čustva, dodatno energijo in že v drugem krogu proti Krki je bilo podobno. Po drugi strani je dobro, da je prišlo do te tekme, da končno vidimo, kje trenutno smo. Upam, da se bo izšlo tako, kot si želimo,“ je pred jutrišnjim derbijem z Ljubljančani popolnoma miren organizator igre kamniške ekipe. Najboljša slovenska odbojkarska ekipa zadnjega desetletja je, tako kot kamniška, po štirih krogih še brez poraza, na papirju pa je imela težje nasprotnike od nje. To dokazuje, da ima tudi v letošnji sezoni, čeprav so jo zapustili mnogi igralci, še vedno zelo močno zasedbo. Vsaj za slovenske razmere, kajti vedeti je treba, da oba tujca, Američan Mochalski in Kamerunec Sem Dolegombai do zdaj še nista igrala.

  „Če gledamo na papirju, ima ACH Volley tri reprezentante, in če zraven dodamo še nekdanja reprezentanta Flajsa in Pleška, jih ima pet, mi s Tončkom Šternom le enega. Že zato so oni, vsaj na papirju, naša najboljša ekipa, vendar bodo morali to dokazati tudi na parketu. Ljubljančani so imeli na začetku sezone določene težave in ko je prišla tekma s Panvito, smo mnogi mislili, da bo prav ta tekma pokazala njihovo dejansko stanje, a so jo gladko dobili. Ampak tudi mi imamo po štirih krogih dvanajst točk. Dobili smo vse tekme, ki smo jih morali.“

  Ob tem so Kamničani, z izjemo dveh izgubljenih nizov, vse druge dobili dokaj prepričljivo.

  „Da, to je res, vendar se zavedamo, da z igro še ne blestimo. Še vedno to ni tisto, kar sami pričakujemo in kar si želimo. Zato upam, da bo v naši igri še prišlo do napredka in verjamem, da tudi bo, izgubljena niza pa nista nič posebnega. To se zgodi. Dovolj je, da dve žogi končata v avtu ali mreži in se niz obrne, toda dobro je, da smo se po teh izgubljenih nizih hitro pobrali ter naslednje nize zanesljivo dobili.“

  Prav to dejstvo dokazuje moč kamniške ekipe v letošnji sezoni, a bo to treba dokazati tudi jutri, predvsem pa bo treba popraviti sprejem, ki v Novi Gorici ni bil na najvišji ravni.

  „Če sprejem teče, potem teče cela igra, če ne gre, se moramo drugi toliko bolj potruditi, da se to ne opazi toliko in da na drugih stvareh igramo toliko boljše. A kot rečeno, še ne igramo, kot bi si želeli, vendar verjamem, da bo sčasoma bolje in da bo prišla tista igra, ki se je nadejamo.“

  Vrnitev Jana Brulca v Calcit Volleyball velja za največjo okrepitev kamniškega kluba. Čeprav bi bil v letošnji sezoni najverjetneje prvi podajalec v ACH Volleyju, igral bi tudi v ligi prvakov, se je vseeno odločil za vrnitev v Kamnik.

  „Potreboval sem približno dva meseca, da sem sprejel končno odločitev. V odstotkih bi lahko rekel, da je bilo 51-odstotkov proti 49-tim, da sem se odločil za Calcit. Med drugim je prevladalo to, da mi je bil ACH Volley dolžan za minulo sezono in ta dolg še obstaja, obenem sem lansko sezono bolj ali manj presedel, česar do takrat nisem bil navajen, sploh pa v tej fazi razvoja, ko je zame najbolj pomembno, da igram. Na drugi strani je v Calcitu zelo dobra ekipa, imamo se dobro, vzdušje je odlično in za zdaj je vse tako, kot mora biti in sem resnično zadovoljen,“ pravi študent fakultete za varnostne vede v Ljubljani, ki je bil eden tistih, ki se je pred začetkom reprezentančnih priprav selektorju Luki Slabetu zahvali na vabilu. Ali to pomeni, da se pri 21-letih že odpoveduje igranju za slovensko reprezentanco?

  „Ne, nikakor ne, toda za zdaj je še vedno na prvem mestu študij, saj bi rad najprej končal fakulteto in se pozneje popolnoma posvetil odbojki. Lani na fakulteti nisem mogel ravno veliko narediti, ker smo imeli dvakrat dnevno treninge, tu so bila potovanja in sem skušal poleti zakrpati te študijske luknje, zato sem se tudi odločil tako kot sem se. Sicer ni slabo, če imaš prosto poletje, toda, če bo selektor ocenil, da lahko pomagam reprezentanci, se bom vabilu z veseljem odzval.“

  Vendar pa jutrišnja tekma med Calcitom in ACH Volleyjem ne bo edini derbi petega kroga. Zelo zanimivo bo tudi v Kranju, kjer se bosta pomerili ekipi Triglava in Panvite. Na Ravnah bo Fužinar gostil Go Volley, v Šoštanj pa prihaja Krka. Le tekma v Kanalu naj bi že bila odločena?

  „Kranjčanom se je uvodna tekma prvenstva proti Krki srečno izšla, vendar so v nadaljevanju dokazali, da igrajo dobro odbojko. Tudi ACH-ju so odvzeli niz, medtem ko so Sobočani proti njemu bili nemočni. Ampak ne glede na vse, bi Panvita vseeno morala zmagati, ji pa ne bo lahko. Tudi na Ravnah bo težko napovedati zmagovalca. Go Volley je proti nam v prvem nizu igral zelo dobro. S servisom so pritiskali in mladi Vrtovec je dosegel tri ase zapored, vendar v nadaljevanju tekme ni bilo več tako in veliko bo odvisno od tega, ali bo Novogoričanom stekla igra ali ne. Fužinarja v tej sezoni še nisem videl, tako da ne vem, kako igrajo, ne bi bil pa presenečen, če bo pet nizov. Kot nekdanji igralec Krke upam, da bo moja nekdanja ekipa osvojila vse tri točke, medtem ko bi Salonit res moral dobiti vse tri točke. Toda proti slabšim ekipam je včasih težko igrati, zato se bodo morali Kanalci potruditi, da ne bo prišlo do presenečenja,“ se je Brulec dotaknil še drugih štirih tekem v jutrišnjem krogu 1. DOL moški, po katerem bo neporažena le še ena ekipa. Tudi ACH Volley, čeprav oslabljen v primerjavi z lansko sezono, je, tako kot Calcit Volleyball, vse štiri tekme dobil dokaj prepričljivo. Premagal je Lunos Maribor, Panvito Pomgrad in Astec Triglav v svoji dvorani, v gosteh pa je premagal Go Volley. In to kljub temu, da so vse štiri tekme igrali brez svojih dveh tujcev.

  „Jutri naj bi Eric Mochalski le zaigral, medtem ko kamerunski bloker Sem Dolegombai vsaj še nekaj časa ne. Sicer pa sem s tistim, kar smo do zdaj naredili, zadovoljen. Vedno bi bilo lahko še bolje, vendar glede na to, da imamo kar nekaj težav s sestavo ekipo, je vseh dvanajst točk izkupiček, ki smo ga načrtovali,“ je z zdajšnjim točkovnim izkupičkom zadovoljen Tomislav Šmuc, trener ACH Volleyja. Na papirju so imeli Kamničani lažje nasprotnike od Ljubljančanov, vendar: „Morda je temu res tako, toda to je šele začetek sezone, pred nami je še veliko tekem in marsikaj se lahko še zgodi. Z izjemo Go Volleyja smo vse druge tekme igrali doma in tako bo do konca prvega dela rednega dela prvenstva. Pričakujem, da nam bo v drugem delu, ko bodo na sporedu tudi tekme lige prvakov, precej težje, saj bo prisotna utrujenost, zaradi težkih tekem in potovanj. Najbolj pomembno bo, da bomo v formi marca in aprila, ko se bo začela končnica državnega prvenstva, zato niti ne pripisujem kakšne velike teže zdajšnjim tekmam v domačem prvenstvu,“dodaja Šmuc, za katerega bo jutrišnja tekma vendarle nekaj posebnega, saj bo igral v Kamniku, s katerim je leta 2001 osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka. Tako kot tudi Matija Pleško.

  „Na to sem že skoraj pozabil, saj je od takrat minilo že štirinajst let in vsekakor so to lepi spomini. Pa tudi sicer Calcit sodi v ožji krog favoritov za naslov državnega prvaka in mislim, da bo tekma sama po sebi prijetna in kakovostna tudi za gledalce. Prepričan sem, da bodo na svoj račun prišli tudi gledalci in upam, da bodo prišli v velikem številu,“ je še povedal nekdanji slovenski reprezentančni organizator igre, ki je lani s Črnučami osvojil prvo mesto v 2. DOL, v letošnji pa vodi najboljšo slovensko odbojkarsko ekipo zadnjega desetletja.

  Kot smo omenili že v uvodu, bo jutrišnja tekma prva od treh, kolikor jih do konca tega leta pričakujemo med Calcitom in ACH Volleyjem. Žal se je žreb v pokalu Slovenije poigral z obema ekipama, ki se bosta na nasprotnih straneh mreže spet stali 26. novembra in 10. decembra, ko bodo na sporedu četrtfinalni obračuni. Hkrati bo jutrišnja tekma z Ljubljančani za Kamničane prva od štirih zaporednih tekem, kolikor jih bodo v nadaljevanju državnega prvenstva zapored igrali v svoji dvorani. Že to soboto se bodo pomerili z Astec Triglavom, prihodnjo soboto s Panvito Pomgradom ter 25. oktobra še s Fužinarjem.

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15

  Organizatorja igre: Jan Brulec, Tine Kvas.

  Sprejemalci: Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Žiga Štern, Sergej Drobnič.

  Blokerji: Jernej Stavbar, Boris Brus, Žan Novljan.

  Korektorji: Tonček Štern, Primož Vidmar.

  Prosti igralec: Klemen Hribar.

  Trener: Marko Brumen, pomočnik trenerja: Aleš Hribar, statistik: Karlo Reisner.

  ACH Volley v sezoni 2014/15

  Organizatorja igre: Matija Jereb, Jure Kasnik.
  Sprejemalci: Andrej Flajs, Jan Klobučar, Matija Pleško, Bine Slovnik.
  Blokerji: Jan Kozamernik, Diko Purič, Stjepan Jurič, Sem Dolegombai, Mario Koncilja.
  Korektorja: Eric Mohcalski, Danijel Pokeršnik.
  Prosti igralec: Miha Plot.
  Trener: Tomislav Šmuc, pomočnik trenerja: Primož Dirntiš, statistik: Mitja Torkar.

  Pari petega kroga 1. DOL moški

  Jutri, 8. oktober: Calcit Volleyball – ACH Volley (20:00, ŠD Kamnik), Astec Triglav – Panvita Pomgrad (ŠD Planina, 19:00), Fužinar Ravne Metal – Go Volley (OŠ Prežihov Voranc, 19:00), Salopnit Anhovo – Lunos Maribor (ŠD Kanal, 19:00), Šoštanj Topolšica – Krka (ŠD Šoštanj, 20:00).

  Vrstni red: 1. ACH Volley 12 (12:1), 2. Calcit Volleyball 12 (12:2), 3. Salonit Anhovo 9 (10:5), 4. Astec Triglav 7 (10:8), 5. Panvita Pomgrad 7 (8:7), 6. Fužinar Metal Ravne 6 (8:8), 7. Krka 3 (6:11), 8. Go Volley 2 (5:11), 9. Šoštanj Topolšica 1 (3:12), 10. Lunos Maribor 1 (3:12).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji