Od blizu: Miha Okorn

  Komunikativni Miha Okorn je povsem predan športu, odličen je tudi v šolskih klopeh. Najstnik, ki bo junija dopolnil 15 let, v prostem času rad sede za klavir in prebira strokovne publikacije. Njegove največje sanje so zaigrati v italijanski ligi. 

  Calcit Volley: Miha, v zadnjih tednih se nam je življenje obrnilo na glavo. Kako doživljaš to obdobje? Kaj počneš, da si krajšaš čas?

  Miha Okorn: Res je, nepričakovano nas je doletela pandemija nove koronavirusne bolezni. Menim, da situacija ni tako pesimistična kot radi pišejo v medijih. V teh časih je potrebno ostati miren, na dogajanje gledati realistično in se o zadevah informirati preko pravih virov, sicer lahko hitro izgubimo glavo in nasedamo raznim paničnim zgodbam. Sam upoštevam sprejete ukrepe, torej ostajam doma, skrbim za higieno rok in kašlja, zunaj ohranjam varnostno razdaljo. Glede na to, da so se šole hitro reorganizirale in uvedle sistem šolanja na daljavo, mi doma ni dolgčas, saj imam kar nekaj šolskih obveznosti. Sicer pa v prostem času rad berem, tečem, gledam filme, igram klavir in počivam.

  Calcit Volley: Si pravi knjižni molj. Kaj prebiraš v teh dneh?

  Miha Okorn: Drži, zelo rad berem, saj menim, da je branje izredno pomembno za širjenje obzorij. Večkrat denimo namesto klasičnega učenja z učbenikom in zvezkom raje vzamem kakšno dobro knjigo o tej temi ali pa preberem članke in intervjuje o tem in se na tak učim način. Sicer rad berem tudi spletne strani o dogajanju po svetu. Potrudim se, da izberem verodostojne vire, berem na primer Financial Times, BBC, CNN, Svet Kapitala. Romanov in ostalih izmišljenih avtorskih zgodb ne maram preveč, raje posežem po priročnikih in delih priznanih zgodovinarjev in znanstvenikov. Zdaj na primer berem knjige izraelskega zgodovinarja in profesorja Yuvala Noaha Hararija, ki je tudi moj najljubši avtor. Njegova dela so res nekaj posebnega, zato jih tudi večkrat preberem in se poskušam iz njih čim več naučiti. Moja najljubša knjiga je njegovo delo 21 nasvetov za 21. stoletje, ki govori o izzivih, s katerimi se soočamo v današnjem svetu in o težavah, ki bi jim morali v prihodnosti posvetiti več pozornosti.

  Calcit Volley: Karantena niso počitnice, šola še vedno poteka, le da na daljavo. Kako ti ustreza takšen način šolanja prek žice? Imaš občutek, da se dovolj naučiš? Bi takšen način šolanja uvedel tudi sicer, ko ne bomo v karanteni ali ti je ljubša običajna šola?

  Miha Okorn: Način šolanja na daljavo mi ustreza, saj si delo lahko razporedim tako, da imam več prostega časa. Kljub temu pa bi po koncu pandemije kar ohranil običajno obiskovanje šolskih prostorov, že zaradi druženja s sošolci. Obiskujem 9. razred OŠ Frana Albrehta Kamnik. Učitelji nam na začetku vsakega tedna v spletne učilnice naložijo snov,  ki mora biti opravljena do konca tedna. Sam si snov razdelim tako, da najpozneje v torek končam delo in imam potem tri dni prosto, da se lahko več ukvarjam s športom in drugimi aktivnostmi. Mislim, da se na tak način naučimo približno enako kot pri klasičnem pouku, je pa res, da nekaterih stvari (na primer športnih dejavnosti, fizikalnih eksperimentov, petja pri glasbi …) ni mogoče opraviti prek interneta.

  Calcit Volley: Sezona se je končala prej kot bi si želeli. Kako si zadovoljen s to sezono?

  Miha Okorn: Na žalost so se tekmovanja res končala izjemno zgodaj. Po eni strani sem razočaran, saj so najboljše tekme šele prihajale – računali smo na zaključni turnir s starejšimi dečki – po drugi strani pa se strinjam z odločitvijo zveze, da tekmovanja prekini v korist zdravju, kar je trenutno najpomembneje. Če sem prav razumel, obveljajo trenutni rezultati, kar pomeni, da smo s starejšimi dečki dosegli naslov državnih podprvakov. Sliši se odlično, vendar moram priznati, da smo oziroma sem razočaran, saj menim, da bi nam ob normalnem poteku prvenstva uspelo osvojiti zlato. Z drugimi kategorijami letos nismo bili tako uspešni, po mojem mnenju tudi zaradi menjave trenerja v klubu. Je pa bila letošnja sezona gotovo en velik korak naprej, dobro smo trenirali in od najboljših trenerjev v Sloveniji odnesli veliko novega odbojkarskega znanja.

  Calcit Volley: Nedolgo nazaj te je Občina Kamnik nagradila s priznanjem v kategoriji kadetov do 17 let in to niti ni bilo prvič. Kaj ti pomenijo takšne nagrade?

  Miha Okorn: Vse nagrade, pokali, medalje in priznanja mi pomenijo neko potrditev na moji športni poti, da delam dokaj uspešno. Je pa nagrada Občine Kamnik res posebna čast, saj je konkurenca kar visoka in mi zato veliko pomeni, da sem lahko stal na odru z najboljšimi športniki z vseh področij.

  Calcit Volley: Kako doma skrbiš za telesno pripravljenost in odbojkarsko formo?

  Miha Okorn: Seveda so z uvedbo karantene odpadli tudi vsi treningi. Prav zato je zelo pomembno, da v teh časih, ko je potrebno ostajati doma in zaradi šole veliko časa preživeti za računalnikom, zelo pomembno, da ohranjamo telesno kondicijo in moč. Če vreme dopušča, poskušam vsak drugi dan preteči okrog 12 kilometrov, vsak večer delam okoli 30 minut vaj za moč in preventivo. Kar pa se tiče odbojkarske forme, se bojim, da bom zaradi odsotnosti treningov kar krepko nazadoval, saj je težko ohraniti občutek za žogo, natančnost na sprejemu, servisu in napadu brez rednih treningov. Doma delam ponovitve za spodnji in zgornji odboj, vendar to ni isto kot pravi treningi. Upam, da bom, ko se stanje stabilizira, čim prej prišel nazaj v formo, v kateri sem bil pred izbruhom bolezni.

  Calcit Volley: Bi lahko izpostavil svoj najljubši in svoj najtežji trenutek na dosedanji športni poti?

  Miha Okorn: Nimam nekega določenega slabega trenutka. Vsi trenutki, ko ti ne gre, ko forma zaniha, ko si utrujen, ko zgubiš tekmo so slabi. Žal je v športu tako, da taki trenutki prej ali slej pridejo, treba jih je čim prej pozabiti, se iz njih česa naučiti in se osredotočiti na nadaljevanje sezone. Kot najboljši trenutek moje športne kariere za zdaj bi lahko izpostavil finalni turnir male odbojke pred dvema letoma. Takrat smo z ekipo osvojili naslov državnih prvakov, sam pa sem bil izbran za najboljšega igralca turnirja. Upam, da bo takih in še lepših trenutkov v prihodnosti veliko, saj pomembno vplivajo na samozavest in prepoznavnost igralca.

  Calcit Volley: Ko si bil mlajši, si svoje športne uspehe doma menda proslavljal z glasnim petjem Zdravljice. Še vedno to počneš?

  Miha Okorn: Haha, ko sem bil mlajši, sem res znal nekaj državnih himen na pamet, sem pa do danes vse, z izjemo slovenske seveda, pozabil. Sicer nisem dober pevec, bi bil pa počaščen, če bi lahko Zdravljico nekoč v dresu članske reprezentance prepeval pred navijači.

  Calcit Volley: Si vsestranski športnik, atlet, dvoranski odbojkar, odbojkar na mivki. Smo pozabili na še kakšen šport? Kateri ti je najbolj blizu?

  Miha Okorn: Poleg odbojke mi je zelo pri srcu tudi smučanje. Če odbojkarski koledar dopušča, v zimskem času rad z družino odidem v sosednjo Avstrijo oziroma Italijo, saj so tam smučišča bistveno boljša kot v Sloveniji. Moj najljubši šport je zagotovo odbojka na mivki, tam imam tudi najboljše rezultate, hkrati pa v tem športu tudi najbolj uživam.Calcit Volley: Kakšne so tvoje športne ambicije? Se želiš s športom preživljati ali bo to nekaj, kar počneš za zraven?

  Miha Okorn: Glede na to, da mi gre v šoli še kar dobro, bom zagotovo želel zaključiti šolanje na visokem nivoju in si poskušal ustvariti dobro kariero. Nek daljni cilj je recimo šolanje in doktorat v Ameriki, ne bom pa razočaran, če se bo obrnilo drugače. Če ne bo poškodb ali kakšnih drugih nepredvidenih situacij, me bo odbojka zagotovo spremljala celo življenje. Moji trenutni kratkoročni cilji za obdobje nekje treh, štirih let so igranje v slovenski kadetski oziroma mladinski reprezentanci in v prvi članski ligi zastopati barve Calcit Volleyja. Dolgoročno pa so moje odbojkarske sanje igrati v prvi italijanski ligi, ki je trenutno najmočnejša in najbolj gledana odbojkarska liga na svetu. Če bi mi to denimo uspelo in bi moral izbirati med akademsko in profesionalno športno kariero, bi se verjetno odločil za zadnjo. Zavedam pa se, da je pot do tja še izjemno dolga, polna vzponov in padcev, težkih in zmagovitih trenutkov ter pomembnih odločitev. Zato poskušam vsak trening oddelati maksimalno, s tem dolgoročnim ciljem v mislih.