Gregor, Miha, Mija in Adriana so si priborili nastop na evropskem prvenstvu

  Slovenski odbojkarji do 18 let so osvojili naslov srednjeevropskih prvakov in se uvrstili na evropsko prvenstvo, na katerem bodo branili naslov. Enako uspešna je bila tudi ženska reprezentanca do 17 let.

  Slovenska moška reprezentanca do 18 let se je uvrstila na evropsko prvenstvo, ki ga bo julija gostila Gruzija. Varovanci Iztoka Kšele so v 1. krogu kvalifikacij, ki jih je gostil Maribor, začeli s prepričljivo zmago s 3:0 (13, 15, 15) nad Hrvaško, zatem pa so naši mladi upi s 3:0 (18, 19, 18) odpravili še Madžarsko. Aktualnim evropskim prvakom do 17 let so zatem nasproti stali Avstrijci in jim zadali prvi poraz, boljši so bili po petih nizih, z 2:3 (16, -22, 21, -23, -5). Slovenci so tako osvojili drugo mesto v skupini A, ki jim je prineslo polfinalni obračun s Češko.

  Tudi Čehi so pred začetkom kvalifikacij veljali za ene od favoritov tekmovanja, s tremi zmagami so tudi osvojili prvo mesto v skupini B, a v polfinalu nato niso bili kos razpoloženim slovenskim odbojkarjem, ki so znova dokazali, da najbolje igrajo prav v odločilnih trenutkih. Naši fantje so se veselili zmage s 3:0 (24, 18, 21) in si zagotovili veliki finale. V njem niso ničesar prepustili naključju in so se Avstrijcem, ki so v polfinalu odpravili Izraelce, oddolžili za poraz v skupinskem delu tekmovanja. Slovenski odbojkarji so slavili s 3:1 (20, 22, -22, 13) in si tako priigrali vozovnico za evropsko prvenstvo do 18 let, ki ga bo od 9. do 17. julija gostila Gruzija in na katerem bodo branili naslov evropskih prvakov.

  Reprezentanca Slovenije do 18 let: Gregor Frece (Calcit Volley), Miha Kosanc, Matevž Karadža Pevc, Jakob Podbregar Špes, Vid Suhadolnik, Urban Rajnar, Jurij Oman, Luka Marovt, Nejc Najdič, Miha Okorn (Calcit Volley), Jošt Purgar, Jošt Kržič. Selektor: Iztok Kšela.

  Dekleta so si vozovnico za julijsko evropsko prvenstvo na Češkem priigrala v Zadru, kjer so v finalu po ogorčenem boju s 3:2 (21, -12, -24, 17, -10) ugnale Hrvaško. Varovanke Jaroša Štekla so turnir končale brez poraza. Najprej so bile s 3:0 (22, 22, 19) uspešnejše od Slovaške, od izbrane vrste Avstrije pa so bile boljše s 3:1 (13, 21, -22, 19). V polfinalu proti razpoloženim Slovenkam, ki so slavile s 3:0 (18, 18, 17), niso imele nobenih možnosti sosede Madžarke.

  Reprezentanca Slovenije do 17 let: Adriana Vukojević (Calcit Volley), Eva Kneževič, Lira Pukl Verdel, Maja Lebič, Maša Pucelj, Mija Šiftar (Calcit Volley), Nadja Gojković, Saša Damjanović, Tia Hotič, Urša Sevčnikar, Lavra Križanič, Nika Pucelj.

  Foto: OZS