Slovo od Tivolija s porazom proti zvezdniškemu Fenerbahčeju

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v tekmi petega kroga skupine C Lige prvakinj v ljubljanski dvorani Tivoli izgubile s turškim Fenerbahčejem z 0:3 (-21, -17, -19). Svojo zadnjo tekmo v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju bodo Kamničanke igrale prihodnji torek, ob 19. uri, v Potsdamu, že v soboto pa jih v drugem krogu modre skupine Sportklub prve odbojkarske lige za ženske, v Kopru ob 19. uri čaka tekma z Ankaranom.

  Calcit Volley – Fenerbahče  0:3 (-21, -17, -19)

  Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 350, sodnika: Geukes (Nemčija), Jurković (Hrvaška):

  Calcit Volley: Rituper 6, Gorjup, Radišković 7, Šen 6, Najdič, Hutinski 6, Boisa, Grubišić Čabo, Maček, Pucelj 11, Čižman, Banko (L). Trener: Bruno Najdič.

  Fenerbahče: Örge (L), Stysiak 3, Eroglu, Germen Korkmaz (L), Cetin, Kalac 8, Diken, Fedorovceva 10, Menzes Oliveira de Souza 19, Boz 6, Erdem Dündar, Fetisova 5, Drč 3a, Ünal. Trener: Stefano Lavarini.

  Ob slovesu od dvorane Tivoli v letošnji Ligi prvakinj so kamniške odbojkarice gostile v tem trenutku eno najboljših evropskih ekip, Fenerbahče iz Carigrada. Turkinje v skupini D še niso izgubile niza. Še najbližje so temu bile odbojkarice Grot Budowlanija, ki so doma prvi niz izgubile s 24:26, medtem ko so Kamničanke v Carigradu iz niza v niz igrale boljše ter tekmo izgubile z 0:3 (-16, -18, -19).

  Pred tremi leti so Kamničanke na turnirju v Coneglianu Fenerbahčeju odvzele en niz, to je bil sploh njihov prvi v Ligi prvakinj, blizu pa so mu bile tudi v današnjem prvem nizu, ki so ga hrabro začele. V postavi je bila sicer tudi novinka v kamniškem dresu, Julija Grubišić Čabo, druga novinka, ali bolje rečeno povratnica, Lucille Charuk bo lahko igrala šele prihodnji četrtek v Potsdamu, ob dobrem servisu pa so z asom Andjelke Radišković povedle z 10:7. Po bloku Lare Rituper so domače odbojkarice gostjam pobegnile tudi za štiri točke (12:8), vodile pa so tudi še s 14:10. Toda na servis Ane Cristine Menezes Oliveira de Souza je Arina Fedorceva izid na 15. točki izenačila, z blokom Asli Kalac pa je Fenerbahče prišel do svojega vodstva s 17:16. Kamniški sprejem ni bil več tako dober kot do sredine niza, prav tako so domačinke vse težje zaključevale napadu in po novem bloku gostij so zaostajale za tri točke (18:21). Z dvema zaporednima točkama Maše Pucelj so Kamničanke še prišle na točko zaostanka (20:21), to pa je bilo tudi vse.

  V drugem nizu so domače odbojkarice po napaki gostij še vodile s 6:5, nadaljevanje pa je bilo v znamenju Fenerbahčeja. Varovanke italijanskega trenerja Stefana Lazarinija so »pritiskale« s servisom in s tem oddaljile Kamničanke od mreže, posledično so zato domačinke imele toliko več težav z organizacijo napada, tako da so turške odbojkarice prišle do osmih točk prednosti (18:10). Niz je bil s tem odločen, zanimivo pa je, da Lazarini navkljub visokemu vodstvu in dejstvu, da si je njegova ekipa že zagotovila prvo mesto v skupini C, ni do konca niza, ki se je končal s kamniško napako, naredil niti ene menjave.

  Kamničanke so v tretjem nizu še vodile s 3:1, na servis Kalaceve pa so Turkinje dosegle pet zaporednih točk, zadnjo Fedorceva in pri zaostanku treh točk (3:6) je Bruno Najdič posegel po polminutnem odmoru. Domače odbojkarice so še naprej imele težave z zaključevanjem napadov, v prih dveh nizih so bile recimo 28-odstotne, Turkinje 50-odstotne, kar je bil eden od razlogov, da je Fenerbahče po točki Fetisove Kamničankam pobegnil že za sedem točk (11:4). Najdič je vzel še svoj drugi polminutni odmor in šele Rituperjeva je prekinila serijo štirih zaporednih točk gostij. S točko Pucljeve, ki je prejšnji teden na srednjeevropskem prvenstvu reprezentanc do 20 let odigrale pet tekem za slovensko reprezentanco, so domače odbojkarice prišle na štiri točke zaostanka (13:17). Za štiri točke so zaostajale še pri izidu 17:21, tekmo pa je končala z 19 točkami najbolj učinkovita igralka tekme, Menezes Oliveira de Souza.

  Izjave po tekmi

  Bruno Najdič trener Calcit Volleyja: »Zelo hrabro, kakovostno smo stopili v tekmo, kar me
  veseli. Žal smo imeli v vsakem od nizov nekaj slabih trenutkov, ko tako kakovostna ekipa, kot
  je Fenerbahče, naredi tisto prednost, ki jo je potem težko uloviti. Spet so bile določene
  situacije, ki bi jih lahko in morali odigrati bolje, ampak to je vedno, v vsaki tekmi. Toda tudi
  če bi vse naredili idealno, bi morda osvojili tudi kakšen niz, vendar bi se tekma lahko odvijala
  tudi drugače in bi jo izgubili že po uri igranja. S te strani sem zadovoljen, kako smo tekmo
  odigrali in vesel sem, da smo Turkinjam nudili dostojen odpor.«

  Lara Rituper, igralka Calcit Volleyja: »Težko je igrati proti ekipi, ki je nekaj kakovostnih
  razredov višje od nas, vseeno pa smo z igro lahko zadovoljne. Seveda bi bilo lahko tudi
  boljše, vendar še nismo v tisti formi, v kateri smo bile po koncu leta, saj je bila to naša prva
  tekma. Žal mi je, da v prvem nizu nismo izkoristile svoje priložnosti, ko so tudi one delale
  napake, me pa smo pritiskale s servisom. Škoda, ker nismo bile zbrane do konca niza, ker bi
  ga morda tudi osvojile, v nadaljevanju pa je prišla do izraza njihova kakovost.«

  Sara Najdič, igralka Calcit Vollejya: »Seveda nam je žal za končnico uvodnega niza, vendar
  so gostje pokazale vso svojo kakovost. Mislim, da smo nudile dober odpor, čeprav sama
  nisem zadovoljna samo s tem, ampak vseeno je šlo za prvo tekmo v tem letu in samo
  pozitivno moramo nadaljevati sezono. Igrale smo na ravni, ki smo jo v tem trenutku sposobne,
  prostora za napredek je še veliko in verjamem, da bomo to v nadaljevanju sezone tudi
  potrdile.«