Z zmago prehiteli Zagrebčane na tretjem mestu

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi 15. kroga srednjeevropske lige doma premagali Mladost Zagreb s 3:1 (15, -23, 14). Kamničane v sredo, 26. januarja, čaka nova preizkušnja v Mevzi, ko bodo v Myjavi ob 18. uri igrali proti Spartaku.

  Calcit Volley – Mladost Zagreb  3:1 (15, -23, 21, 14)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 50, sodnika: Ovuka, Kuzmanović (oba BiH).

  Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar, Purić 6, Kosmina 10, Gasparini 6, Klobučar 11, Siirilä 12, Brulec 4, Mujanović 10, Pavlović 4. Trener: Matija Pleško.

  Mladost Zagreb: Višić 3, Repek (L), Nikačević 13, Jakoliš, Bakonji 2, Silva Franca, Jakovac 5, Vasko, Buša 11, Gajić 3, Smiljanić, Zeljković 12, Cvancinger 3. Trener: Radovan Gačič.

  V prvi medsebojni tekmi letošnje sezone srednjeevropske lige so Kamničani v začetku novembra v Zagrebu premagali Mladost, toda varovanci slovenskega trenerja Radovana Gačiča so od takrat močnejši za brazilskega sprejemalca Silva Franca. Od takrat so nanizali tudi lepo serijo zmag, ki so jo v sredo prekinili Mariborčani in na ta način pomagali Kamničanom v boju za uvrstitev na zaključni turnir. Na njem je ob domači SK Zadrugi Aich/Dobu le še za tri mesta, ker pa sta se ACH Volley in Merkur Maribor praktično tudi že uvrstila nanj, je realno prostora le še za eno ekipo. Za zdaj so po še eni zmagi v prednosti pred Zagrebčani odbojkarji Calcit Volleyja, ki pa imajo tekmo več. Toda tudi tri točke več.

  Domači odbojkarji, ki se jim je po krajši odsotnosti spet pridružil Miha Bregar, vendar tekme ni začel, še naprej pa manjkata Žan Beravs in Miha Plot, so z dvema zaporednima asoma Tommija Siiriä v začetku uvodnega niza gostom pobegnili za štiri točke (8:4). Trener Zagrebčanov je vzel polminutni odmor, toda po uspešnem napadu Jana Klobučarja so Kamničani svojo prednost povečali na 13:8. Za drugi polminutni odmor se je Gačič odločil po napaki svoje ekipe in zaostanku šestih točk (12:18), vendar tudi to ni zaustavilo domačinov, ki so preko Klobučarja vodili že z 20:13. Niz, v katerem so bili Kamničani boljši v vseh elementih igre, se je končal z dvema asoma Jana Brulca. Skupaj so domači odbojkarji v prvem nizu dosegli šest asov, imeli tri bloke, medtem ko so Zagrebčani ostali brez asa in celo brez bloka, kar je eno njihovih močnejših orožij.

  Tudi drugi niz je bolje začela domača ekipa, ki je z novim asom, tokrat Mitje Gasparinija, povedla s 6:3. Toda gostje so s svojim prvim asom na tekmi, Karla Jakovca, prišli do preobrata in vodstva s 7:6, po četrti kamniški lastni napaki pa je bilo 8:6 za Zagrebčane. Vendar se gostje niso dolgo veselili vodstva, kajti na servis Martina Kosmine, ki je nekaj pred tem zamenjal Danila Pavlovića, je Klobučar spet domačine popeljal do minimalnega vodstva (9:8). Do vstopa v končnico niza so Kamničani vodili za točko ali dve, Zagrebčani pa so se prebudili v bloku, tako da je bilo delo domačih napadalcev oteženo. Toda po lastni napaki gostujoče ekipe je Calcit Volley pobegnil za tri točke (22:19), vendar so po polminutnem odmoru Zagrebčani izid izenačili na 22:22. Za polminutni odmor se je takrat odločil Pleško, v izenačeni končnici so bili bolj zbrani gostje, ki so tudi z nekaj sreče in asom Jakovca izenačili izid v nizih.

  Zelo odločno so Kamničani vstopili v tretji niz, saj so povedli s 6:2, po polminutnem odmoru gostov tudi z 8:3. Vodili so še z 9:4 in 10:6, toda gostje so na servis Tihomirja Gajića in uspešnem napadu Ivana Zeljkovića izid izenačili na deseti točki. Šele Klobučar je zaustavil serijo štirih zaporednih zagrebških točk, po novem polminutnem odmoru pa je Gačić posegel pri zaostanku treh točk (14:17). Z asom Purića so Kamničani gostom pobegnili za štiri točke (20:16), gostje so še približali na dve točki, toda po servisih Jana Brulca so domačini pobegnili na 23:18. Vodstvo z 2:1 v nizih sta zagotovila Siirilä in Nik Mujanović v dvojnem bloku.

  Obetavno so Pleškovi varovanci vstopili tudi v četrti niz, ko so na servis Klobučarja in po uspešno odigranem prvem tempu Siirilä gostom pobegnili za pet točk (6:1), tako da je Gačić zelo zgodaj vzel še svoj drugi polminutni odmor. Toda po njem je bil v bloku uspešen še Kosmina, ki je po točki v napadu Kamničanom zagotovil že sedem točk prednosti (9:2). Še korak bližje novim trem točkam v srednjeevropski ligi so bili odbojkarji Calcit Volleyja po novi gostujoči napaki in vodstvu s 13:5. Pred vstopom v končnico niza je bilo na servis Mujanovića in točki Dika Purića že 21:10 in takrat je bilo bolj ali manj jasno, da so Kamničani pred sedmo zmago v tem tekmovanju. Zmago je potrdil najmlajši igralec na igrišču, šele sedemnajstletni Mujanović, ki je na najboljši možni način zamenjal Gasparinija.

  Izjavi po tekmi

  Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Skušamo se naučiti, da ko je nasprotnik z eno nogo že na tleh, da igram še z večjo vnemo, še bolj zbrano, kar nam je v prvem in četrtem nizu dobro uspelo. Malo spodrsljaja je bilo v drugem nizu, ki smo ga že vodili in spustili iz rok, toda če vse čez vse skupaj potegnem črto, smo odigrali solidno tekmo in prišli do pomembne zmage proti dobro vodeni ekipi. Veliko pozornosti smo namenili njihovemu korektorju Borisu Buši in to je bila ena od ključnih stvari, ki nam je prineslo zmago.«

  Radovan Gačič, trener Mladosti Zagreba: »Odigrali smo katastrofalno tekmo, mislim da daleč najslabšo v sezoni. Motilo nas je vse, preprosto je bil čuden dan, in čeprav tudi Calcit ni blestel, je odigral dovolj pametno, da je izkoristil tisto, kar smo mu mi ponudili. Celotna tekma ni bila na prav visoki ravni, obe ekipi sta naredili veliko lastnih napak in oboji smo sposobni bistveno bolje igrati. Ne bi rekel, da je na slabšo igro vplivala pomembno tekme, še zlasti to velja za našo ekipo, toda iskreno rečeno, nam sta bolj kot srednjeevropska liga pomembni domači tekmovanji, verjamem pa, da podobno velja tudi za Calcit.«