Z Žavbijem na klopi do zmage v Mariboru

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi 18. kroga Sportklub prve odbojkarske lige v gosteh premagali Merkur Maribor s 3:2 (-27, 19, 16, -22, 9). V sredo se bodo Kamničani še enkrat pomerili z Mariborčani, in sicer v povratni polfinalni tekmi Pokala Slovenije. Tekma se bo v mariborski dvorani Tabor začela ob 19.30.

  Merkur Maribor – Calcit Volley 2:3 (27, -19, -16, 22, -9)

  Maribor – Športna dvorana Lukna, gledalcev 250, sodnika: Klinar, Pevc.

  Merkur Maribor: Jevšnik (L), Vodušek, Pernuš 2, Adžović 2, McConnell 23, Bračko 15, Kumer (L), Kržič 10, Donik 11, Leva, Fink 9, Najdič, Iršič, Peruničić. Trener: Sebastijan Škorc.

  Calcit Volley: Planinšič 4, Mujanović, Lazar, Klobučar 23, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 8, Sosa Sierra 4, Mitrašinović 16, Aponza 11, Pavlović 14. Trener: Jurij Žavbi.

  V sredo so v prvi polfinalni tekmi Pokala Slovenije Mariborčani v Kamniku premagali Calcit Volley s 3:2, poraz pa je tudi pomenil slovo Matije Pleška s kamniške klopi. Namesto njega je ekipo v prvenstveni tekmi vodil dozdajšnji pomočnik Jurij Žavbi, ki je bil pred težko nalogo. Samozavest kamniške ekipe je bila po tem porazu nekoliko načeta, vemo pa, na kakšen način jo je možno najlažje povrniti – z zmagami. To jim je v Mariboru, kjer so bili za razliko od sredine tekme veliko boljši na sprejemu in v napadu, tudi uspelo. Z zmago so si Kamničani tudi že zagotovili drugo mesto po rednem delu državnega prvenstva.

  V uvodnem nizu so bili Kamničani tisti, ki so prvi prišli do dveh točk prednosti (5:3), toda po dveh njihovih lastnih napakah in točki Žige Donika, na servisu je bil Bračko, so bili Mariborčani tisti, ki so povedli s 14:12. Žavbi je vzel svoj prvi polminutni odmor, na servis Uroša Planinšiča pa je na 17. točki sledilo novo izenačenje. Takrat se je za polminutni odmor odločil domači trener Sebastijan Škorc, in to ob pravem trenutku za njegovo ekipo, kajti po dveh zaporednih blokih in asom Mihe Finka so Mariborčani gostom pobegnili na 21:17. Sledil je še en polminutni odmor Žavbija po katerem so Kamničani prišli na točko zaostanka (21:22), s točko Daniela Aponze pa so izid izenačili na 23:23. Prvi so do zaključne žoge prišli domači odbojkarji, ki so nato izkoristili svojo tretjo, dve so imeli tudi Kamničani.

  Tudi v drugem nizu sta bili ekipi izenačeni in šele po uspešno izvedenem prvem tempu Aponze so Kamničani prišli do dveh točk prednosti (11:9). Sredi niza so po uspešnem napadu Tomislava Mitrašinovića in bloku Uroša Pavlovića gostje pobegnili za štiri točke (16:12), kar jim je ob zbrani igri zadoščalo za izenačenje v nizih. Zadnji dve točki za kamniško ekipo je dosegel Pavlović.

  Po napaki domačih odbojkarjev so kamniški v tretjem nizu prvi prišli do dveh točk prednosti (7:5), toda z asom Žige Donika sta bili ekipi na sedmi točki že skupaj, z blokom Janža Janeza Kržiča pa so Mariborčani povedli z 9:8. Vendar veselje domače ekipe ni dolgo trajalo, kajti z blokom Aponze so Kamničani spet vodili z dvema točkama prednosti (11:9), z blokom Uroša Planinšiča za tri (13:10). S tem težav za Pleškove varovance še ni bilo konec, kajti po novem bloku, tokrat Jana Klobučarja, je bilo že 15:11 za goste iz Kamnika. Ko je Mitrašinović zaključil še en kamniški napad, nato pa je bil v bloku uspešen Pavlović, je bilo že 20:13 za Calcit Volley. Visoke prednosti slovenski podprvaki niso zapravili in po lastni napaki mariborske ekipe so vodili z 2:1 v nizih.

  V četrti niz so bolje vstopili domači odbojkarji, ki so povedli s 4:1, vodili pa so tudi še z 11:8, toda po bloku Planinšiča so Kamničani izid izenačili na 11:11. Kapetan gostov, Klobučar, je z novim kamniškim blokom svojo ekipo popeljal do prvega vodstva svoje ekipe v četrtem nizu (15:14), toda z blokom Gregorja Pernuša se je tehtnica spet rahlo nagnila na domačo stran (18:17). V končnici so Mariborčani na servis Nemanje Peruničića prišli do treh zaključnih žog za izenačenje v nizih, drugo je izkoristil Bračko.

  V še četrtem zaporednem tie-breaku v letošnji sezoni na tekmah med mariborsko in kamniško ekipo, dva sta pripadla Calcit Volleyju, eden pa Merkur Mariboru, so z asom Aponze gostje prišli do treh točk prednosti (7:4). S tremi točkam prednosti so Kamničani vodili tudi ob menjavi strani, po bloku Pavlovića so svojo prednost povečali na plus štiri (9:5). Bračko je zaostanek svoje ekipe prepolovil (7:9), toda po dobrem servisu Klobučarja in napaki domačinov na mreži je bilo že 12:7 za Calcit Volley. Kamničani so po točki Jureta Okrogliča prišli tudi do petih zaključnih žog, že po prvi, uspešen je bil Aponza, pa so se tudi veselili zmage.

  Izjava po tekmi

  Jurij Žavbi, trener Calcit Volleyja: »Najbolj pomembna je bila zmaga in to ne glede na izid. Vedeli smo, da smo boljši od Mariborčanov, vendar smo morali to potrditi tudi na igrišču. V sredo bomo morali to še enkrat dokazati, vendar tudi takrat ne bo lahko. Bi se pa rad zahvalil vsem igralcem za njihov dober odziv in da so me sprejeli za trenerjs ter pokazali, kako se bori za barve kluba. Vemo, da ima Maribor dobre serverje, sploh Bračka in McConnella, na njihov float-servis pa smo skušali več sprejemati s prsti, kar nam je za razliko od sredine tekme bolje uspevalo, bomo pa morali biti v povratni polfinalni tekmi Pokala Sloveniji še boljši.«