V torek v Kamniku gostujejo zmagovalke pokala CEV leta 2018

  Odbojkarice Calcit Volleyja bodo s prvo tekmo prvega kroga pokala CEV, v torek, ob 20. uri, v ŠD Kamnik, po izpadu iz lige prvakinj nadaljevale svojo letošnjo evropsko pot. Njihov nasprotnik bo Olympiacos, ki je do zdaj osemkrat osvojil grški naslov državnih prvakinj. Povratna tekma bo na sporedu prihodnji torek v Pireju.

  Aktualne slovenske državne in pokalne prvakinje, ki v letošnji sezoni v domačih tekmovanjih še niso izgubile, so v kvalifikacijah lige prvakinj v prvem krogu izločile zagrebško Mladost, v drugem je bila boljša od njih Crvena zvezda, v tretjem pa jim je dokončno vrata med najboljše evropske klube zaprla španska ekipa La Laguna Tenerife. Obe ekipi, tako Crvena zvezda kot La Laguna Tenerife sta tudi že igrali svoji prvi tekmi v ligi prvakinj in obe sta izgubili z 0:3. Srbske državne prvakinje je v Carigradu s 3:0 premagal Vakifbank, Španke pa so prav tako gostovale v Carigradu in proti Fenerbahčeju tudi niso osvojile niza.

  Seveda je zdaj vse to za kamniške odbojkarice nepomembno. Zanj bosta pomembni le tekmi proti Olympiacosu, ki bo v Kamniku sploh začel svojo letošnjo evropsko zgodbo. Leta 2018 je Olympiacos postal prvi grški odbojkarski klub z lovoriko v evropskih pokalih, kar mu je uspelo prav v pokalu CEV. Ob osmih zaporednih naslovih državnega prvaka se lahko pohvali tudi z devetimi pokalnimi naslovi, v letošnji sezoni pa je po devetih odigranih krogih na četrtem mestu s sedmimi zmagami in dvema porazoma. Vodi PAOK iz Soluna, ki do zdaj še ni izgubil.

  »Neuspeh v kvalifikacijah lige prvakinj ima malce grenkega priokusa, vendar sem prepričan, da smo na to že pozabili in da razmišljamo le še o pokalu CEV, v katerem bi želeli priti čim dlje. Dejstvo je, da nam žreb ni bil najbolj naklonjen, kajti Olympiacos je ekipa, ki je zelo močna. Ne nazadnje ima v svojih vrstah nekaj zelo kakovostnih tujk. Naj omenim samo Kubanko Wilmo Salas Rosell, Američanko Elaine Winters in Belgijko Freyo Aelbrecht, ki je bila pred leti ena najboljših evropskih blokerk. Zagotovo sta pred nami težki tekmi, vendar so to tekme, ki jih lahko odigramo popolnoma sproščeni, s pozitivnim pristopom in dobro voljo. Pomembno bo, da bomo uživali v sami igri. To je želja in cilj pred obema tekmama z Grkinjami,« je pred gostovanjem Olympiacosa, ki ga vodi italijanski trener Lorenzo Micceli, dejal Gregor Rozman, trener odbojkaric Calcit Volleyja.

  V kvalifikacijah lige prvakinj je kamniška ekipa največ težav imela z učinkovitostjo v napadu, na sprejemu, več pa bi lahko naredile tudi na začetnem udarcu. Vse to so elementi igre, kjer imajo največ rezerv.

  »Težko je reči, da smo bili na začetnem udarcu nekonkurenčni, je pa res, da bi ga lahko izvajali boljše. Vseeno pa mislim, da začetni udarec ni delal razlike v primerjavi s Crveno zvezdo in La Laguno. Mislim, da smo dejansko bili premalo učinkoviti v napadu in v tem elementu igre bomo morali biti že na prvi tekmi v Kamniku boljši. V to bomo morali vložiti več energije in boljše zaključevati napade. Kako bomo v tem uspešni, bomo šele videli. Ampak še enkrat, lahko smo samo sproščeni in z veseljem odigramo obe tekmi,« je še dodal Rozman.

  Že v kvalifikacijah lige prvakinj smo videli, da se v tem sistemu tekmovanja, ki je v veljavi že nekaj časa, kot po pravilu odloča šele na drugi tekmi. Vsekakor pa bi bilo kamniškim odbojkaricam pred povratno tekmo v Grčiji lažje, če bi v torek doma zmagale s 3:0 ali s 3:1, saj bi jim potem za uvrstitev v drugi krog v Pireju zadoščala že dva osvojena niza.

  Tekmo v Kamniku bosta sodila Šved Stefan Bernström in Slobodan Kovačević iz Črne gore. V sredo bo svojo prvo tekmo v pokalu CEV igrala tudi Nova KBM Branik, ki jo čaka gostovanje na Finskem pri ekipi Pölkky Kuusamo.