V Mariboru za številko ena v končnici

  V športni dvorani Lukna bo v petek ob 17. uri padla odločitev o tem, katera ekipa bo končnico državnega prvenstva v 1. DOL za ženske začela s prvega mesta. Trenutno so na drugem mestu s točko zaostanka odbojkarice Calcit Volleyja, ki bodo naredile vse, da še drugič zapored premagajo vodilno Novo KBM Branik. V letošnjih dozdajšnjih štirih tekmah so po dvakrat zmagale kamniške odbojkarice, dvakrat pa so bile boljše Mariborčanke.

  Začetek sezone je pripadel varovankam Gregorja Rozmana, ki so v tekmah, ki sta ob državnem prvenstvu veljali tudi za srednjeevropsko ligo, pred svojimi navijači premagale tako Novo KBM Branik kot GEN-I Volley. V nadaljevanju sezone se je položaj nekoliko obrnil, kajti Kamničanke so v gosteh izgubile v Mariboru in Novi Gorici, tako da so jih branilke naslova državnih prvakinj prehitele na prvenstveni lestvici, medtem ko Novogoričanke že v četrtek v Šempetru v Savinjski dolini čaka odločilna tekma za tretje mesto po rednem delu državnega prvenstva. A za kamniško ekipo je najbolj pomembno, da ima še vedno vse v svojih rokah.

  »Med Mariborčankam in nami je le točka razlike. V tem trenutku naše medsebojne tekme v dozdajšnjem delu sezone niso več pomembne, vse štiri pa so pokazale, da gre za dve enakovredni ekipi. Na naših medsebojnih tekmah je možno prav vse, veliko je odvisno od dnevne forme, včasih tudi sreče. Ker je to zadnja tekma pred začetkom končnice, možnosti za popravni izpit ne bo več, tako da bo od te tekme odvisno tudi, s katerega mesta bomo začele končnico,« se pomembnosti petkove tekme zaveda Lucy Charuk, odlična blokerka Calcit Volleyja, ki je bila na zadnjih tekmah vedno med najboljšimi na igrišču.

  V dozdajšnjem delu letošnje sezone so imele Kamničanke nemalo nihanj v svoji igri. Po že omenjenem odličnem uvodu v sezono so padle v manjšo krizo, sledili so tudi nekateri nepričakovani porazi, na primer v finalu Pokala Slovenije. Toda po zaključnem turnirju srednjeevropske lige v Novi Gorici, ko so Charukova in soigralke najprej v polfinalu premagale Jedinstvo Brčko in nato v finalu po zaostanku z 0:2 v nizih še Novo KBM Branik, je teh nihanj manj, večja je tudi samozavest igralk.

  »Res je, v letošnji sezoni smo spet imele nekaj vzponov in padcev. Upam, da so ti padci zdaj preteklost in da jih do konca sezone ne bo več. Tudi sama mislim, da v zadnjem času igramo bolj konstantno, tudi bolj odločno in to moramo vsekakor prenesti v zadnji del sezone. Po porazu v finalu slovenskega pokala smo bile precej razočarane, vendar nam je zmaga v srednjeevropski ligi vlila veliko mero samozaupanja,« zatrjuje najboljša blokerka zaključnega turnirja srednjeevropske lige.

  Tekma več v domači dvorani je v končnici državnega prvenstva lahko eden od odločilnih dejavnikov. Še zlasti ob dveh tako izenačenih ekipah, kot sta v letošnji sezoni kamniška in mariborska, ki pa se bosta morali seveda v finale končnice šele uvrstiti.

  »Imeti dodatno igro doma je zagotovo lahko prednost. Zato je petkova tekma za obe ekipi toliko bolj pomembna, saj si obe želimo zagotoviti nekoliko lažjo pot do finala. Verjamem, da se bo na koncu veselil Calcit Volley,« z optimizmom petkov obračun v dvorani Lukna pričakuje Charukova, ki dobro pozna mariborske odbojkarice. Tudi novinko Tesso Grubbs, ki so jo s soigralkami spoznale že v Novi Gorici.

  »Tessa Grubbs je po poškodbi Loredane Lorbe Fijok vsekakor velika okrepitev za Novo KBM Branik. Sicer pa nam največja nevarnost preti od njihovih zunanjih napadalk, vendar nekaj podobnega velja tudi za našo ekipo. Če bomo z dobrim sprejem uspeli razigrati naše napadalke, bomo bliže zmagi, veliko pa bo odvisno od dnevne forme, kajti motivacije bo na obeh straneh zagotovo veliko,« je prepričana Charukova.