Španski prvaki bodo visoka ovira za kamniške odbojkarje

  Odbojkarje Calcit Volleyja po zmagi nad Mladostjo v Zagrebu v srednjeevropski ligi v sredo čaka nova, še veliko težja preizkušnja, prva tekma prvega kroga pokala CEV. Njihov nasprotnik bo aktualni španski državni prvak, Guaguas Las Palmas. Tekma se bo začela ob 20.30 v Las Palmasu, povratna tekma bo teden dni pozneje v Kamniku.

  Že podatek, da je ekipa Guaguas Las Palmas aktualni španski državni prvak, dovolj zgovorno govori, da gre za kakovostno ekip. Je pa res, da so Španci v kvalifikacijah lige prvakov ostali praznih rok in to potem, ko so v prvem krogu doma s 3:0 premagali bolgarskega državnega prvaka, ekipo Hebar Pazardžik, nato pa v gosteh izgubili z 1:3 ter nato v t. i. zlatem nizu še 13:15. Mimogrede, Bolgari so v zadnjem krogu kvalifikacij lige prvakov v prvi tekmi doma s 3:1 premagali grški Olympiacos.

  »Vsekakor gre za zelo kakovostnega nasprotnika, ki je trenutno v španskem prvenstvu z enim porazom na drugem mestu, le točko za vodilno Almerio. Imajo zelo zanimivo sestavljeno ekipo, v kateri je nekaj Brazilcev, nekaj Kubancev, nekaj španskih reprezentantov in Američan, Matthew Knigge, bloker, ki je zelo aktiven na sredini, tako v bloku kot v napadu. S sodelavcem Gašperjem Ribičem sva preučila njihovo igro, tudi že imava pripravljeno taktiko. Pred odhodom na Kanarske otoke smo si pogledali prvi video, v Las Palmasu si bomo še drugega, nato pa se bomo dogovorili, kako se bomo spoprijeli z njimi. Določene možnosti zagotovo imamo, vsekakor se bomo skušali čim bolje pripraviti na njihovo igro in tekmo odigrati po svojih najboljših močeh,« je pred odhodom na prvo tekmo prvega kroga pokala CEV dejal Matija Pleško, trener odbojkarjev Calcit Volleyja.

  Kamniški odbojkarji so v letošnji sezoni že nekajkrat dokazali, da znajo igrati še kako dobro odbojko. Ampak do zdaj to velja bolj za posamezne nize kot za celotno tekmo, o čemer smo se lahko prepričali tudi na sobotnem gostovanju v Zagrebu, ko so po slabem prvem nizu v drugem rešili tri zaključne žoge domače ekipe, po preobratu pa so v tretjem in četrtem nizu hrvaške prvake nadigrali.

  »To, kaj je bilo do zdaj v letošnji sezoni, je v tem trenutku nepomembno. Vem, da nas v Las Palmasu čaka izredno težka tekma. V njihovi ekipi je veliko število zelo izkušenih igralcev, sprejemalec Jorge Almansa, ki je levičar, je star 30 let, drugi sprejemalec, Brazilec Magnani Hage 33 let, libero Alejandro Fernandez 34 let, brazilski organizator igre Paulo Bertassoni 36 let, kubanski korektor Yosvany Hernandez Cardonell 30 let, libero Alejandro Fernandez 34 let in še bi lahko našteval, saj sta na klopi še 33-letni Kubanec Yadrian Escobar in 38-letni bloker Moises dos Santos Cezar. Skratka, zelo izkušena ekipa, z Ribičem sva pregledala kar nekaj njihovih tekem in resnično bomo morali prikazati svojo najboljšo igro, če se bomo želeli domov vrniti z ugodnim izidom,« je Pleško dodobra proučil igro španskega prvaka.

  Ena od želja kamniških odbojkarjev na prvi tekmi je, da bi osvojili vsaj dva niza, kar bi jim nekoliko olajšalo delo v svoji dvorani. »Vsak niz naj bo zgodba zase. Že nize igralcem drobim na manjše sekvence, da se ne obremenjujejo toliko z rezultatom. Bi pa lahko bila naša prednost v tem, da gremo v tekmo lahko popolnoma neobremenjeni, saj se od Špancev pričakuje, da bodo tekmo dobili. Upam, da bodo naši igralci čim bolj poletni, čim bolj razbremenjeni z rezultatom in da se bodo približali svoji najboljši igri. Če nam bo to uspelo, bo tudi rezultat ugoden za nas,« je prepričan trener kamniške ekipe, ki ima tudi že kar nekaj mednarodnih izkušenj, tako da zanje to ne bo nobena neznanka.

  »Vsekakor se bo treba potruditi in iz sebe iztisniti maksimum. Las Palmas igra dobro, hitro odbojko, z dobrim sprejemom, tako da je njihovemu organizatorju igre delo olajšano. Veliko uporabljajo tudi sredino, v tranzicijskih žoga pa veliko dela odpade na kubanskega korektorja Hernandeza Cardonella, ki je bil v lanski sezoni soigralec našega Danila Pavlovića v Turčiji. Zato bodo morale biti roke naših blokerjev na pravem mestu in upam, da se bo žoga večkrat odbila v njihovo polje,« je pred sredino tekmo še dejal Pleško.