Razigrani Dennis končal evropsko sezono Kamničanov

  Na povratni tekmi prvega kroga pokala Challenge so odbojkarji Calcit Volleyja v Lizboni izgubili proti domačem Sportingu z 0:3 (-18, -17, -22). Ker so Kamničani na prvi tekmi pred šestimi dnevi doma Portugalce premagali s 3:1 (18, 15, -23, 20), je o napredovanju v drugi krog odločal zlati niz. V njem je s 15:8 zmagal Sporting. V soboto, 21. decembra, bo Calcit Volley v 12. krogu srednjeevropske lige gostoval v Mariboru. Tekma se bo začela ob 20. uri.

  Sporting Lizbona – Calcit Volley  3:0 (18, 17, 22) – zlati niz 15:8

  Lizbona – Dvorana João Rocha, gledalcev, sodnika: Correa Benitez (Španija), Steinmetz (Nemčija).

  Sporting Lizbona: Sapina (L), Sens 11, Dennis Diaz 24, Barbosa Maia 3, Pereira (L), Ferreira Costa, Pombeiro, Freire Da Purificacao 13, Brown 5, Lopes Sanches, Martins. Trener: Gerson Amorim.

  Calcit Volley: Pereira 8, Hribar (L), Bregar 4, Koncilja 5, Hebda 13, Jordanov, Planinc (L), Brulec 1, Kvas 4, Lakner, Kotnik, Štembergar Zupan 7, Lazar, Rotar 2. Trener: Marko Brumen.

  Čeprav je bila povprečna starost začetne postave domače ekipe krepko čez trideset let, so bile mednarodne izkušnje vendarle na strani Kamničanov, ki v zadnjih letih redno igrajo v evropskih pokalih, lani pa so se v pokalu Challenge uvrstili v četrtfinale. Mladost in izkušnje igranja v Evropi so unovčili tudi na prvi tekmi, v kateri se je trenutno drugouvrščena ekipa portugalskega prvenstva »prebudila« šele v tretjem nizu, toda v četrtem so bili spet boljši Kamničani. V Lizboni so bili ves čas boljši domači odbojkarji, ki so zasluženo napredovali v drugi krog.

  Že v prvem nizu kamniškim odbojkarjem ni kaj veliko uspevalo. Do osme točke so bili še enakovredni razpoloženi domači ekipi, ki je ob boljšem servisu in bolj raznovrstni igri v napadu povedla s 16:11. Tudi po obeh polminutnih odmorih se položaj na igrišču ni bistveno spremenil, kajti na manj kot tri točke zaostanka (15:18) se nasprotnikom niso več približali. Niz je končal Kanadčan Andre Brown.

  Tudi v drugem nizu so prevladovali odbojkarji Sportinga. Še naprej so bili zelo učinkoviti v napadu, predvsem so bili nerešljiva uganka za kamniški blok Brazilca Thiago Sens in Renan Freire Da Purificacao ter Kubanec z italijanskim potnim listom Angel Dennis Diaz. Pred vstopom v končnico so Lizbončani vodili že z 21:14, s tem pa je bil niz praktično odločen. Zadnjo točko je dosegel prav Brazilec Freire Da Purificacao.

  Šele v tretjem nizu so se Kamničani nekoliko sprostili in prikazali boljšo igro. Ko so domačini pobegnili za tri točke (7:10), je vse kazalo na njihovo gladko zmago in zlati niz, toda Miha Bregar je izid na enajsti točki izenačil. Do izida 18:19 so varovanci Marka Brumna še držali korak z domačini, ki so do treh točk prednosti (21:18) prišli po zaslugi tokrat razpoloženega Dennisa Diaza, niz pa se je končal z lastno napako kamniški odbojkarjev na servisu.

  Zlati niz, ki je odločal o napredovanju, je bil bolj ali manj končal s tremi zaporednimi asi 42-letnega Dennisa Diaza, ko je Sporting Kamničanom pobegnil za šest točk (7:1). Po uspešnem napadu Thiaga Sensa pa je bilo že 9:2, razlika sedmih nizov pa je bila tudi ob koncu zlatega niza.

  Kapetan sklonjene glave, Jan Brulec, po tekmi ni mogel biti zadovoljen. »Razočaranje je prisotno, vendar enostavno so bili danes za dva razreda boljši, to je treba sprejeti in delati naprej. Odigrali so veliko boljšo tekmo kot v Kamniku, mi pa smo celo tekmo iskali svojo igro, ki bi jo vpeljali vsaj v zlatem nizu. Želeli smo si odigrati tako kot v Kamniku. V prvih dveh nizih so igrali zelo dobro, naredilo so nekaj serij in težko se je bilo vračati v igro. V tretjem nizu smo odigrali na ravni, ki smo si jo želeli, potem pa so v zadnjem nizu povedli z 8-1 in po takšnem zaostanku se je nemogoče vrniti proti takšni ekipi s takšno pomočjo domače publike. Dejstvo je, da smo želeli več, upali smo na boljšo igro.«