Popolno zmagoslavje Calcitovk po zlatem nizu

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v povratni tekmi prvega kroga kvalifikacij lige prvakinj doma premagale Mladost Zagreb s 3:0 (23, 19, 22), s 15:10 pa so bile boljše tudi v zlatem nizu. V prvi tekmi so s 3:0 (13, 17, 20) sicer zmagale Zagrebčanke. Kamničanke bodo že 3. novembra v drugem krogu kvalifikacij igrale proti beograjski Crveni zvezdi, v soboto pa bodo v četrtem krogu domačega prvenstva gostile GEN-I Volley.

  Calcit Volley – Mladost Zagreb  3:0 (23, 19, 22) – 15:10 zlati niz

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 250, sodnika: Ewald (Nemčija), Jovčev (Bolgarija).

  Calcit Volley: Gorjup 1, Radišković 16, Vovk 16, Đorđević, Hutinski 11, Boisa, Kregar, Charuk 9, Vukojević, Pucelj 17, Čižman, Banko (L). Trener: Gregor Rozman

  Mladost Zagreb: Antunović 1, Pavičić 17, Popić 3, Perić 1, Mihaljević 10, Papac, Mehić 11, Ištuk, Marković 10, Smoljan, Štimac (L), Koraca, Grabić. Trener: Miodrag Stojaković.

  Pred tednom dni so slovenske državne prvakinje doživele hladen tuš v Zagrebu, saj so v treh nizih skupaj osvojile le 40 točk. V vseh elementih odbojkarske igre je bila boljša Mladost, ki je v drugem krogu hrvaškega prvenstva svojo dobro formo potrdila še z eno maksimalno zmago. Proti Šempetrankam so po nekaj slabšem uvodnem nizu brez izgubljenega niza slavile tudi Kamničanke, ki so za napredovanje v drugi krog proti znankam iz glavnega mesta Hrvaške potrebovale zmago s 3:0 ali 3:1 ter nato še zmago v t. i. zlatem nizu, ki se igra do 15. točke.

  Začetek uvodnega niza je minil v znamenju domače ekipe, ki je delovala popolnoma drugače kot v prvi tekmi v Zagrebu. Gregor Rozman je tekmo začel z Ana Marijo Vovk, ki je bila ob Maši Pucelj, ki je bila na servisu, najbolj zaslužna za kamniško vodstvo z 8:2. Žal se je tik pred tem poškodovala domača podajalka Mila Đorđević, kar so Zagrebčanke izkoristile in na servis Josipe Marković prišle le na točko zaostanka (7:8). Krizo so Kamničanke hitro prebrodile, dosegle tri zaporedne točke, toda na 16. točki je prišlo do prvega izenačenja na tekmi. Zagrebčanke so dosegle še tri točke, spet je bila na servisu Markovićeva. Ko je bila v napadu za 21:17 uspešna Katarina Pavičić, so bile Kamničanke že v velikih težavah. Vendar se niso predale, na servis Andjelke Radišković in po bloku Sare Hutinski so prišle do prve zaključne, izkušena novinka v kamniškem dresu pa je z novim blokom, svojim četrtim, kamniški ekipi priborila prvi niz v prvem krogu kvalifikacij lige prvakinj.

  Domača ekipa je dobro začela tudi drugi niz, v katerem je povedla s 4:1, toda s točko Klare Perić so gostje prišle na točko zaostanka (5:6). Vendar Kamničank to ni zaustavilo, še naprej so dobro igrale v bloku, rešile nekaj težkih žog, po uspešnem napadu Lucille Charuk in asu Vovkove pa je bilo že 16:10 za domačo ekipo. Visoko vodstvo varovank Gregorja Rozmana ni uspavalo, še naprej so blestele v bloku, v polju zanje ni bilo izgubljene žoge in po novi točki Charuk je bilo 23:16 za Calcit Volley. Visoke prednosti Kamničnake niso zapravile, spet pa se je niz končal z blokom Hutinski.

  V tretjem nizu sta bili ekipi do osme točke izenačeni, z asom Radiškovićeve so domače odbojkarice prvič prišle do prednosti treh točk (11:8), tako da je Miodrag Stojaković vzel polminutni odmor. Ob pravem trenutku, kajti z njim je zaustavil Kamničanke, z asom Karle Antunović pa sta bili ekipi spet skupaj. Za polminutni odmor se je tokrat odločil Rozman, ki se je nekoliko oddahnil po točki Radiškovićeve in vodstvo svojih varovank s 16:14. Še bolj pa po avtu gostij, saj je bilo na semaforju 18:15 za Calcit Volley. Vendar ne za dolgo, kajti po polminutnem odmoru so se Zagrebčanke vrnile v igro, saj so dosegle dve zaporedni žogi. V sami končnici so gostje spet prišle na to točko zaostanka (21:22), toda Kamničanke so vseeno prišle do treh zaključnih žog, ki so jih ločile do
  zlatega niza. Drugega je izkoristila Vovkova.

  V zlatem nizu, ki se igra le do 15. točke, so domače odbojkarice z napadom Radiškovićeve, ki je bila po gostujočem polminutnem odmoru uspešna še v bloku, povedle s 7:4. Zagrebčanke so se približale na točko zaostanka, toda ob menjavi strani so Kamničanke vodile z 8:6. Ne za dolgo, kajti po dveh lastnih napakah so gostjam omogočile izenačenje na osmi točki. V še eni napeti končnici je bila Pucljeva z dvema zaporednima točkama najbolj zaslužna za kamniško vodstvo z 12:9, Vovkova pa z dobro reakcijo ob mreži za štiri zaključne žoge. Že po prvi, v bloku je bila
  uspešna Charukova, so v drugi krog kvalifikacij napredovale odbojkarice Calcit Volleyja.

  Izjavi po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja:Tako kot je bila Mladost na prvi tekmi prepričljiva, smo mi prevladovali danes. Ne glede na to, da smo že na začetku uvodnega niza izgubili prvo podajalko, Milo Đorđević, se nismo predali. Odlično jo je zamenjala Ula Gorjup, ki je pokazala veliko srce in da je navkljub mladosti že zelo dobra podajalka. Veseli me tudi, da se je po tisti težki poškodbi dokončno vrnila Ana Marija Vovk, ki je poskrbela, da smo imeli čez vso tekmo zelo dober sprejem. Seveda pa si pohvale zaslužijo vse igralke, to je bila velika zmaga celotne ekipe. Naš cilj še vedno ostaja, da se uvrstimo v ligo prvakinj, zavedamo pa se, da bo proti Crveni zvezdi še težje.”

  Miodrag Stojaković trener Mladosti Zagreb: “S trenerjem kamniške ekipe, Rozmanom, sva vedela, da tekma v Zagrebu ne bo o ničemer odločala. To se je nocoj tudi potrdilo. Kamničanke so vedele, kaj morajo delati, bile so bolj zbrane, niso dovolile nobenega presenečenja, medtem ko smo mi igrali pod svojimi sposobnostmi, predvsem pa slabše kot v Zagrebu. Zmaga domačink je zaslužena, želim jim veliko sreče v nadaljevanju kvalifikacij. Vprašanje pa je, kako bi se tekma odvijala, če bi dobili prvi niz. Ampak krivi smo se sami, v nadaljevanju je Calcit dobil dodatno energijo, mi ne.”