Po dobri začetni igri blizu tudi častnemu nizu

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v prvi tekmi drugega kroga pokala CEV doma izgubile proti sloviti turški ekipi Eczacibasi Dynavit z 0:3 (-23, -17, -15). Povratna tekma bo na sporedu v četrtek, 16. decembra, ob 16. uri v Carigradu. V soboto, 11. decembra, bodo Kamničanke v 12. krogu Sportklub prve odbojkarske lige ob 17.30 uri gostile Luko Koper.

  Calcit Volley – Eczacibasi Dynavit  0:3 (-23, -17, -15)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 300, sodnika: Rapisarda (Italija), Fortu (Italija).

  Calcit Volley: Pavlović Mori 3, Špoljarič (L), Mihevc 1, Javornik, Radišković, Šiftar 7, Brulec Kostić 5, Lenart 1, Janežič (L), Charuk 7, Sillah 6, Zorman, Čižman 2. Trener: Gregor Rozman.

  Eczacibasi Dynavit: Sebnem Akoz (L), Bošković 18, Arici 3, Atlier 6, S. Sahin 5, Baladin 7, Ognjenović 4, Palabiyik (L), E. Sahin, Adams 10, Heyrman 5, Yildrim. Trener: Ferhat Akbas.

  Težje nasprotnice v drugem krogu pokala CEV bi kamniške odbojkarice skorajda težko dobile, kajti Eczacibasi sodi med najboljše ekipe v Evropi. In že podatek, da zanj že nekaj sezon igra Tijana Bošković, ena najboljših odbojkaric na svetu, dovolj zgovorno govori, za kakšno ekipo gre. Turkinje so vlogo favoritinj upravičile, vendar si za hrabro, na trenutke tudi zelo kakovostno igro vse pohvale zaslužijo tudi Kamničanke.

  Večkratne turške državne prvakinje, ki pa na svoj 29-ti naslov čakajo že desetletje, so bolje vstopile v uvodni niz, povedle so z 2:0, nato pa z blokom Beyze Arici svojo prednost podvojile (8:4). Domači trener Gregor Rozman se je za polminutni odmor odločil po novem bloku gostij, tokrat srbske organizatorice igre Maje Ognjenović, in zaostanku petih točk (10:5). Toda tudi po polminutnem odmoru še ni bilo konec težav za domačo ekipo, ki je po novem bloku gostij zaostajala že za sedem točk (5:12). Toda na servis Katje Mihevc so se Calcitovke gostjam naprej približale na tri točke zaostanka (9:12), po napaki gostij le še na dve (12:14). Toda po asu Merve Atlier so Turkinje pobegnile za pet točk (18:13). V končnici so se jim Calcitovke z asom Mance Lenart približale na dve točki zaostanka (21:23), po polminutnem odmoru gostij in uspešnem napadu Fatoumatte Sillah le še na točko (22:23). Do popolnega preobrata ni prišlo, saj so gostje po napaki domače ekipe na servisu izkoristile svoje drugo zaključno žogo.

  Naveza Eva Pavlović Mori in Lucille Charuk je v začetku drugega niza poskrbela za kamniško vodstvo s 4:2, ki so ga držale vse do izida 6:4, ko je bila v bloku uspešna Pavlović Mori. Toda na servis Hande Baladin in bloku Atlierjeve so Turkinje pobegnile za tri točke (7:10). Čeprav se Calcitovke niso predajale, so gostje ob boljšem servisu svojo prednost vztrajno večale, zato je Rozman vzel še svoj drugi polminutni odmor v drugem nizu. Po njem so domače odbojkarice vzpostavile ravnotežje, se nasprotnicam približale na tri točke zaostanka (13:16), kaj več pa jim ni uspelo. Pred vstopom v končnico niza so Turkinje po asu Baladinove prišle že do sedmih točk prednosti (22:15), njihovo vodstvo z 2:0 v nizih pa je potrdila Tijana Bošković, ena najboljših odbojkaric na svetu.

  S tremi zaporednimi točkami Laure Heyrman je Eczacibasi na začetku tretjega niza povedel s 3:0, vendar so domače odbojkarice na servis Olivere Brulec Kostić izid že na tretji točki izenačile. Toda veselje v domači ekipi ni dolgo trajalo, kajti po bloku Boškovićeve in lastni napaki so za nasprotnicami zaostajale za štiri točke (5:9), ki so ga Calcitovke sicer hitro prepolovile (7:9), kaj več pa jim ni uspelo. Po asu Maje Ognjenović so gostje pobegnile na 16:11, kar jim je ob odlični Boškovićevi zadoščalo za mirno nadaljevanje niza. Prav Boškovićeva je s svojimi servisi dokončno odločila tekmo. Kamničanke so še prišle na štiri točke zaostanka (15:19), toda na servis odlične srbske korektorice niso več osvojile točke.

  Izjavi po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Ni razloga za slabo voljo, vendar nismo presegli sami sebe, Moramo pa vedeti, da je že niz proti takšni ekipi, težko osvojiti, kaj šele zmagati. Eczacibasi je vrhunska ekipa z dvema izven serijskima igralkama, Ognjenović in Bošković in tu je bila največja razlika. Vem pa, da smo glede na stanje, v kakršnem smo, dali svoj maksimum. Dekleta si zaslužijo vse čestitke za hraber pristop, da so pokazale, da smo v določenih delih igre vsaj zraven, ne bom rekel, da enakovredni, tako da ni razlogov za slabo voljo. Za kaj več bi morali biti bolj učinkoviti v napadu.«

  Tijana Bošković, igralka Eczacibasi Dynavit: »Na tekmo smo se resno pripravljali, saj nam je bilo znano, da ima Calcit nekaj zelo dobrih igralk, nekatere od njih so igrale tudi v Turčiji, tako da smo vedeli, da bi se zadeve lahko zakomplicirale, če v tekmo ne bi vstopili sto odstotno. Res je, da smo zmagali s 3:0, vendar tekma še zdaleč ni bila lahka, upam pa, da bo v Carigradu podoben izid. Vem, da nas mnogi uvrščajo med glavne kandidate za osvojitev pokala CEV, toda pot do tja bo še dolga in težka, osnovni cilj sezone pa je, da po letu 2012 spet osvojimo naslov turških državnih prvakinj.«