Mladost je na naši strani

  V prvi tekmi prvega kroga pokala Challenge so odbojkarji Calcit Volleyja pred svojimi navijači premagali neugodno portugalsko ekipo Sporting iz Lizbone s 3:1 (18, 15, -23, 20). To je bil le prvi polčas medsebojnega dvoboja, drugi, veliko težji jih čaka v torek, ko bo v Lizboni, ob 19. uri, na sporedu povratna tekma. Kamničani za napredovanje v drugi krog potrebujejo dva niza.

  Slovenski podprvaki so, kot že nekajkrat v letošnji sezoni, po dveh odlično odigranih nizih v tretjem popustili, v končnici četrtega pa so le strnili svoje vrste in prišli do pomembne zmage. Boljši so bili v vseh elementih odbojkarske igre, naredili so tudi manj lastnih napak, pomembno pa je bilo, da je organizator igre Jan Brulec ob solidnem sprejemu soigralcev enakomerno razigral ekipo. Prav tako so varovanci Marka Brumna uspešno zaustavili 42-letnega Angela Dennisa Diaza, slovitega Kubanca z italijanskim potnim listom, ki pa ni najstarejši v svoji ekipi. Šest let starejši od njega je prvi podajalec ekipe Luis Miguel Barbosa Maia.

  »Tudi v Lizboni bomo morali igrati podobno, kot smo igrali doma. Prav vsi igralci, ki so stopili na igrišče, so bili blizu svojega maksimuma, vseeno pa si največ pohval zasluži Mario Koncilja, ki je navkljub težavam s prsti na desni roki stisnil zobe in dal velik prispevek k zmagi. Zavedamo pa se, da bo v Lizboni popolnoma drugačna tekma. V prvih dveh nizih so se Portugalci ‘lovili’ v naši nizki dvorani, igrali so nerazumljivo slabo, medtem ko smo mi imeli neverjetne odstotke v napadu. Mislim, da sta bila bolj realen pokazatelj razmerja moči tretji in četrti niz, ko je Sporting prišel do svoje igre. No, v četrtem nizu pa smo igrali zelo pametno in to je tisto, kar bomo skušali nadaljevati tudi na povratni tekmi,« je o kamniškem obračunu dejal Marko Brumen, trener Calcit Volleyja, ki je na pot na Portugalsko odšel danes dopoldne z dunajskega letališča.

  Dejstvo je, da bo v Lizboni Kamničanom veliko težje. Zdaj se bodo odbojkarji Sportinga zagotovo na igro kamniške ekipe bolje pripravili. »Ne bom rekel, da so nas na prvi tekmi podcenjevali, res pa je, da o nas niso vedeli prav veliko. Čeprav smo na prvi tekmi zmagali, za zdaj nismo naredili še praktično ničesar. Za napredovanje potrebujemo dva niza, mislim pa, da so možnosti za to petdesetodstotne. Imeli smo dovolj časa, da smo se v miru pripravili na tekmo, tudi v Lizbono bomo prišli še pred večernim treningom, tako da se bomo lahko spoznali tudi z dvorano. Ena od naših priložnosti bo tudi v tem, da čim dlje držimo žogo v igri, kajti mladost je vendarle na naši strani,« meni Brumen.

  V soboto kamniški odbojkarji niso imeli tekme, medtem ko je Sporting v derbiju portugalskega prvenstva v gosteh na Azorskih otokih premagal četrtouvrščeno ekipo Bastardo s 3:0. »Namesto tekme smo imeli trening, so bili pa prosti dan po tekmi. Glede na to, da imamo manjše težave s poškodbami, predvsem tu mislim na Konciljo, je bilo morda še dobro, da v soboto nismo imeli tekme. Žal mi je le to, da bomo že v soboto igrali z Mariborom, saj se iz Lizbone vračamo s srede na četrtek, tako da bo prisotna določena utrujenost. Ampak Calcit Volley je v preteklosti že bil v podobnih ali še hujših situacijah. Tako smo pred leti, ko smo na zaključni turnir pokala Slovenije, ki je bil v Mariboru, prišli neposredno iz Talina, v polfinalu pa smo potem premagali ACH Volley. To je tisto, kar ves čas poudarjam, namreč, če so glave prave, nas tudi utrujenost ne more zaustaviti,« želi z napredovanjem v drugi krog pokala Challenge ter zmago proti Mariboru v srednjeevropski ligi leto 2019 zaključiti Brumen.

  V primeru zmage bi se Kamničani v drugem krogu pomerili s češkim Kladnom ali romunsko Craiovo. V prvi tekmi so v Romuniji s 3:2 slavili češki odbojkarji.