Jadranje za jutri 2019

  Jadranje za jutri, jadranje s krasnimi otroki, ki se jim nikoli ne da pomagati dovolj. Včasih se zazdi, da je za večino otrok, ki jih peljemo jadrat, izkušnja enakovredna čudovitemu izletu na Luno, ker se dogajanje odvija povsem izven njihovega normalnega okolja.

  Mogočna narava, ki žene jadrnico po neskončnem morju. Nobenih klimatskih naprav, cel dan svež zrak, naravna svetloba sonca, nobenega hrupa, le šumenje valov. Otroci, ki jih sprejmemo kot enakovredne člane posadke, čutijo vse sunke in pospeške vetra. Kdo ve, kako vse skupaj buri njihovo domišljijo in kam jih odpelje. Mogoče imajo občutek, da je barka živa in da v bistvu jahajo na zmajevem hrbtu po morju, ki je tu od nekdaj.

  Prvi dan

  V sredo, 29. maja, se je v Marini Veruda začel 2. del letošnjega Jadranja za jutri, jadranja otrok s posebnimi potrebami. Na drugem delu, ki je potekal do sobote, 1. junija so bile prisotne naslednje ustanove:

  •  OŠ 27. julij, Kamnik
  • OŠ Antona Janše, Radovljica
  • OŠ Preska, POŠ Topol, Medvode
  • Zavod za gluhe in naglušne, Ljubljana

  Dan bi se težko začel z manj padavinami, ampak nič zato – optimizem je zapisan tako v statutu Sappe kot programu projekta. Po prihodu udeležencev v marino so se najprej seznanili z jadrnico in pravili obnašanja na njej ter namestili po kabinah. Skipperji so jih nato seznanili z delovnim zvezkom in razdelili nahrbtnike z donirnimi artikli. Sledila je priprava kosila, ki si ga je vsaka barka pripravila zase. Po krajšem počitku so se otroci s svojimi spremljevalci odpeljali na ogled Aquariuma v Puli, nad katerim so bili vsi do zadnjega zelo fascinirani. Po ogledu so se nekateri odpeljali še do amfiteatra oz. Arene. Po povratku v marino je kmalu prišel čas za pripravo žar večerje v izvedbi kuharske sekcije Sappe. Pohvale za odlični pripravljeno pojedino so kar deževale. Po večerji je sledilo druženje po jadrnicah, a malo čez deseto sta bili na vseh jadrnicah že tema in tišina.Drugi dan

  Drugi dan se je začel brez dežnih kapelj, pa tudi napoved je bila precej obetavna. Po zajtrku in učni uri je bilo zato zelo hitro vse nared za izplutje. Malo po deseti uri so se jadrnice že podale na pot proti otočju Brioni. Veter je bil pravi in jadrali smo vso pot do Brionov. Po privezu v marini otoka Veliki Brion je bilo najprej na vrsti kosilo, ob dveh pa so se udeleženci s turističnim vlakcem odpeljali na ogled otoka. Ustavili smo se v Safari parku, na koncu poti pa smo si ogledali še muzej. Med povratkom na jadrnice sta otroke pričakala Kapitan Kljuka s svojim Kokijem in bog morja Pozejdon. Vsi udeleženci, ki so jadrali prvič, so opravili t.i. mornarsko prisego ter prejeli Potrdilo o usposobljenosti za mornarja. Kmalu je prišel čas za vkrcanje in odpluli smo v smeri Crvenega otoka v bližini Rovinja. Bolj ko smo se bližali otoku, manj je bilo oblakov. Privezali smo se na boje v čudovitem zalivu. Sonce je poskrbelo, da je bil zaliv zelo hitro poln čolnov, supov in plavalcev. Večerji je sledil čudovit sončni zahod, ki se ga ne bo dalo pozabiti. Spanja na bojah pa tudi ne.

  Tretji dan

  Noč na bojah je minila mirno, zjutraj pa nam sonce ni pustilo spati. Še pred zajtrkom je bil na in okrog jadrnic že pravi živ-žav; v vodi, na supih, na čolnih. Po zajtrku in učni uri so nekateri ponovili morsko vajo, drugi pa so odpluli do Limskega kanala na ogled Piratske jame oz. Votline Kapitana Kljuke. Ko so se vrnili do Crvenega otoka, je naša mala flota skupaj odplula v smeri Rovinja na ogled prestižne regate Adris 44CUP, tekme karbonskih jadrnic RC 44, enega največjih jadralskih eventov na svetu. Od devetih tekmovalnih jadrnic je ena plula pod slovensko zastavo, mi pa smo bili njeni edini srčni navijači. Seveda smo si lahko ogledali le start, ki je bil ob 12. uri, ker smo jih po treh minutah videli le še v daljavi. Pomahali smo Rovinju v slovo in odpluli nazaj proti matični marini. Med potjo se je našel čas za sidranje v mirnih zalivih, kosilo in vodne radosti. Zadnja jadrnica se je vrnila v marino malo pred šesto uro. Kmalu je sledila priprava večerje, kajti po večerji je bil na programu nastop čarovnika Mr. Leeja. Mojster magije je s svojimi čarovnijami navdušil vse. Za piko na i so po nastopu poskrbele slastne Sappa palačinke. Po vseh doživljajih dneva smo imeli voljo le še sladko spanje.

  Četrti dan

  Jadranje za jutri ne beži, le prihaja in odhaja. Razprtih jader kot zaljubljena oseba, kot metafora, kot knjiga, kot pesem, ki jo je potrebno prebrati vedno znova in znova, z molkom, z melodijo, s tišino, z vznesenostjo…V marini Veruda pri Puli se je zaključil letošnji jubilejni, deseti izobraževalno-terapevtski projekt Jadranje za jutri, jadranje otrok s posebnimi potrebami. Krasno sončno jutro je bilo tokrat namenjeno slovesu, ne dvigu jader. Po zajtrku je sledilo izkrcanje in neizbežno slovo. Jadrnice so zapustili srečni otroci in zadovoljni spremljevalci ter posadka. Udeleženci so zapustili marino in se odpeljali po svojih poteh, nekateri naravnost domov, drugi še na ogled Pule. Po ureditvi zadnjih formalnosti je kmalu po deseti uri marino zapustila tudi posadka.

  Kaj dodati na koncu? Iz tedna, ki ga je v veliki meri krojilo vreme, smo potegnili največ, kar se je potegniti dalo. Osrečili smo 55 otrok, posebnih otrok, ki se jim nikoli ne da pomagati dovolj. Za svoje angažiranje smo dobili najboljše plačilo, ki si ga lahko želiš – polno vrečo otroške sreče.

  Seveda brez sponzorjev In donatorjev ne bi bilo niti letošnjega, že desetega izobraževalno-terapevtskega projekta Jadranje za jutri. Med glavnimi podporniki Jadranja za jutri 2019 sta slovenski ROTARY District in IYFR International. Kot donator je letošnji projekt JZJ, z zbranimi sredstvi svoje dobrodelne akcije, izdatno podprl kamniški odbojkarski klub Calcit Volley. Sponzorja jadrnic sta ponovno gostišče Pri Planinskem orlu, Janez Uršič s.p. in Inotherm, ostali sponzorji pa Team Trade d.o.o., Intercom, Komag, Difa in Adriatic Slovenica. Najlepša hvala vsem, v imenu vseh udeležencev.

  Ob letu osorej, seveda.

   

  ŠD SAPPA

  Brane Vrankar