Dobra igra Calcitovk v uvodnem dvoboju

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij lige prvakinj v Dnepru izgubile proti domači ekipi Prometej Dnipro s 3:1 (-23, 21, 21, 23). Povratna tekma bo na sporedu v sredo, 13. oktobra, ob 20. uri, v športni dvorani Kamnik. Še pred tem Kamničanke v nedeljo, 10. oktobra, čaka še tekma tretjega kroga domačega prvenstva, ko bodo ob 18. uri gostile Novo KBM Branik.

  Prometej Dnipro – Calcit Volley  3:1 (-23, 21, 21, 23)

  Dneper – Palača športov, gledalcev 300, sodnika: Jovčev (Bolgarija), Jokelainen (Finska).

  Prometej Dnipro: Dudnik 15, Meljuškina 7, Anisova 15, Dimitrova 13, Silčenkova, Casanova Alvarez 14, Kitipova 2, Karčinska, Geyko, Kutniakova, Todorova (L), Mazenko. Trener: Ivan Petkov.

  Calcit Volley: Pavlović Mori 8, Špoljarič (L), Mihevc 4, Javorni , Radišković 8, Šiftar, Brulec Kostić 22, Lenart 2, Boisa 8, Janežič (L), Charuk 19, Čižman 1. Trener: Gregor Rozman.

  Slovenske državne prvakinje so zelo dobro začele prvo tekmo drugega kroga kvalifikacij lige prvakinj, ko so bile večinoma v vodstvu, v končnici pa so izkoristile tretjo zaključno žogo. Nadaljevanje za kamniško ekipo ni bilo tako uspešno. V domači ekipi so se razigrale njihovi sprejemalki Katerina Dudnikova in Bogdana Anisova ter korektorica Heidy Casanova Alvarez, ki so predstavljale največjo težavo za Calcit Volley. Ob tem so Kamničanke naredile tudi preveliko število lastnih napak. Naredile so jih, kar 32, domačinke le 20, v vsakem primeru pa varovanke Gregorja Rozmana na povratni tekmi niso brez možnosti za napredovanje v tretji krog.

  Čeprav so domače odbojkarice po asu Diane Meljuškine povedle s 6:3, se niso dolgo veselile visokega vodstva. Za izenačenje je že na šesti točki poskrbela Lucille Charuk, po napaki domače ekipe pa so Kamničanke tudi prvič povedle (7:6). S tremi zaporednimi so slovenske državne prvakinje domačinkam pobegnile na 11:8, z dvema zaporednima blokoma Charukove pa je Calcit Volley vodil s 15:11. Kamničanke so ob dobri igri vodile še z 18:14, toda pred vstopom v končnico je Prometej po dveh zaporednih kamniških napakah izid izenačil. Toda šele17-letna Naja Boisa je s tremi zaporednimi točkami Calcitovkam zagotovila tri zaključne žoge za vodstvo z 1:0 v nizih, dve so domačinke ubranile, po polminutnem odmoru pa je s svojo sedmo točko v prvem nizu Charukova poskrbela za vodstvo Calcit Volleyja z 1:0 v nizih.

  Drugi niz se ni začel po željah kamniške ekipe, ki je po štirih zaporednih točkah Ukrajink zaostajala za tri točke (5:2), v še večjih težavah pa so bile po dveh »sumljivih« odločitvah bolgarskega sodnika Konstantina Jovčeva (12:6). Gregor Rozman je vzel še svoj drugi polminutni odmor. Vendar se Calcitvoke niso predale, s serijo uspešnih servisov Andjelke Radišković, z zadnjim je dosegla tudi as, so se domačinka približale na točko zaostanka (14:15). Pred vstopom v končnico niza je Charukova izid na 17. točki izenačila. Obetala se je še ena zanimiva, napeta končnica, v kateri pa je kamniškim odbojkaricam nekoliko popustila zbranost. Ukrajinke so prišle do treh zaključnih žog, že prvo je izkoristila Bogdana Anisova.

  Slabo odigrana končnice drugega niza v začetku tretjega ni vplivala na igro Calcitovk, ki so z asom Charukove povedle s 7:5. Po točki Boise je bilo 10:7, vendar so na servis Kubanke Heidy Alvarez Casanov, ki se je v drugem nizu razigrala, domače odbojkarice na enajsti točki izenačile, po še eni lastni napaki gostij in točki Dudnikove pa je Prometej povedel s 16:14. Bogdana Anisova je poskrbela za domače vodstvo z 20:16, ki ga slovenske državne prvakinje niso več ulovile.

  Tudi začetek četrtega niza, podobno kot drugega, je pripadel Ukrajinkam, ki so v prvih treh nizih naredile veliko manj lastnih napak od kamniške ekipe. Na servis Alvarez Casanove so si priigrale tri točke prednosti (5:2), po uspešnem napadu Dudnikove pa že štiri (9:5). Visoko vodstvo pa domačinkam še ni zagotavljalo mirnega nadaljevanja, kajti po točkah Boise in bloku Charukove so do vodstva s 14:13 prišle Kamničanke, ki so z dvema asoma Mance Lenart vodile tudi s 17:14. Žal veselje kamniških odbojkaric ni dolgo trajalo, kajti s petimi zaporednimi točkami so Ukrajinke na servis Dudnikove pripravile preobrat za 20:18. Katja Mihevc je z asom izenačila na 22:22, končnica pa je po še eni lastni napaki Calcitovk pripadla ukrajinskim državnim prvakinjam.

  Izjavi po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: “Za nami je izredno težka tekma, pravzaprav točno takšna, kot smo jo pričakovali. Žal se na koncu ni izšlo po naših željah. S taktičnim načrtom smo jih s servisi poskušali oddaljiti od mreže, a žal nam ta ni stekel in skozi celotno tekmo nismo dobro servirali. Preveč smo imeli zgrešenih servisov, kar devetnajst, medtem ko na drugi strani le osem napak nasprotne ekipe. Njihove sprejemalke so izvajale konstanten pritisk na nas. Odločilna je bila za odtenek boljša igra servis-sprejem na nasprotnikovi strani. Predvsem s servisom so nas oddaljili od mreže in zelo težko smo potem zaključevali odprte napade, to pa je vodilo v poraz. Bili  smo blizu predvsem v četrtem setu in škoda je dveh izgubljenih žog na koncu. Z lastnimi napakami smo jim že pri rezultatu 17-14 omogočili, da so se nam približali in da smo jih v končnici niza znova lovili. Igralke na parketu so dale svoj maksimum, zdaj pa se moramo regenerirati pred nedeljsko prvenstveno tekmo proti Mariboru in se nato ponovno osredotočiti in dobro pripraviti na sredino povratno tekmo v Kamniku, kjer verjamem, da bomo lažje odigrali servis in sprejem.”

  Eva Pavlović Mori, odbojkarica Calcit Volley: “Odločilo je to, da smo naredile preveč napak na servisu. Devetnajst naših napak proti njihovim osmim je skoraj en set in proti takim ekipam je s tolikšnim številom napak težko zmagovati. Igrale smo super, pohvaliti moram celo ekipo. Komaj čakam tekmo v Kamniku, saj vidim, da se z njimi da igrati. Pred povratno tekmo bomo delali na koncentraciji servisa in blok obrambe. Žal moram pripomniti, da smo bile oškodovane s strani sodnikov, ampak glede na to, da so igrale doma, je bilo to morda za pričakovati. A to moramo pozabiti in se skoncentrirati na našo igro.”