Dekleta s Čehinjami, fantje s Portugalci

  Tudi v letošnji sezoni bosta prvi ekipi Calcit Volleyja nastopili v pokalu Challenge, posledično pa bodo domače tekme odigrali v svoji športni dvorani. Na žrebu na sedežu Evropske odbojkarske zveze (CEV) sta kamniški ekipi dobili svoja nasprotnika v prvem krogu. Ženska ekipa bo tako za uvrstitev v osmino finala igrala proti češki ekipi PVK Olymp iz Prage, prva tekma bo na sporedu med 3. in 5. decembrom na Češkem, moška ekipa pa bo med 10. in 12. decembrom v prvi tekmi prvega kroga gostila portugalsko ekipo Sporting iz Lizbone.

  Aktualne slovenske pokalne zmagovalke, ki so lani svojo pot v tem tekmovanju končale v četrtfinalu, kjer jih je premagala Saugella Monza, poznejša zmagovalka pokala Challenge, se bodo pomerile s četrtouvrščeno ekipo češke estralige, PVK Olymp iz Prage. Čehinje se na evropsko sceno vračajo po dvajsetih letih.

  »Glede na to, da poznam češko odbojko, vem, da je ekipa dobra, a kar je pomembno, tudi premagljiva. Češka ženska odbojka je v zadnjem času v vzponu, predvsem na reprezentančni ravni, kjer so osvojile zlato ligo, trenutno pa se mudijo v Peruju na FIVB Challengerju. Ne glede na žreb je najbolj pomembno, da je naša ekipa v večji meri ostala enaka kot lansko sezono in to je tista največja moč, na katero letos računamo. Naredili bomo vse, da uspešno prebrodimo prvo oviro v tem tekmovanju. Po poškodbi se nam vrača Katja Mihevc. Bistveno pa bo, da bomo dobro trenirali, da bodo dekleta zdrava in brez poškodb. Potem se lahko nadejamo dobrih izidov ne le v evropskem tekmovanju, ampak v sezoni nasploh,« z optimizmom na uvodni tekmi v pokalu Challenge gleda Gregor Rozman, trener ženske ekipe Calcit Volleyja, ki bo Pražanke gostile med 17. in 19. decembrom. V primeru napredovanja bodo Kamničanke v osmini finala igrale proti zmagovalkam dvoboja med ekipama Rigas Volejbola Skola iz Latvije in Röpladba Bekescsabai iz Madžarske.

  Bolj neugodnega nasprotnika so v prvem krogu dobili Kamničani, saj bo na nasprotni strani mreže stal portugalski Sporting, ki je v minuli sezoni v tem tekmovanju izpadel v polfinalu. Tako kot za kamniško ekipo v četrtfinalu je bil zanje usoden Vero Volley iz Monze, ki je v finalu moral priznati premoč ruski ekipi Belogorie Belgorod, Portugalci pa so na svojem igrišču Italijane celo premagali s 3:2. Lani je zanje igral celo sloviti 40-letni Leonel Marshall, Kubanec, ki že vrsto let igra v Evropi. Prva tekma bo v Kamniku, povratna pa med 17. in 19. decembrom v Lizboni.

  »Menim, da nam žreb to pot ni bil najbolj naklonjen, saj je naš nasprotnik resnično velikan portugalske odbojke. Lani je ekipa Sportinga dosegla izjemen uspeh, ko je uspela v gosteh premagati kasnejšega finalista Monzo in s tem je povedano vse. Zaenkrat še nimam podatkov, kakšno ekipo bodo uspeli sestaviti v novi sezoni. Po drugi strani pa je tudi ekipa Calcita že dolga leta prisotna v evropskih tekmovanjih in se lahko že do sedaj pohvali z nekaj odmevnimi uvrstitvami. Zagotovo bo za preboj v osmino finala potrebno odigrati obe tekmi na vrhunskem nivoju, na kar pa vpliva ogromno dejavnikov. V klubu vlagamo velike napore, da bi sestavili odlično ekipo, ki bo sposobna odigrati na visokem nivoju v vseh tekmovanjih. Če nam bo uspelo sestaviti takšno ekipo, potem bo tudi ekipa Sportinga premagljiva. Prepričan sem, da bodo naši fantje dali od sebe vse, da bi to dosegli,« pa je žreb pokomentiral novi stari trener moške ekipe Calcit Volleyja, Marko Brumen.

  V evropskih pokalih bodo ob obeh kamniških ekipah slovenske barve zastopale še štiri ekipe. Nova KBM Branik in ACH Volley sta neposredno uvrščena v ligo prvakov, njihovi nasprotniki bodo znani po koncu predtekmovanja. Novogoričanke bodo letos igrale v pokalu CEV, njihov prvi tekmec bo belgijsko moštvo Hermes Volley Oostende, Šempetranke pa v kvalifikacijah pokala Challenge čaka slovaški VTC Pezinok.