Calcitovci pripravljeni na ponovitev leta 2016

  Športna dvorana v Kamniku bo po štirih letih spet prizorišče zaključnega turnirja Pokala Slovenije. Takrat so se svoje druge pokalne lovorike veselili odbojkarji Calcit Volleyja, ki so že naslednje leto slavili še enkrat, zadnji dve pa sta bili spet v rokah ACH Volleyja. V sobotni prvi polfinalni tekmi se bo ob 15. uri branilec naslova, ACH Volley, pomeril s Hišo na kolesih Triglav, ob 20.30, pa bo Calcit Volley igral z Merkur Mariborom. Finalna tekma bo na sporedu v nedeljo, prav tako ob 20.30. Že v petek se bosta igrali polfinalni tekmi ženskega pokalnega tekmovanja, Nova KBM Branik – Luka Koper ob 17. uri, ob 20. uri pa še Calcit Volley – SIP Šempeter. Ženska finalna tekma bo v soboto, ob 18. uri.

  V Kamniku je še nekaj igralcev, ki so sodelovali v nepozabni zmagi Calcit Volleyja nad ACH Volleyjem v finalu pokala Slovenije leta 2016. Na klopi kamniške ekipe je bil Marko Brumen, ki je z njo tudi začel letošnjo sezono, toda po zadnji lanski tekmi v Mariboru, je odstopil. Zamenjal ga je Gašper Ribič, ki je Brumna zamenjal tudi pred štirimi leti in s Kamničani še isto sezono ponovil uspeh v pokalnem tekmovanju. Vendar je zdaj v veliko težjem položaju, saj je na vročo kamniško klop sedel šele pred nekaj tedni, s svojimi varovanci pa je do zaključnega turnirja letošnjega Pokala Slovenije igral le eno tekmo. Še v tej so Kamničani v Pliberku ostali praznih rok.

  »Seveda bi si želel še kakšno tekmo več, že zato, ker je bil vmes kar dolg premor, tako da se še sestavljamo. Določeni igralci se še vedno spoznavajo z mojim načinom dela, nekateri ga že poznajo. V Pliberku sem bil zadovoljen s tem, kako smo v nekih trenutkih tekme delovali v bloku in obrambi in to je bil še naš najboljši element na tej tekmi. Manj zadovoljen sem bil s sprejemom. Dobljani so močno pritiskali s servisom, mi nanj nismo imeli odgovora in posledično smo bili veliko slabši v napadu. Želel bi si tudi, da bi več naredili s servisom. Ampak da, to je bila po daljšem času naša prva tekma, pomembno je, da so igralci spet začutili tekmovalni duh in upam, da bomo v soboto pravi,« je o razpletu svoje prve tekme po letu in pol na klopi Calcit Volleyja dejal Ribič.

  Ena od dobrih stvari, ki so se Kamničanom zgodile v Pliberku, je bila tudi ta, da je prvič v sezoni, resda le del drugega in skorajda celotni četrti niz, zaigral Boyan Yordanov. »Na treningih že nekaj časa normalno trenira, vendar potrebuje še nekaj časa, da pride na želeno raven. Vedeti moramo, da že dolgo ni igral, niti ni bil v trenažnem procesu, po tako dolgem odmoru pa ni ravno lahko igrati tekme. Toda tisto, kar smo videli, bo zagotovo velik plus za našo ekipo že v pokalu, še več pa od njega pričakujemo v nadaljevanju sezone,« je z vrnitvijo odličnega bolgarskega korektorja zadovoljen Ribič.

  Medtem ko so Kamničani od »nesrečne« tekme v Mariboru igrali le eno tekmo, so njihovi nasprotniki v polfinalu pokala letos odigrali že štiri. Vse štiri v srednjeevropski ligi, vendar večino brez svojega najboljšega igralca, reprezentanta Roka Možiča in trenerja prve ekipe Sebastijana Škorca, ki sta bila s slovensko izbrano vrsto na olimpijskih kvalifikacijah v Berlinu. V sredo so Mariborčani z obema premagali Jedinstvo Brčko v gosteh.

  »Dejstvo je, da so Mariborčani v tem trenutku bolj v tekmovalnem ritmu, kot smo mi, verjetno pa se jim tudi pozna, da so bili nekaj časa brez Škorca in Možiča. Vendar ne smemo pozabiti, da bo šlo v polfinalu pokala le za eno tekmo, vsi vemo, kakšen bo vložek, zato bo na obeh straneh motivacija na najvišji možni ravni. Zavedamo se, da bo tekma izjemno težka, Mariborčani imajo svoje ambicije, svoje želje, ampak imamo jih tudi mi. Igrali bomo doma, pred svojimi navijači, kar bi morala biti naša prednost, saj smo dvorane bolj navajeni. Upam, da bomo uresničili svoje cilje, predvsem pa dokazali, da še vedno znamo igrati dobro odbojko,« napoveduje sobotni polfinalni obračun kamniški trener, ki bo imel manj težav s sestavo ekipe kot na drugi strani Škorc, ki ne bo mogel računati na Žigo Donika.

  »Mariborčani plačujejo davek številnih tekem v letošnji sezoni. Vendarle nimajo na voljo toliko igralcev kot mi ali ACH, zato večino tekem igrajo z istimi igralci, to pa je ob tako dolgi sezoni lahko tudi težava. Ampak saj ni pomembno, v kakšni zasedbi bodo prišli, v vsakem primeru bodo dali vse od sebe, mi pa se moramo ozirati predvsem nase, gledati, kako bomo mi igrali, in če bomo tekmo odigrali tako, kot se od nas pričakuje, verjamem, da bomo zaigrali v finalu,« je želja Gašperja Ribiča.

  »Že s tem, da smo se po petih letih uvrstili na zaključni turnir, smo manjši cilj izpolnili, vsekakor pa si želimo tudi uvrstitve v finale. Vseeno pa si moramo naliti čistega vina, saj se pogovarjamo o velikem Calcitu in malem Merkur Mariboru, Kamničani imajo veliko večji proračun, njihova ekipa je profesionalna in oni se preprosto morajo uvrstiti v finale. Ampak ne glede na vse želimo presenetiti Calcit, saj imamo ekipo, s katero se po velikem srcu, želji in ekipnem duhu težko kdo kosa. Ti fantje dajejo vse na treningih in tekmah, a to ne bo dovolj. Prikazati bomo morali tudi odbojko na zelo visoki ravni. Res je, zmagali smo na naši zadnji medsebojni tekmi, ampak to je že pozabljeno, kajti pred nami je popolnoma drugačna tekma. Dejstvo je, da imamo oboji podobne želje, vendar je eno realnost, drugo pa … Toda, če bomo pokazali pravo igro, je možno tudi presenečenje,« pa sobotni polfinalni obračun s Kamničani napoveduje Sebastijan Škorc, preporoditelj mariborske moške odbojke.

  Že ob 15. uri si bosta na nasprotnih straneh mreže stali ekipi ACH Volleyja in Hiše na kolesih Triglava. V letošnji sezoni še nista igrali med sabo, veliki favoriti pa so seveda Ljubljančani. Tudi zato, ker v letošnji sezoni za zdaj ravno ne blestijo v državnem prvenstvu, toda v zadnji tekmi minulega leta so v gosteh premagali Salonit Anhovo. Vendar ne smemo pozabiti, da so branilci pokalnega naslova v vse boljši formi, ne nazadnje so v ligi prvakov premagali tudi ruskega državnega prvaka Kuzbass Kemerovo.

  Spored zaključnega turnirja Pokala Slovenije za odbojkarice

  Sobota, polfinale:

  ACH Volley – Hiša na kolesih Triglav (15.00)

  Calcit Volley – Merkur Maribor (20.30)

  Sobota, finale (20.30)

  Vsi slovenski odbojkarski pokalni zmagovalci:

  1991/92 Vileda Maribor

  1992/93 Salonit Anhovo

  1993/94 Vileda Maribor

  1994/95 Maribor

  1995/96 Salonit Anhovo

  1996/97 Salonit Anhovo

  1997/98 Fužinar

  1998/99 Fužinar Igem

  1999/00 Salonit Anhovo

  2000/01 Žurbi Team Kamnik

  2001/02 Salonit Anhovo

  2002/03 Salonit Anhovo

  2003/04 Salonit Anhovo

  2004/05 Autocommerce Bled

  2005/06 Prevent Gradnje IGM

  2006/07 Autocommerce Bled

  2007/08 ACH Volley Bled

  2008/09 ACH Volley Bled

  2009/10 ACH Volley Bled

  2010/11 ACH Volley Bled

  2011/12 ACH Volley Ljubljana

  2012/13 ACH Volley Ljubljana

  2013/14 Salonit Anhovo

  2014/15 ACH Volley Ljubljana

  2015/16 Calcit Volleyball

  2016/17 Calcit Volleyball

  2017/18 ACH Volley Ljubljana

  2018/19 ACH Volley Ljubljana