Calcit zrel za slovenski vrh

  Kamniške odbojkarice in odbojkarji so pretekli vikend v novo tekmovalno sezono 2023/24 vstopili z zmagama v gosteh, nestrpno pa pričakujejo tudi prvi preizkus domače dvorane, ki se bo za obe ekipi Calcit Volley zgodil že jutri. Calcitova paradna konja vstopata v ples najboljših nekoliko prevetrena, obe moštvi sta avgusta prevzela tudi nova stratega. O kadrovanju in pričakovanjih v novi sezoni so spregovorili na današnji tiskovni konferenci v prostorih Triglav Lab v Ljubljani.

  FENOMEN S ŠTIRIMI KLUBI V PRVI LIGI

  Calcit Volley je svojstven fenomen v slovenskem odbojkarskem prostoru. Z izjemnim dosežkom, da bo v sezoni 2023/24 v prvi ligi tekmoval s kar dvema ženskima in dvema moškima ekipama, je utrdil status generalno največjega v slovenski odbojki. Poleg tega bosta med člani nastopali še dve ekipi v tretji ligi, skupno torej kar šest članskih ekip.

  »Naši drugi moški ekipi je uspel preboj v 1. B ligo, sestavljena je izključno iz domačih igralcev, ki trenirajo pod vodstvom Gašperja Ribiča. V 1. B ligi bo ponovno nastopala tudi naša druga ženska ekipa Tjaše Gadža. S tega vidika smo unikum ne le v slovenskem odbojkarskem prostoru, ampak tudi širše,« je uvodoma mlajši članski ekipi predstavil predsednik OK Kamnik, Gregor Hribar.

  Pri tem je izpostavil, da je igranje s tolikšnim številom ekip v prvi ligi mogoče le zaradi podpore generalnega sponzorja. Ko je Calcit leta 2001 finančno podprl sprva moško ekipo, nekaj let pozneje pa še žensko, je klubu dal možnost, da se organizira na veliko bolj profesionalnem nivoju kot pred tem. Sledili so uspehi prvih ekip, okrepili pa so lahko tudi strokovni del in delo z mlajšimi. »Calcit je daleč največji vlagatelj v slovenski odbojki in verjetno tudi širše. Že več kot pet let smo glede na višino razpoložljivih sredstev prvi v Sloveniji, a tu je potrebna obrazložitev. Mi smo edini klub, ki dela tako z ženskimi kot moškimi in podmladkom na obeh straneh. Vzporednice med klubi na podlagi proračuna je tako težko potegniti. Mislim pa da ima, če pogledamo samo člansko moško ekipo, ACH Volley večji proračun,« je Hribar pojasnil še finančni del kluba.

  A v Kamniku imajo povsem druge težave. Calcitove ekipe, teh imajo letos kar 22, od minijev do članov, gostujejo v desetih različnih dvoranah. Tudi Ligo prvakinj bodo aktualne državne prvakinje primorane igrati v ljubljanski Hali Tivoli.

  TRI OD TRI ZA ŽENSKO EKIPO

  Cilji prve ženske ekipe so jasni; dvojna domača krona in Mevza. Bo pa to tudi sezona, v kateri bodo dekleta igrale v ligi prvakinj, ki jo bodo, ne v Kamnik, temveč v ljubljansko halo Tivoli, pripeljale že v četrto.

  Največja sprememba, ki se je zgodila v kamniški zasedbi, se je zgodila na mestu prvega trenerja. Bruno Najdič je bil do te sezone neločljivo povezan z enim glavnih Calcitovih tekmecev. »Že zdaj lahko rečem, da smo z Brunom Najdičem sprejeli pravilno odločitev. Govorimo o trenerju, ki je kot prvi popeljal žensko reprezentanco na evropsko prvenstvo, zelo uspešen je bil tudi v Mariboru,« je prihod Štajerca na vroč trenerski stol v Kamnik pojasnil Hribar.

  V ženski ekipi je do sprememb prišlo tudi na mestu podajalke. Organizacijo igre so v Kamniku zaupali Sari Najdič, pomagala ji bo tudi Ula Gorjup, ki se je v Calcit vrnila iz Grosuplja. V ekipi ostajata Sara Hutinski in Neja Čižman, v bloku se jima je pridružila še Lara Rituper. V modrem dresu ostajata tudi Maša Pucelj in Naja Boisa, v sprejemalski vrsti je novinka Asja Šen. Najdaljši staž v ekipi ima Anđelka Radišković, edina tujka v ekipi, zaupali so ji tudi vlogo kapetanke. Mesto korektorice je še vedno prosto. Najdičev pomočnik je Simon Krakar.

  »Prve tekme so navadno vedno težke, ekipe začnejo vsaka s svojimi ambicijami Tiste, ki igrajo proti Calcitu, navadno v teh tekmah igrajo bolje, bolj motivirano in morda na višjem nivoju, kot sicer lahko, saj nimajo ničesar izgubiti. V prvem nizu smo imeli nekaj problemov, a tekmo v Grosupljem smo pripeljali do konca tako, kot smo si želeli,« je Najdič pokomentiral nastop v prvem krogu prvenstva. »Zelo pa sem zadovoljen z odnosom igralk na treningih. Upam, da bomo s takšnim pristopom in razmišljanjem šli tudi naprej v sezono.«

  »Vsi vemo, da je v Kamniku največji problem infrastruktura in po teh dveh mesecih tu to lahko potrdim. A s tem, kar imamo, moramo narediti največ in iz ekipe potegniti maksimum,« je pokomentiral še vprašanje o prilagoditvi na pogoje za delo v Kamniku.

  Calcitovke veljajo za nesporne favoritinje v domačem prvenstvu. »Zavedamo se, da smo mlada ekipa, a zavedamo se tudi naših kvalitet. Na vsakem treningu se zares borimo. Če bomo to uspele prenesti tudi na tekme, sem prepričana v uspešno sezono,« je samozavestna pri napovedih tudi Maša Pucelj, ki bo, kljub sedemnajstim letom, eno bolj izpostavljenih igralk v ekipi.

  PO DVEH DESETLETJIH ZRELI ZA SLOVENSKI VRH

  Moška ekipa Calcit Volley je v primerjavi s preteklo, ko so skorajda povsem prerešetali vrste, doživela manj sprememb. Zasedba je nekoliko pomlajena, na čelo ekipe so postavili vrhunskega strokovnjaka. Kamniško moštvo vodi prekaljeni Hrvat Mladen Kašić, pomaga mu Jurij Žavbi. Močnejši so za hrvaškega podajalca Bernarda Bakonjija, srbskega blokerja Uroša Nikolića in kubanskega sprejemalca Lazara Bruneta, prišla sta tudi mladinska reprezentanta Jurij Oman in Matevž Karadža Pevc. Veliko si v Kamniku obetajo tudi od Črta Bošnjaka, ki je na pragu reprezentance. Od lanske sezone bodo ob obeh reprezentantih, Niku Mujanoviću in Urošu Planinšiču, kamniški dres nosili še Alan Košenina, Jure Okroglič, Dino Vinkovič, Uroš Pavlović, Luka Lazar in Tomislav Mitrašinović.

  »Mladena Kašića smo pripeljali, ker smo ocenili, da imamo letos dobro ekipo, ki lahko s trenerjem s trdo roko končno doseže zastavljene cilje. Visoko smo motivirani, kot tudi naši sponzorji, da končno osvojimo prvenstvo, na kar čakamo že 20 let,« Hribar ni skromen v ciljih za sezono in odkrito najavlja pripravljenost Calcita, da prekine prevlado Ljubljančanov. Z moško ekipo želijo tudi na vrh Mevze, čim dlje pa v evropskem pokalu Challenge.

  »Že leta capljamo za ACH-jem in s figo v žepu napovedujemo, da bomo dobili državno prvenstvo in pokal, letos pa to iskreno pričakujem sam in celoten klub. Imamo dve enakovredni postavi, ki bosta naša velika prednost, in odličnega trenerja. Tudi ACH Volley, ki se bo verjetno še okrepil, je po mojem mnenju malenkost slabši, kot je bil,« je samozavestnejši pri napovedih tudi Uroš Pavlović, ki so mu namenili vlogo kapetana.

  Zdi se, da kamorkoli pride, Mladen Kašić žanje uspeh. Tako je bilo pred dvema letoma v Ljubljani, tudi v Franciji, kamor se je potem vrnil. In zdaj je, kot smo danes večkrat slišali, pripravljen na novega. »Ko sem prišel v Kamnik, sem mislil, da prihajam v zapor odprtega tipa, v katerem vsi lahko naredijo vse,« je prešerno razpoložen v svojem stilu začel Kašić. »A stvari se popravljajo. So dnevi, ko je zelo dobro, so dnevi, ko je manj dobro. Energija v Novem mestu je bila fantastična. Ekipa je dobra, veliko delamo, sam imam veliko energije. Moštvo je polno mladih fantov, ki so talentirani in inteligentni, v preteklosti pa morda niso bili najbolje kadrirani. Vsega se pač ne more narediti v dvorani. Mislim pa, da so sijajni.«

  »Mislim, da bo letošnje prvenstvo močnejše kot je bilo pred dvema letoma. Kranj je boljši, Krka je boljša, prav tako Panvita,« Kašić napoveduje zanimivo prvenstvo. »Resnično gremo na prvo mesto. Leta poslušam o tem, da ima Calcit ambicije, a letos bomo fantom resnično vsadili to zmagovalno miselnost. Mislim, da bomo s trdim delom, disciplino in pravo energijo prišli do rezultata, najprej do finala in potem naprej.« Na koncu sezone ga bo zadovoljila zgolj osvojitev državnega prvenstva, pokala Slovenije in Mevze.

  Priprave moške ekipe niso bile enostavne. Večino časa so bili brez obeh podajalcev, Planinšič in Bakonji sta bila vsak s svojimi reprezentančnimi obveznostmi, bili so tudi brez korektorja Mujanovića. »Bilo je zelo težko, ves čas smo bili brez podajalcev, kamor sta potem vskočila Žavbi in Košenina. Bilo je komplicirano zame in tudi za fante. Veliko smo se ukvarjali tudi s tehniko, ki je nihče nima rad.« Od včeraj zvečer, ko sta se treningom priključila še Mujanović in Planinšič, ekipa končno trenira v popolni zasedbi.

  »Zelo dober občutek se je vrniti v domače mesto. Čeprav je bil reprezentančni oder res velik, je moja ekipa bolj udobna in rad sem tu,« je po povratku iz Tokia povedal Nik Mujanović, ki je izvrstno izrabil priložnosti, ki mu jih je namenil selektor izbrane vrste. »V klub bom poskušal prenesti kar največ elementov, ki sem si jih priučil v reprezentanci, tako v igri kot v splošni energiji, ki je bila tam res vrhunska. Računam, da bo to moj doprinos ekipi. Mislim, da je to tudi naloga nas mlajših igralcev, da v ekipo vnesemo dobro energijo tako na tekmah kot tudi treningih.«

  PRVI TEKMI V KAMNIKU V SOBOTO

  V Kamnik se odbojka vrača že to soboto. V ženskem obračunu bodo domači navijači spremljali tekmo Calcitovk proti ekipi Ankarana. Začela se bo ob 17:30. Moško ekipo bodo navijači pozdravili ob 20:00, ko bo na kamniški parket stopila še kranjska Hiša na kolesih Triglav.