V Novi Gorici jim ne bo lahko

  Kamničanke so prejšnjo sredo na povratni tekmi prvega kroga pokala CEV nudile boljši odpor Crveni zvezdi kot v Kamniku, vendar so se Beograjčanke na koncu zasluženo uvrstili v nadaljnji krog tega tekmovanja. O tem, da so bile varovanke Gašperja Ribiča, z izjemo drugega niza, veliko bliže uspehu, potrjujejo tudi statistični podatki.

  „Tri od štirih nizov smo bili konkurenčni domači ekipi. V drugem nizu smo zašli v težave s sprejemom, vendar me veseli, da smo se po njem pobrali in dobili tretjega. Malo grenkega priokusa vseeno ostaja, kajti mislim, da bi lahko dobili še kakšen niz več in potem je vprašanje, kako bi se tekma razpletla. Na servisu so bili ves čas zelo dobro, tudi sprejem, z izjemo drugega niza, je bil zadovoljiv, nekoliko smo sicer zaostajali v bloku, vendar je naša blok – obramba dobro delovala, zato pa smo spet imeli največ težav z učinkovitostjo v napadu. Predvsem v prehodih nam ni uspelo zaključiti napadov v trenutkih, ko bi to morali storiti,“ se je na kratko tekme v Beogradu dotaknil Gašper Ribič.

  Prav učinkovitost v napadu je eden od elementov igre, s katerim imajo Kamničanke še vedno največ težav. Dejstvo je, da ima Crvena zvezda višje igralke, toda …

  „Takšni tekmi, ko sta bili s Crveno zvezdo, razkrivajo stvari, ki jih bo treba v nadaljevanju sezone popraviti. V nekaterih elementih igre so delovali dobro, na drugih, tudi glede učinkovitosti v napadu, bo treba še delati. Toda po drugi strani je treba vedeti, da ima Crvena zvezda v svojih vrstah izredno visoke igralke, zato je bil njihov blok višji, kot smo ga navajeni in to se nam je poznalo v samem napadu. Če potegnem črto pod tekmama s Crveno zvezdo, smo delno lahko zadovoljni, seveda pa smo sposobni igrati še bolje. Zato pa imamo treninge, da bi te zadeve še popravili, izboljšali in nadgradili svojo igro. Za takrat, ko jo bomo najbolj potrebovali,“ se že v nadaljevanje sezone trener odbojkaric Calcita.

  Dobro igro bodo potrebovale že jutri, ko se bodo na povratni tekmi četrtfinala Slovenije pomerile z ekipo Go Volleyja. Nekdanje državne prvakinje so v domačem prvenstvu trenutno na drugem mestu. Minulo soboto so, brez Anite Peth premagale Vital in so na dobri poti, da to mesto tudi zadržijo. Na prvi četrtfinalni tekmi so Kamničankam nudile dostojen odpor, kot rečeno, jim gre dobro tudi v domačem prvenstvu, zato se branilke pokalnega naslova na jutrišnjo tekmo pripravljajo z vso resnostjo.

  „Nobena tekma ni lahka. Na vsaki moramo skušati odigrati svojo najboljšo odbojko. Če nam to uspe, sem kot trener lahko zadovoljen, pa tudi izid je potem običajno takšen, kot si ga želimo. Tudi na jutrišnji tekmi bo zelo pomemben boj glede servisa in sprejema, o čemer smo se lahko prepričali že na prvi tekmi, Ko so imele Novogoričanke dober sprejem, so nam povzročile več težav, zato bo zelo pomembno, da bomo na servisu vsaj tako uspešni, kot smo bili na zadnjih tekmah. Veseli me, da se tudi na sprejemu počasi dvigujemo, in če bomo držali takšno raven, bi se morali veseliti zmage. Ampak, vsaka tekma je nova zgodba in že od prve točke mora biti naš pristop takšen, kot da gre za prvo tekmo, ne pa, da imamo mi že eno tekmo dobljeno. Vemo, od kje nam s strani Go Volleyja pretijo največje nevarnosti in ena od naših nalog bo, da se na to pripravimo ter skušamo zaustaviti njihove najboljše napadalke. Seveda bo treba iskati njihove slabosti tudi drugje, ne samo v napadu,“ govori kamniški trener s spoštovanjem o jutrišnjih nasprotnicah v slovenskem pokalnem tekmovanju.

  Jutrišnja tekma v Novi Gorici bo prva od petih, ki Kamničanke do konca letošnjega leta še čakajo. V soboto se bodo v petem krogu srednjeevropske lige pomerile z dunajskimi „poštarkami“, prihodnjo sredo v prvem krogu glavnega dela tekmovanja pokala Challenge z norveško ekipo Stod Steinkjer, nato prihodnjo soboto še z Novo KBM Branikom, konec letošnjega leta, 17. decembra, pa jih čaka še povratna tekma z Norvežankami.

  „Trenutno razmišljamo le o Go Volleyju, kajti to je tekma, ki jo moramo dobiti in je za nas v tem trenutku resnično najbolj pomembna. Šele po njej bomo začeli razmišljati o SVS Postu, Norvežankah in Mariborčankah. Na niti eni tekmi jim ne bo lahko. Na prvi pogled bi Norvežanke v pokalu Challenge sicer morali premagati, toda sodeč po seznamu in njihovi zmagi proti nizozemski ekipi Sliedrecht, gre vse prej kot za slabo ekipo. Do zdaj vem o njih le to, kar sem videl na njihovi uradni spletni strani in na strani Evropske odbojkarske ekipe. Očitno je, da gre za pisano mednarodno zasedbo, v kateri je le malo Norvežank, o njihovi sami kakovosti pa je težko govoriti. Smo pa že v dogovorih, da pridobimo posnetke z njihovo igro in potem bomo lažje rekli, za, kako kakovostno ekipo gre. Dejstvo je, da norveška odbojka ne sodi v evropski vrh, vendar kot ekipi Steinkjerja ni sestavljena samo od Norvežank, temveč od številnih tuj, zato so napovedi nehvaležne. Kaj več bomo lahko rekli, ko si bomo ogledali posnetke z njihovo igro,“ se je ob koncu pogovora nasprotnic Cacit Volleyballa v pokalu Challenge še dotaknil njihov trener Gašper Ribič.

  Še dve povratni četrtfinalni tekmi se bosta igrali jutri, ena, med Novo KBM Branikom in Alianso – na prvi so s 3:0 slavile Mariborčanke – bo na sporedu v četrtek. Če bo šlo vse po napovedih, bodo nasprotnice Kamničank v polfinalu zaključnega turnirja, ki bo 17. in 18. januarja prihodnje leto, odbojkarice Luke Kopra. Vodilna ekipa rednega dela državnega prvenstva je na prvi tekmi v gosteh premagala Kemo Puconce, medtem ko se bosta v ljubljanski dvorani Galjevica pomerili ekipi Vitala in Braslovč. Na prvi so s 3:1 zmagale Braslovčanke.

  Pari povratnih četrtfinalnih tekem pokala Slovenije

  Jutri: Go Volley – Calcit Volleyball (ŠD Balon, 18:00) – 0:3 (-22, -13, -21)*, Luka Koper – Kema Puconci (OŠ Koper, 18:30) – 3:1 (16, -16, 13, 25)*, Vital Ljubljana – Braslovče (ŠD Galjevica, 19:30) – 1:3 (-20, -23, 21, -17)*, četrtek, 3. december: Nova KBM Branik – Aliansa (ŠD Lukna, 20:00) – 3:0 (22, 20, 21)*.

  Opomba: * – izidi prvih četrtfinalnih tekem

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Tine Forštnarič

  Komentarji