V Lukni letos niso izgubile

  Mariborčanke so v prvo finalno tekmo končnice tekmo krenile bolj zbrano, z manjšim številom lastnih napak in razpoloženo Izo Mlakar, kar jim je prineslo vodstvo z 2:0 v nizih. Toda že v končnici drugega niza so se jim domače odbojkarice približale, na 24. točk izid izenačile, vseeno pa so se zmage veselile gostje. Popolnoma drugačna slika je bila v nadaljevanju srečanja, predvsem to velja za četrti niz, v katerem je bila na igrišču le ekipa Calcita Volleyballa, ki je tudi tie-break začela bolj odločno, po izenačenju Mariborčank na 10. in potem na 12. točki pa so bile v končnici dovolj zbrane za vodstvo z 1:0 v zmagah.

  V prvem nizu je bilo z naše strani precej treme, temu primerna je bila tudi naša igra, saj smo naredili veliko lasnih napak, kar je bilo za nas usodno. Šele v drugem nizu smo se treme otresle, zaigrale bolje, vendar nam je manjkalo malo športne sreče, vendar je bil to dober znak za nadaljevanje tekme. Uspelo se nam je vrniti v igro, peti niz pa je tako ali tako vedno loterija, na srečo smo si v uvodu priigrale dovolj veliko prednost. Tekma je bila izredno težka, Mariborčankam čestitam na borbi, vendar gremo naprej proti svojemu cilju, se je uvodne zmage v finalni seriji veselila Olivera Kostić, ki je s 26 doseženimi točkami potrdila svojo kakovost. Tako kot tudi njene soigralke, Ilka van de Vyver je le še enkrat več dokazala, da je najboljša organizatorka igre v 1. DOL, s šestimi bloki se je izkazala Tina Grudina, dva manj je dosegla Elena Kučej, Meta Jerala je imela dobre trenutke na mestu proste igralke, ko je bilo najbolj treba, sta bili učinkoviti tudi Monika Potokar in Slavina Koleva. Zato tudi ne preseneča, da so bili tudi statistični podatki na strani domače ekipe, ki je imela ob koncu tekme 15 blokov, Mariborčanke le sedem, njihova učinkovitost v napadu je bila 40-odstotna, mariborska 34-odstotna, dosegle so 12 asov ob 15 lastnih napakah, gostje le pet ob 13 napakah, medtem ko sta bili na sprejemu obe ekipi 51-odstotne. Le po številu lastnih napak so prednjačile varovanke Gašperja Ribiča, saj so jih naredile kar 31, večino v prvih dveh nizih, Mariborčanke pa štiri manj.

  Za obema ekipama je šele prva tekma, prednost je zdaj resda na strani aktualnih državnih prvakinj.

  Res je, to je šele prva od treh zmag, ki prinašajo naslov državnih prvakinj. Prvi bo tisti, ki mu bo prej uspelo priti do tretje zmage. Časa za pripravo na novo tekmo ne bo veliko, že v petek bo nova tekma, zavedamo se, da bo težko, dale bomo vse, da še enkrat več ostanemo neporažene, obljublja Kostićeva.

  V letošnji sezoni so odbojkarice Calcita Volleyballa v mariborski dvorani Lukna igrale trikrat, dobile so vse tri tekme, tudi zadnjo v polfinalu srednjeevropske lige, ki je štela za modro skupino. S to zmago so si tudi priigrale prvo mesto v modri skupini in prednost domačega igrišča v finalu končnice. Da jim dvorana Luka očitno leži, potrjuje tudi lanska sezona, v kateri so po porazu 28. marca, v prvi finalni tekmi končnice dobile obe naslednji, tudi tisto peto, ki jim je prinesla drugi naslov državnih prvakinj.

  To je samo statistika in nanjo se ne gre zanašati. To bo popolnoma drugačna zgodba, v dveh dneh se kaj veliko ne da narediti. Najbolj pomembno bo, da se odpočijemo, v Mariboru pa moramo samo nadaljevati s svojo igro, in če bo tako, se nimamo česa bati, je prepričana 24-letna Kostićeva.

  Prav tradicija zadnjih tekem v Mariboru, ki je na strani branilk naslova, je ena od zadev, ki nekoliko skrbijo trenerja Nove KBM Branika Bruna Najdiča.

  Ne smemo se ozirati na tradicijo, razmišljati moramo le o svoji igri, pogledati, kaj je tisto, kar bo treba popraviti in kaj tisto, kar je bilo dobrega ter na tem graditi igro v drugi tekmi. Dejstvo je, da v enem dnevu ne bomo natrenirali ničesar novega, preprosto moramo ponoviti igro s prvih dveh nizov, ki sta bila dobra. Ne bom rekel, da smo tudi tretjega odigrali slabo, vendar je ekipa Calcita v tem trenutku tako dobra, da hitro izkoristi vsako priložnost, ki se ji ponudi. V četrtem nizu so se njegove igralke razletele po igrišču in smo bili dejansko nemočni, žal pa mi je, da smo se v petem prepozno zbudili in da pri izenačenju na 10. in 12. točki nismo izkoristili dveh protinapadov, ki smo ju imeli. Ampak ne glede na poraz nekateri pozitivni občutki obstajajo, saj smo prikazali boljšo igro glede na naše stanje v zadnjih dneh. Mislim, da je bila to naša najboljša igra v mesecu in pol, odkar spet vodim ekipo, čeprav grenak okus po vodstvu z 2:0 v nizih ostaja, pa je pred petkovim drugim finalnim obračunom dejal Bruno Najdič.

  Spored finalnih tekem končnice 1. DOL za ženske

  Prva tekma, sreda, 27. april: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik 3:2 (-20, -24, 21, 12, 12).

  Druga tekma, petek, 29. april: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball (dvorana Lukna, 19:00).

  Tretja tekma, ponedeljek, 2. maj: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (ŠD Tivoli, 18:00).

  Morebitna četrta tekma, četrtek, 5. maj: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball (dvorana Lukna, 18:00).

  Morebitna peta tekma, ponedeljek, 9. maj: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (ŠD Tivoli, 18:00).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

  Komentarji