Ribič: To je bil naš maksimum

  Mislim, da v obeh domačih tekmovanjih kaj več kot drugo mesto realno letos ni bilo dosegljivo. Priznati moramo, da je bil letos ACH Volley skozi vso sezono boljši nasprotnik, nenazadnje ni izgubil niti ene tekme, tako da moramo biti z obema drugima mestoma v domačem tekmovanju zadovoljni. V srednjeevropski ligi smo v polfinalu sicer presenetili Ljubljančane, tako da smo v tem tekmovanju zagotovo presegli svoje cilje, drugje pa smo jih dosegli. Letos je bila slovenska liga močnejša kot v prejšnjih letih, tako da je bilo veliko težje priti do drugega mesta, ampak na koncu smo se zasluženo uvrstili v oba domača finala ter dokazali, da smo navkljub nekaterim odhodom imeli kakovost. Tudi igralci so dokazali, da znajo in da zmorejo, je svoje vtise o koncu sezone strnil Gašper Ribič, trener kamniških odbojkarjev.

  Po zmagi nad ACH Volleyjem v polfinalu srednjeevropske lige na zaključnem turnirju v Pliberku so imeli Kamničani sicer priložnost, da bi prišli celo do prvega mesta, toda v finalu je Posojilnica Aich/Dob izkoristila prednost domačega igrišča. Ob tem ne gre pozabiti, da Ribič zaradi težav s poškodbami dan po težkem obračunu z Ljubljančani ni imel primernih menjav, da bi osvežil svojo ekipo. Dejstvo je, da bi nam v tistem finalu prav prišla sveža kri, toda tudi Dob je to tekmo odigral vrhunsko. Predvsem to velja za njihova dva sprejemalca, ki ju nismo znali zaustaviti. Nam je na tej tekmi še kako manjkal Sašo Štalekar, čeprav je Jure Lakner na obeh tekmah v Pliberku, pa tudi pozneje v domačem prvenstvu, opravil zelo dobro delo. Vemo pa, da smo imeli veliko težav tudi na sprejemalskem mestu, igrali smo s tistimi igralci, ki so bili na voljo in prav nikomur nimam česa zameriti. Borili so se po svojih najboljših močeh, toda tisti dan je bil Dob pač boljši, je o zaključnem turnirju v Pliberku dejal Ribič.

  Tri druga mesta kamniške ekipe imajo toliko večjo težo tudi zato, ker sta jih po koncu lanske sezone zapustila Jan Brulec, najboljši podajalec v slovenski ligi, in Matic Videčnik, ki je prav iz vrst Calcit Volleyja prišel tudi do reprezentančnega dresa. Dva tako kakovostna igralca je realno težko nadomestiti. Sprememba na mestu podajalca je vedno zelo občutljiva. Tine Kvas je sicer z večino igralcev že igral, medtem ko je Radoslaw Gil v ekipo prišel na novo, tako da smo tu imeli določene težave. Vemo, da je potreben določen čas, da se podajalec in napadalec ujameta. Na tej relaciji smo do konca sezone imeli veliko dela in da, zagotovo se je poznala Brulčeva odsotnost, ki je s to ekipo preživel kar nekaj let in je znal v pravem trenutku poiskati pravega napadalca. Seveda se nam je poznala tudi odsotnost Videčnika, ki je bil v finalu končnice najboljši bloker in to dovolj zgovorno govori o njegovi kakovosti. Z njim bi bili zagotovo močnejši, ampak nimamo kaj, tako sta se pač odločila. Mi smo sestavili ekipo, kakršno smo lahko, in čeprav se ne bi rad izgovarjal na poškodbe, smo imeli letos z njimi resnično veliko težav. V končnici smo ostali brez Domna Kotnika, tudi Andrej Štembergar Zupan zaradi nje ni bil v najboljši formi, dolgo je bil odsoten Sašo Štalekar, pa tudi Primož Vidmar ni bil popolnoma zdrav.

  Da so v kamniškem klubu tudi letos odlično delali, dokazuje tudi to, da so kar štirje njihovi igralci prišli na seznam selektorja slovenske reprezentance Slobodana Kovača. Prvič sta na tem seznamu Jure Okroglič in Primož Vidmar, nanj se je vrnil Klemen Hribar, spet pa je priložnost dobil tudi Sašo Štalekar. Čeprav bo v evropski ligi igrala nekoliko pomlajena slovenska reprezentanca, je za vsakega igralca veliko priznanje, da nanj računa slovenski selektor. Mislim, da so si vsi štirje zaslužili to zaupanje in upam, da bodo dobili tudi priložnost v evropski ligi, kar bo za njihov nadaljnji razvoj še kako koristno. Predvsem to velja za Okrogliča, Vidmarja in Štalekarja, ki so mladi igralci, veseli pa me, da je v reprezentanci spet Klemen Hribar in upam, da bo zraven tudi na svetovnem prvenstvu, saj si to zagotovo zasluži, je s kar štirimi svojimi igralci v slovenski izbrani vrsti zadovoljen Ribič, ki ima po koncu sezone zagotovo veliko razlogov za zadovoljstvo.

  Za zdaj je znano, da v novi sezoni v kamniškem dresu ne bo več Jureta Okrogliča, ki se je odločil za ACH Volley, medtem ko se Radoslaw Gil vrača na Poljsko, edini novi igralec pa je trenutno Miha Bregar iz novomeške Krke.

  Za Calcit Volley so v sezoni 2017/18 igrali: Radoslaw Gil, Tine Kvas, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Jure Okroglič, Primož Vidmar, Teo Podobnik, Žan Novljan, Jure Lakner, Sašo Štalekar, Maxson Guilherme Pereira, Timotej Ratek, Luka Lazar, Klemen Hribar, Metod Golob.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji