Prvo bitko je dobil ACH Volley

  ACH Volley – Calcit Volleyball  3:0 (21, 18, 21)

  Ljubljana – Dvorana Tivoli, 800 gledalcev. Sodnika: Gril (Limbuš) in Skudnik (Mežica)

  ACH Volley: Flajs 14, Jereb, Plot – libero, Kozamernik 6, Roberts, Purič, Pokeršnik, Klobučar 9, Pleško, Jurič – libero, Kozlowski 2, Mochalski 22, Dolegombai 4, Koncilja. Trener: Bogdan Kotnik.

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 2, T. Štern, Drobnič 1, Vidmar 4, Štembergar Zupan 8, Brus 7, Kvas, Stavbar 2, Kotnik 11, Brulec 1. Trener: Marko Brumen.

  Najboljši slovenski ekipi po rednem delu sezone in tudi po modri skupini, sta se še tretjič v zadnjih štirih letih uvrstili v veliki finale končnice 1. DOL za moške. Obakrat so bili sicer uspešnejši odbojkarji ACH Volleyja, ki so tudi v letošnjih do zdaj že šestih medsebojnih tekmah petkrat zmagali, vendar so bili na zadnji boljši Kamničani, ki so slavili v Tivoliju.

  Ljubljanski odbojkarji so prvo finalno tekmo končnice začeli s tremi tujci, Michalom Kowalskim, Ericom Mochalskim in Semom Dolegombaijem, Nathan Roberts še ni popolnoma nared. Ob njih je trener Bogdan Kotnik v začetno postavo postavil še Andreja Flajsa, Jana Klobučarja, Jana Kozamernika in prostega igralca Miho Plota. Kamniška ekipa je po pričakovanjih v Ljubljano prišla brez Žige Šterna, ki si je na drugi polfinalni tekmi v Kanalu huje poškodoval gleženj. No, starejši bratov Štern je bil na tekmi, le da na tribuni, kjer je odbojkarje Calcit Volleyballa spodbujalo veliko število njihov navijačev. V začetni postavi Kamničanov so bili Jan Brulec, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Boris Brus, Jernej Stavbar, Tonček Štern in Klemen Hribar.

  Do prvega tehničnega odmora so si Ljubljančani po zaslugi razigranega Flajsa priigrali tri točke prednosti, po napaki Tončka Šterna, ki je žogo poslal v avt pa je ob zaostanku petih točk (8:13) Brumen zahteval prvi polminutni odmor. Njegovi varovanci so bili premalo prodorni v napadu, naredili pa so to tudi preveč lastnih napak. V še večjih težavah so se znašli po dveh zaporednih asih Mochalskega, saj je ACH Volley na drugi tehnični odmor odšel že s prednostjo kar sedmih točk. Z novo točko Flajsa, tokrat iz druge linije, je bil izid na semaforju že 20:12 za ACH Volley. Toda po novi polminutni odmora Brumna, so se Kamničani domačinom približali le na tri točke zaostanka (20:17), zato je po polminutnem odmoru posegel tudi Bogdan Kotnik. Zadnjo točko v prvem nizu je dosegel Jan Klobučar.

  Že na začetku drugega niza je gostujoči trener Marko Brumen na mestu korektorja nerazpoloženega Tončka Šterna zamenjal s Primožem Vidmarjem. Do šeste točke sta bili ekipi izenačeni, s še tretjim blokom v drugem nizu pa so na prvi tehnični odmor s prednostjo dveh točk spet odšli domači odbojkarji. Tonček Štern se je vrnil na igrišče, toda po novih dveh lastnih napakah gostov so Ljubljančani povedli z 12:8. Pred odhodom na drugi tehnični odmor je v gostujoči ekipi prišlo še do ene menjave, saj je Štembergar Zupana zamenjal Sergej Drobnič. Obe ekipi sta navdušili ob petnajsti točki za domače, ko sta rešili nekaj težkih žog, srečnejši in spretnejši pa so bili domačini, ki so tudi ob drugem tehničnem odmoru ohranili prednost štirih točk. Podobno kot v prvem nizu, so se tudi v drugem Kamničani Ljubljančanom še približali na dve točki zaostanka (20:18), toda zadnjih pet točk so dosegli domačini in povedli z 2:0 v nizih.

  Tretji niz so kamniški odbojkarji začeli brez Tončka Šterna, ki mu na tej tekmi ni in ni šlo in Jerneja Stavbarja, ki ga je zamenjal Žan Novljan. Manjkale so tudi točke Štembergar Zupana, kajti učinkovitost napada kamniške ekipe v drugem nizu je bila le 26-odstotna. Gostje so v tretjem nizu svojo učinkovitost v napadu le popravili, kar jih je prineslo vodstvo s 7:5, toda po točki Klobučarja so tudi na ta tehnični odmor s prednostjo odšli domači odbojkarji. Z dobro igro v polju ter boljšemu napadu so Kamničani po treh zaporednih točkah povedli s 14:12, toda po polminutnem odmoru so Ljubljančani še šestič na tekmi na tehnični odmor odšli s prednostjo. Tudi tokrat s točko razlike. Ob dveh točkah zaostanka (18:20), že pred tem je priložnost dobil Tine Kvas, se je Brumen odločil za polminutni odmor, tako kot tudi ob zaostanku treh točk (19:22). Ne prvi ne drugi nista prinesla preobrata. ACH Volley je bil danes bolj razpoložen za igro, medtem ko Kamničanom ni uspevalo prav veliko. Zadnjo točko na tekmi je dosegel odlični Andrej Flajs.

  Izjave po tekmi

  Bogdan Kotnik, trener ACH Volleyja: Proti Calcit Volleyballa nobena zmaga ni lahka, Calcit je ekipa, ki igra kakovostno, ki ima kakovostne igralce in mi jih v nobenem trenutku ne smemo podcenjevati. Tudi današnja tekma je bila za nas težka. Morda je bilo videti, da smo do zmage prišli na lahek način, vendar ni bilo tako. To je šele prvi korak. Potrebujemo še dve zmagi, v sredo pa bomo šli z vso energijo v drugo tekmo.

  Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: Zelo se nam je poznala odsotnost Žige Šterna, sicer pa som praktično igrali s pol ekipe. Tončka na žalost danes ni bilo nikjer, ni naredil točke z napadom, ni ga bilo v bloku, ne v obrambi. Vidmar ga je sicer zelo solidno zamenjal, vendar smo bili skozi vso tekmo relativno neuspešni v bloku, preveč predvidljivi v napadu. Skratka, ACH Volley je bil boljši v vseh elementih igre. Bitka je izgubljena, vojna pa bo upam, da še dolga.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Tine Forštnarič

   

   

  Komentarji