Prvi vrhunec sezone za Kamničanke

  Čeprav sta za kamniške odbojkarice tudi v letošnji sezoni najbolj pomembni tekmovanji v domačem pokalnem tekmovanju in seveda državnem prvenstvu, si po lanski uvrstitvi v četrtfinale pokala Challenge želijo v svetli luči prikazati tudi v letošnjem pokalu CEV. Njihov jutrišnji prvi obračun s Crveno zvezdo, večkratnimi državnimi prvakinjami nekdanje Jugoslavije in Srbije – lani je bil pred njo Partizan Vizura -, bo zato že prvi vrhunec letošnje sezone. Na jutrišnji tekmi se bo že dalo, vsaj približno, sklepati, kako močno zasedbo imajo Kamničanke v letošnji sezoni.

  „Do zdaj sta za nami dve tekmi v srednjeevropski ligi in dve v pokalu Slovenije, tako da prav veliko tekem nimamo za sabo, kar je v tem trenutku največja pomanjkljivost naše ekipe. Na drugi strani mreže bomo imeli dobro ekipo, zato bo to dobra priložnost, da vidimo, kje smo in kako uspešno lahko igramo. Verjamem, da lahko dobro igramo in to je tudi moja želja pred jutrišnjo tekmo s Crveno zvezdo,“ pravi Gašper Ribič, trener Kamničank, ki so v soboto slavile v Celovcu, a se jim je tudi na tej tekmi ponovila zgodba iz prvih treh tekem letošnje sezone. Po slabšem začetku so v nadaljevanju tekme iz niza v niz prikazale boljšo igro, kar lahko pripisujemo temu, da imamo v nogah premalo število tekem.

  „Na vseh tekmah do zdaj smo imeli težave na začetku posameznih nizov. Potrebujemo nekaj časa, da začnemo verjeti vase in v to, kar delamo na treningih. Ko začnemo igrati tako, kot znamo, nam je potem tudi lažje na igrišču. V Celovcu smo zadnja dva niza odigrali na visoki ravni in upam, da nam bo to jutri to uspelo že v prvem nizu, predvsem pa, če bo prišlo, do kakšnih kriznih minut, da jim bomo znali veliko bolje reševati na in ob igrišču.“

  Statistični podatki s tekme proti celovškim „Divjim mačkam“ so pokazali, da so bile Kamničanke zelo dobre na servisu, vendar precej slabše na sprejemu.

  „Predvsem v prvem nizu smo imeli nemalo težav na sprejemu, pa tudi preveč napak smo naredili v napadu. V nadaljevanju tekme smo popravili svoj servis, ki tudi na začetku ni bil dovolj agresiven, je pa res, da smo bili tudi na sprejemu boljši, kot na začetku tekme, zato je bilo lažje igrati v napadu. Še vedno mislim, da smo lahko na obeh elementih, servisu in sprejemu, še boljši.“

  Eden plusov sobotnega gostovanja v Celovcu je bil, da je prvič za kamniško ekipo zaigrala Američanka Mekana Barnes. Na žalost bo to njena edina do jutrišnjega obračuna z Beograjčankami.

  „Kot trener sem lahko zadovoljen, da so se zadeve uredile in da je Mekana lahko zaigrala že v soboto, kajti vsaka tekma z njo nam veliko pomeni, da začuti ekipo, da se naši podajalki skušajo z njo uigrati, kolikor se to v tako kratkem obdobju pač da. Njeno igranje v Celovcu je bilo zagotovo pozitivno ne samo za jutrišnjo tekmo, temveč tudi za naprej. Z njo smo vsekakor veliko pridobili. Na tem mestu smo potrebovali še eno izkušeno igralko in mislim, da smo dobili tisto, kar smo si želeli. Vendar velja poudariti, da je Maja Forštnarič do zdaj naredila več, kot smo morda od nje pričakovali in je nosila veliko breme. Vem, da jih ni bilo lahko, saj je prvič zaigrala za prvo člansko ekipo in verjamem, da nam bo tudi v nadaljevanju sezone še v veliko pomoč. Nekaj podobnega pa velja tudi za Klaro Kregar,“ se je Ribič na kratko dotaknil tudi dveh igralk, ki sta se v letošnji sezoni prvi ekipi pridružili iz mlajših selekcij Calcit Volleyballa.

  Tudi odbojkarice Crvene zvezde imajo trenutno za sabo le štiri tekme državnega prvenstva. Trenutno so s tremi zmagami in porazom na derbiju s Partizanom na petem mestu s sedmimi točkami. Na dveh tekmah so namreč zmagale s 3:2, na zadnji, minulo soboto pa so s 3:0 (24, 11, 23) v gosteh premagale Železničar iz Lajkovca. Podobno kot Kamničanke, imajo tudi Beograjčanke mlado zasedbo, vendar gre za ekipo, ki ima izkušnje iz lige prvakinj, ne smemo pa pozabiti, da prihajajo iz Srbije, ki ima izredno močno žensko odbojko. Resda ne tako močne klubske odbojke, kot reprezentančne, toda veliko teh igralk se v doglednem času proda v ugledne tuje klube.

  „V Srbiji je velika konkurenca že v njihovih ekipah, potem pa tudi v sami ligi. Uspelo nam je pridobiti nekaj posnetkov in vidim, da je v srbski ligi vsaka tekma težka, da se je treba boriti za vsako točko, vsak niz. Dejstvo je, da Crvena zvezda prvenstva ni začela najboljše, vendar se jim je zdaj pridružila še korektorica Adela Helić, s katero delujejo boljše. To dokazuje tudi njihova zmaga proti Železničarju, ki je bil pred njimi. Vsekakor ne smemo pozabiti, da imajo Beograjčanke izkušnjo iz lige prvakinj, da so navajene igrati na najvišji ravni in čeprav gre za mlado ekipo, so vse te izkušnje velik plus zanje. Igrajo hitro, zato bomo morali ves čas igrati na visoki ravni, če jim bomo želeli biti konkurenčni. Zelo pomembno bo, da predvsem mi odigramo najboljše, kot znamo. Še vedno nismo popolnoma tam, kot bi si želeli, vendar sem prepričan, da s tekme na tekmo lahko prikažemo boljšo odbojko in da bomo to tudi dokazali,“ je odločen trener odbojkaric Calcit Volleyballa, ki bodo tudi jutrišnjo tekmo s Crveno zvezdo najverjetneje začele s postavo, ki je nosila glavno breme v Celovcu. Se pravi z Mojco Božič, Petro Vrhovnik, Lano Ščuko, Tamaro Borko, Mekano Barnes, Urško Igličar in prosto igralko Meto Jeralo. Ekipo Crvene zvezde vodi Branko Kovačević, ki je ekipo prevzel po koncu lanske sezone in je bil v srbski reprezentanci pomočnik selektorja Zorana Terzića, s katerim sta osvojila številne kolajne na največjih tekmovanjih. Zvezdašice so zadnjo tekmo v Lajkovcu začele s svojo edino tujko v ekipi, Madžarko Julio Milovits na mestu podajalke, na sprejemu sta bili Bojana Milenković, ki je bila ob korektorici Adeli Helić zelo učinkovita v napadu in Ljubica Kecman, v bloku sta igrali Mina Popović in Jelena Trnić, na mestu korektorice že omenjena Helićeva ter na mestu proste igralke Nina Rosić. Tekmo bosta sodila Madžar Miklos Horvath in Albanec Erjon Mujo. V primeru napredovanja bodo Kamničanke igrale proti boljši ekipi iz dvoboja Rote Raben Vilsbiburg iz Nemčije in Lokomotiva Baku iz Azerbajdžana, v primeru izpada pa bodo svoje tekmovanje nadaljevale v pokalu Challenge.

  Jutri bosta v evropskih pokalih igrali še dve slovenski ekipi. V pokalu CEV bodo odbojkarice Nove KBM Branika ob 18. uri gostile švicarsko ekipo Sagres iz Neuchatela, proti Švicarkam, ekipi TSV Ddingen, pa bodo na svoji prvi evropski tekmi v zgodovini kluba v pokalu Challenge igrale Braslovčanke. Tekma se bo začela ob 19. uri.

   

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15
  Organizatorki igre: Mojca Božič, Zala Kranjc.
  Sprejemalke: Lana Ščuka, Petra Vrhovnik, Ana Katarina Hribar.
  Blokerei: Tamara Borko, Maja Forštnarič, Mekana Barnes.
  Korektorka: Urška Igličar, Klara Kregar.
  Prosta igralka: Meta Jerala.
  Trener: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

   

  Crvena zvezda v sezoni 2014/15

  Organizatorke igre: Ana Jakšić, Aleksandra Brđović,

  Sprejemalke: Anastasija Sekulić, Bojana Milenković, Milica Tasić, Milka Stijepić, Ljubica Kecman, Anja Ašonja, Nikolina Lukić.

  blokerke: Jelena Trnić, Katarina Čanak, Mina Popović, Olga Jejić.

  Korektorici: Adela Helić, Vanja Bukillić,

  Prosti igralki: Julia Milovits, Teodora Pušić, Nina Rosić.

  Trener: Branko Kovačević, pomočnik trenerja: Nikola Milosavljević, statistik: Aleksandar Cvetković.

   

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji