Ponoviti Dunaj

  Devetnajstletna Ljubljančanka, ki je svojo odbojkarsko pot začela na Krimu, nato nadaljevala v Vitalu in v Celovcu, se je po dveh letih igranja v avstrijski ligi pred letošnjo sezono vrnila na domačo sceno. Eden od razlogov, zakaj se je vrnila domov, je bil tudi študij na Biotehnični fakulteti. Kot študentka prvega letnika ima veliko obveznosti, zato prejšnjo sredo ni šla z ekipo na povratno tekmo pokala CEV v Beograd.

  „Prav študij na Biotehnični fakulteti je bil eden od dejavnikov, da sem se želela vrniti domov. Čeprav takrat še nisem vedel, kakšne bodo obveznosti na fakulteti, danes vidim, da je bila odločitev pravilna. Prav tako sem zadovoljna, da sem se odločila za Calcit. Prijetno je po dveh letih spet igrati v domačem okolju. S soigralkami dobro razumemo, tudi z obema trenerjema in s te strani sem zadovoljna. Seveda bi si želela igrati malo več, vendar spoštujem odločitev trenerja in zavedam se, kje je trenutno moje mesto. Bo pa do konca sezone dovolj priložnosti za dokazovanje,“ je prepričana mlada organizatorka igre Calcit Volleyballa.

  Kamničanke so si z zmago proti Go Volleyju zagotovile nastop na zaključnem turnirju pokala Slovenije, kjer bodo 17. in 18. januarja, prireditelj še ni določen, branile pokalno lovoriko. S tem so svoj prvi načrt, uvrstitev na zaključni turnir uresničile, do uresničitve pa so v Novi Gorici prišle na lažji način kot na prvi tekmi v Kamniku. Dejstvo je, da se je novogoriškim odbojkaricam poznala odsotnost izkušene Anite Peth, vendar so tudi varovanke Gašperja Ribiča prikazale boljšo igro kot na prvi tekmi.

  „Že od prve točke naprej smo s servisi vršile večji pritisk na njihove sprejemalke, zato nam je bilo potem lažje v sami igri in smo brez večjih težav držale razliko, da nismo nikoli zašle v težave. Prav tako smo naredile manj napak med samo igro, predvsem pa nismo dovolile, da bi se razigrale njihove najbolj nevarne igralke. Seveda se je Novogoričankam poznala odsotnost Anite Peth, vendar je za nas najbolj pomembno, da smo se uvrstile na zaključni turnir pokala Slovenije,“ je z opravljeno nalogo v Novi Gorici zadovoljna Kranjčeva, ki se zaveda, da jih s soigralkami v polfinalu čakajo neprimerno težje nasprotnice, trenutno neporažena ekipa rednega dela prvenstva. Ker bo zaključni turnir pokala Slovenije šele po tritedenskem premoru, bosta obe ekipi verjetno takrat še v iskanju svoje forme.

  „Po naši povratni tekmi pokala Challenge z Norvežankami, bomo več kot tri tedne brez prave preizkušnje. Res je, da bodo v podobnem položaju tudi Koprčanke, zato upamo, da bomo vmes igrale kakšno prijateljsko tekmo ali šle odigrat kakšen turnir. Na ta način bi ostale v tekmovalnem ritmu.“

  Prav pomanjkanje tekmovalnega ritma je bil na začetku sezone opazen v igri Kamničank in morda je tudi tekma s Crveno zvezdo zanje prišla prezgodaj. Prav tako se pozna, da nasprotnice v srednjeevropski ligi, z izjemo Nove KBM Branika, niso več tako močne kot v prejšnjih sezonah.

  „Nekaj časa smo zagotovo potrebovale, da smo prišle v tekmovalni ritem. Kar pa se Crvene zvezde tiče, ni bil samo to razlog za naša poraza. Ob manjšem številu tekem, pogrešamo tudi težje preizkušnje, da bi ob takšnih nasprotnicah znale odreagirati, se navadile na višji blok, višje igralke. Na žalost v letošnji sezoni srednjeevropska liga ni več to, kar je bila še lani.“

  V soboto v Kamnik prihaja SVS Post, ekipa, ki jo Zala Kranjc, čeprav še nikoli ni igrala v srednjeevropski ligi, dobro pozna, saj je proti Dunajčankam igrala v avstrijskem državnem prvenstvu. Na Dunaju so odbojkarice Calcita prepričljivo slavile, a to še ni zagotovilo, da bo tako tudi jutri v Kamniku.

  „SVS Post je v primerjavi z lansko sezono zamenjal veliko število igralk, tako da imajo zdaj v ekipi več avstrijskih igralk, zamenjal pa se je tudi trener in vse to je pripeljalo do tega, da Dunajčanke niso več tako močne, kot so bile nekoč. Nekaj podobnega je tudi v Celovcu, kjer imajo zdaj le eno tujko, drugo so praktično domačinke, vendar se pozna dobro delo Jožeta Časarja. Čeprav srednjeevropska liga ni več tako močna, kot je bila še lani, to ne pomeni, da bo manj priložnosti za dokazovanje. Še pred končnico srednjeevropske lige nas čaka zaključni turnir pokala Slovenije, potem so tu še tekme v pokalu Challenge in seveda kot vrhunec še končnica državnega prvenstva.“

  Ali bodo vanjo šle s prvega ali drugega mesta, bo odvisno od razpleta tekem z Novo KBM Branikom v srednjeevropski ligi. Tudi zato bo tekma z Mariborčankami, ki bo na sporedu prihodnjo soboto, za kamniško ekipo toliko bolj pomembna. Vendar bosta obe ekipi pred derbijem v Kamniku, prihodnjo sredo igrali še v pokalu Challnege. Odbojkarice bodo svojo prvo tekmo igrale na Norveškem.

  „O ekipi Stod Steinkjer še ne vemo veliko. Znano nam je le, da so izločile Nizozemke in da imamo v ekipi Brazilke, Kubanke in še precej drugih tujk. Ampak ne glede na vse bo to za nas dobrodošla izkušnja in dobra priprava na derbi z Mariborčankami. Dale bomo vse od sebe in upamo na najboljše,“ je še dejala Zala Kranjc.

   

  Calcit Volleyball v sezoni 2014/15
  Organizatorki igre: Mojca Božič, Zala Kranjc.
  Sprejemalke: Lana Ščuka, Petra Vrhovnik, Ana Katarina Hribar.
  Blokerke: Tamara Borko, Maja Forštnarič, Mekana Barnes.
  Korektorki: Urška Igličar, Klara Kregar.
  Prosta igralka: Meta Jerala.
  Trener: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

   

  Pari šestega kroga srednjeevropske lige

  Jutri: Calcit Volleyball – SVS Post (ŠD Kamnik, 18:00), Sparkasse Celovec – Nova KBM Branik (dvorana BG Lerchenfeldstrasse, 18:30).

  Vrstni red: 1. Nova KBM Branik 12 (12:1), 2. Calcit Volleyball 9 (9:4), 3. Sparkasse Celovec 3 (5:10), 4. SVS Post 0 (1:12).

   

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji