Po 20 mesecih premagale Mariborčanke

  Nova KBM Branik – Calcit Volley  0:3 (-20, -22, -19)

  Maribor – Dvorana Lukna, 200 gledalcev, sodnika: Stipaničev Matečić, Brlas (oba Hrvaška).

  Nova KBM Branik: Mlakar, Košenina, Kaučič 4, Sužnik (L), Bračko 6, Vovk 2, Najdič 4, Milosavljević, Sobočan 16, Jerala 6, Pintar 4, Blagne 4, Koskelo (L), Krajnc 1. Trener: Samo Miklavc

  Calcit Volley: Grudina 9, Mihevc 4, Blažič 10, Igličar 12, Mihalinec 11, Zaplotnik, Pogačar, Zatkovič, Janežič (L), Brčić 5, Mijoč 3, Pahor (L). Trener: Gregor Rozman.

  Pred koncem minulega leta so se mariborske in kamniške odbojkarice pomerile dvakrat, obakrat so bile boljše aktualne slovenske državne in pokalne zmagovalke. Zadnjič v finalu pokala Slovenije v Hočah, prvič pa na prvi tekmi drugega kroga pokala CEV v Šempetru v Savinjski dolini, obakrat s 3:1. Toda na turnirju srednjeevropske lige so bankirke v tekmi proti madžarski ekipi Fatum Nyiregyhaza nepričakovano izgubile z 1:3, medtem ko so Kamničanke Madžarke premagale s 3:0. Brez izgubljenega niza so odbojkarice Calcit Volleyja premagale tudi Novo KBM Branik, kar je bila njihova prva zmaga proti Mariborčankam po 9. maju 2016, ko so v peti tekmi finala končnice 1. DOL za ženske prišle do svojega tretjega naslova državnih prvakinj.

  Kamniške odbojkarice so v derbi z mariborsko ekipo vstopile tudi z Urško Igličar, ki v soboto proti Nyiregyhazi ni igrala, medtem ko so bile domačinke brez pomoči svoje najboljše igralke Ize Mlakar, ki se je poškodovala v petek. Prav Igličarjeva je s prvim od svojih štirih uspešnih napadov Kamničanke na prvi tehnični odmor popeljala s prednostjo štirih točk. Anita Sobočan s tremi točkami in Marina Kaučič z eno sta izid izenačili na 13:13, toda po treh lastnih napakah in uspešnem napadu Katje Mihalinec so hitro spet zaostajale za štiri točke (13:17). Čeprav so se bankirke pred vstopom v končnico niza še približale na točko zaostanka, zadnjič pri izidu 18:19, to ni zaustavilo kamniške ekipe, ki je po asu Igličarjeve spet prišle do štirih točk naskoka, niz pa je končala Mihalinčeva.

  V drugem nizu je bilo do drugega tehničnega odmora vse v znamenju gostujoče ekipe, ki je prevladovala predvsem v bloku, saj je v tem elementu igre kar petkrat zaustavila svoje nasprotnice, tako da je bilo po napadu Igličarjeve že 15:7 za Calcit Volley. Vendar pa se Mariborčanke, ki so ob drugem tehničnem odmoru zaostajale za sedem točk, niso predale. Kamničanke so padle na sprejemu, po napaki Tine Grudine pa so izid na 20. točki izenačile. Čeprav se je obetala izenačena končnica, do nje le ni prišlo, kajti na servis Bernarde Brčić so Kamničanke prišle do treh zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih, po napaki na servisu mlade Brine Bračko pa so izkoristile drugo.

  Kamničanke so odlično vstopile tudi v tretji niz, saj so z asom Mihalinčeve na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo petih točk. Tina Grudina in Pia Blažič sta imeli v nadaljevanju niza največ zaslug za vodstvo z 19:11, to pa je bila prednost, ki je Mariborčanke niso več zmogle uloviti. Mihalinčeva je poskrbela za prvo zaključno žogo, ki so jo Kamničanke po napaki Ane Marije Vovk v napadu tudi izkoristile in kot prve v letošnji sezoni v domačem prvenstvu premagale Novo KBM Branik.

  Izjava po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: Res je, da so Mariborčanke igrale brez Ize Mlakar, vendar je bilo potrebno tekmo odigrati s pravim pristopom in to smo danes naredili. Zelo dobro smo igrali v bloku, odlični pa smo bili tudi na servisu, kjer smo imeli sedem asov ob le treh lastnih napakah in mislim, da sta bila ta dva elementa danes na visoki ravni. Tukaj se je potem naredila ta razlika, toda že v sredo nas čaka nova tekma z Novo KBM Branikom, ki jo bomo ravno tako skušali dobiti.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji