Odpor Kanalcev strli v petem nizu

  Calcit Volleyball – Salonit Anhovo 3:2 (-20, 17, -13, 17, 9)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 350 gledalcev. Sodnika: Melavc (Šempeter) in Globačnik (Topolšica)..

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 3, T. Štern 27, Drobnič 4, Vidmar 1, Štembergar Zupan 15, Brus 6, Kvas, Stavbar 5, Ž. Štern 9, Brulec 1. Trener: Marko Brumen.

  Salonit Anhovo: Česnik 6, Šarič – libero2, Pirih, Marušič 5, Karnel 1, Kovačič – libero1, Dos Santos 15, Jerončič, Čabarkapa 21, Okroglič 12, Krivec 2. Trener: Leon Schilling.

   

  V letošnji sezoni so kamniški odbojkarji na vseh štirih medsebojnih tekmah premagali ekipo iz Kanala, vendar pa so vse njihove dozdajšnje zmage zgodovina. Pomembne bodo le polfinalne tekme končnice, ki bodo eni ali drugi ekipi prinesle nastop v velikem finalu končnice državnega prvenstva. V četrtfinalu sta obe ekipi svojo nalogo opravili z odliko in to ob dobri igri, zato se je s toliko večjo nestrpnostjo čakalo na njihov prvi polfinalni obračun končnice.

  V vlogi favorita so bili zaradi štirih zmag v letošnji sezoni sicer Kamničani, ki pa so prvi polfinalni dvoboj začeli brez poškodovanih Domna Kotnika (gleženj) in Žige Šterna (prst na roki), tako da sta na sprejemalskem mestu zaigrala Andrej Štembergar Zupan in mladinski reprezentant Sergej Drobnič. Ob njima je trener Marko Brumen tekmo začel še z Janom Brulcem, Borisom Brusom, Jernejem Stavbarjem, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem. Manj težav s sestavo ekipe so imeli Kanalci, ki vse od finala pokala Slovenije igrajo brez Darja Savičiča, njihov trener Leon Schilling pa je v začetno postavo uvrstil Luko Krivca, Dejana Čabarkapo, Jureta Okrogliča, Urbana Česnika, Israela Dos Santosa, Blaža Marušiča in prostega igralca Andreja Kovačiča. Gostje so sicer povedli z 1:0 in 2:1, toda na servis Štembergar Zupana so domačini prišli do dveh točk prednosti, ki so jo po uspešnem napadu Drobniča ob prvem tehničnem odmoru povečali na tri. Toda Kanalci so z blokom Krivca izid na deveti točki izenačili, z asom Česnika pa povedli z 10:9, zato je domači trener Marko Brumen vzel polminutni odmor. Na drugi tehnični odmor so, ob težavah domačih na sprejemu, Kanalci odšli z dvema točkama prednosti. Po asu Čabarkape in vodstvu Salonita s 17:14 je Brumen Drobniča zamenjal s poškodovanim Žigo Šternom, nato pa je posegel še po polminutnem odmoru. Toda z blokom Dos Santosa so kanalski odbojkarji svoje vodstvo povečali že na štiri točke (21:17), kar je bil zaostanek, ki ga Kamničani niso več mogli nadomestiti. Niz je s prvimi tempom, ki so ga ob pipu Kanalci v prvem nizu zelo veliko igrali, zaključil Dos Santos.

  Drugi niz so gostje začeli v nespremenjeni zasedbi, medtem ko je v domači ekipi Žiga Štern nadaljeval na mestu sprejemalca, Stavbarja pa je na blokerskem položaju zamenjal Žan Novaljan. Tako kot v prvem nizu so na prvi tehnični odmor odšli domači odbojkarji, tokrat z dvema točkama prednosti. Do drugega tehničnega odmora so Kamničani, ki so od mreže spravili Čabarkapo, z odlično igro v bloku spravljali v obup kanalske napadalce in nanj odšli že s prednostjo šestih točk. Ko je Štembergar Zupan z asom za svojo ekipo dosegel 23. točko, je bil niz odločen, kajti Kanalci so za domačini zaostajali že za osem točk. Izenačenje v nizih je potrdil Tonček Štern.

  Tretji niz so bolje začeli gostje, ki so naredili manj napak na servisu, izkazali pa so se tudi z boljšo igro na kolih, kar jim je ob prvem tehničnem odmoru prineslo tri točke prednosti. V še večjih težavah so bili domači odbojkarji po novi točki Dos Santosa, kajti Salonit jim je pobegnil za štiri točke (9:5), kar je Brumna prisililo k prvemu polminutnemu odmoru, kmalu zatem, ob zaostanku šestih točk (7:13), pa še k drugemu. Blok, ki je bil v drugem nizu močno orožje kamniške ekipe ni bil več tako visok, zato se je Stavbar vrnil v igro. Ob drugem tehničnem odmoru je zaostanek Kamničanov znašal že sedem točk, po bloku Česnika pa že osem. Brumen je ob izgubljenem položaju v igro vrnil Drobniča, ki je zamenjal Žigo Šterna, s Tinetom Kvasom in Primožem Vidmarjem pa je skušal odpočiti še Brulca in Štembergar Zupana. Kanalcev vse te menjave niso vrgle iz ritma in so tretji niz prepričljivo rešili v svojo korist.

  Četrti niz so domači odbojkarji, pri katerih je od blokerjev počival Brus, začeli bolj odločno, po napaki Čabarkape povedli s 5:2, tako da se je za polminutni odmor tokrat odločil gostujoči trener Leon Schilling. Ob pravem trenutku, kajti po dveh blokih Dos Santosa je prvič v četrtem nizu povedel Salonit (7:6), ki je s točko prednosti vodil tudi ob prvem tehničnem odmoru. Z asom Štembergar Zupana in uspešnem napadu Žige Šterna so Kamničani spet nekoliko lažje zadihali. Povedli so s 13:10, zato je Schilling vzel še svoj drugi polminutni odmor. S pravo bombo Tončka Šterna so Calcitovci svojo prednost do drugega tehničnega odmora povečali na štiri točke. Po tie-breaku je močno zadišalo po kar treh zaporednih napakah Kanalcev in vodstvu domače ekipe z 21:13. Schilling je podobno kot v drugem nizu iz igre potegnil Krivca in vanjo poslal Ireneja Karnela, priložnost pa je ponudil tudi Martinu Jerončiču, ki je zamenjal Čabarkapo. Zadnjo točko v četrtem nizu je dosegel Žiga Štern.

  V tie-breaku se je Schilling po bloku Stavbarja in zaostanku dveh točk (0:2) takoj odločil za polminutni odmor. V kanalski ekipi sta se seveda Krivec in Čabarkapa vrnila na igrišče, prav tako so isti zasedbi kot v četrtem nizu nadaljevali Kamničani, ki so po novi točki Tončka Šterna povedli s 4:0. Schilling je vzel še svoj drugi polminutni odmor, vendar so po bloku Novljana Kamničani na menjavo strani odšli s prednostjo štirih točk. Z dvema zaporednima točkama po menjavi strani so svojo prednost povečali na šest točk, kar jim je zadostovalo za zmago, čeprav so se jim Kanalci na servis Česnika in točki Okrogliča približali le na dve točki zaostanka (9:11).

  Na drugi polfinalni tekmi končnice je ACH Volley s 3:0 (24, 21, 15) premagal Panvito Pomgrad.

   

  Izjavi po tekmi

  Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: Mislim, da tekma ni bila kakovostna. Poznalo se je, da je pomembna tekma, poznalo se je tudi, da nekateri naši igralci še niso igrali tako pomembne tekme, predvsem pa se nam je poznala včerajšnja poškodba Kotnika. Tu najbolj mislim v psihološkem pomenu, tudi zato, ker niti Žiga Štern, ki si resnično zasluži pohvale, ni bil popolnoma zdrav. Žal mi je, da naši mlajši igralci niso izkoristili ponujene priložnosti. Toda na koncu šteje zmaga in to je v tem trenutku najbolj pomembno. V nedeljo bo nova tekma in skušali bomo že tam priti do finala.

  Leon Schilling, trener Salonita Anhovega: Za polfinale končnice je bila z obeh strani slaba igra. Če razumem, da so Kamničani naredili veliko napak, saj je bil pritisk nanje večji, mi je bolj nerazumljivo, zakaj smo jih delali tudi mi. Najbolj smo zatajili v organizaciji napada. V obrambi smo igrali dobro, sprejem in napad sta bila na zadovoljivi ravni, toda … Do nedelje se bomo skušali spočiti in se prihodnji teden še enkrat vrniti v Kamnik.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec, Tine Forštnarič

   

   

   

   

  Komentarji